Video

20 Sep, 2018 Ώρα 12:34

Έτσι λειτουργεί το VTEC της Honda

Thumbnail

Variable Valve Timing and Lft Electronic Control. Συντομογραφία VTEC. Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων της Honda έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει το βύθισμα και την διάρκεια των βαλβίδων, αναλόγως τις στροφές του κινητήρα, έτσι ώστε άλλοτε να επιτυγχάνεται οικονομία καυσίμου και άλλοτε μέγιστη δύναμη.

Close

Στο νέο του video ο Jason Fenske του Engineering Explained μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο το πως λειτουργεί.

 

Close

 

29 Aug, 2024 Ώρα 10:19

Πως η Toyota εξελίσσει την ασφάλεια driftάροντας με δύο Supra! (βίντεο)

Thumbnail

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Toyota και το Stanford Engineering επιτυγχάνουν την πρώτη στον κόσμο πλήρως αυτόνομη οδήγηση σε ρυθμούς drift. Μια έρευνα με τεχνητή νοημοσύνη που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας της οδήγησης. Μια παγκόσμια πρωτιά της Toyota με δύο αυτοκίνητα να «ντριφτάρουν» δίπλα δίπλα χωρίς οδηγούς!

Close

Για σχεδόν επτά χρόνια, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται σε έρευνες για να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη. Τα πειράματα αυτοματοποιούν έναν ελιγμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού που ονομάζεται «drifting», όπου ο οδηγός ελέγχει με ακρίβεια την κατεύθυνση του οχήματος αφού χάνεται η πρόσφυση. Προσθέτοντας ένα δεύτερο αυτοκίνητο που κινείται παράλληλα, οι ερευνητικές ομάδες μπορούν να προσομοιώσουν καλύτερα τις συνθήκες που δημιουργούνται σε επικίνδυνες καταστάσεις ατυχήματος απέναντι σε άλλα οχήματα, πεζούς ή ποδηλάτες.

«Οι ερευνητές μας συγκεντρώθηκαν με ένα και μοναδικό στόχο - πώς να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη», δήλωσε ο Avinash Balachandran, αντιπρόεδρος του τμήματος Human Interactive Driving της Toyota Research Institute. «Τώρα, αξιοποιώντας τα τελευταία εργαλεία στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να ελέγχουμε δυναμικά τα αυτοκίνητα στα άκρα. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες για την κατασκευή προηγμένων συστημάτων ασφαλείας στα μελλοντικά αυτοκίνητα».

Close

 

 

«Όταν το αυτοκίνητό σας αρχίζει να γλιστρά ή να ολισθαίνει, βασίζεστε αποκλειστικά στις οδηγικές σας ικανότητες για να αποφύγετε τη σύγκρουση με άλλο όχημα, δέντρο ή εμπόδιο. Ένας μέσος οδηγός δυσκολεύεται να διαχειριστεί αυτές τις ακραίες συνθήκες και ένα κλάσμα δευτερολέπτου μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», πρόσθεσε ο Balachandran. «Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να ενεργοποιηθεί εγκαίρως για να προστατεύσει έναν οδηγό και να διαχειριστεί μια απώλεια ελέγχου, ακριβώς όπως θα έκανε ένας έμπειρος οδηγός».

«Η φυσική του drifting είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με αυτό που μπορεί να βιώσει ένα αυτοκίνητο στο χιόνι ή στον πάγο», δήλωσε ο Chris Gerdes, καθηγητής μηχανολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου στο Στάνφορντ (CARS). 

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 40.000 θανάτους στις ΗΠΑ και περίπου 1,35 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα περιστατικά οφείλονται σε απώλεια του ελέγχου του οχήματος σε ξαφνικές, δυναμικές καταστάσεις. Η αυτονομία υπόσχεται πολλά για την υποβοήθηση των οδηγών να αντιδρούν σωστά.

 

Close