01 Οκτ., 2018 Ώρα 20:26

Βραβείο για το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε εμπορικό κτίριο

Thumbnail

Το στάδιο Johan Cruijff ArenA στο  Άμστερνταμ βραβεύθηκε  για το πρόγραμμα αειφόρου ενέργειας ,με το βραβείο Eco  του T3, για το 2018.

Συνδυάζοντας τα ενεργειακό ισοδύναμο 148 μπαταριών Nissan LEAF και 4.200 ηλιακών συλλεκτών και μονάδων μετατροπής ενέργειας της Eaton, αυτό το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας δεν  “οικοδομεί” μόνο ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, αλλά δημιουργεί και μια κυκλική οικονομία για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το μοναδικό αυτό έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House και του Johan Cruijff ArenA, με την υποστήριξη των Amsterdam Climate and Energy Fund (AKEF) και Interreg.

Το στάδιο διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας  παλαιές και νέες μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το σύστημα αποθήκευσης με ισχύ 3MW και 2.8ΜWh χωρητικότητα, είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτή η χωρητικότητα σημαίνει επίσης ότι η ενέργεια που παράγεται από τους 4.200 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του ArenA, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο. Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα παρέχει εφεδρική ισχύ, μειώνοντας τη χρήση των γεννητριών ντίζελ και θα προσφέρει “ανακούφιση” στο ενεργειακό δίκτυο, εξομαλύνοντας την απαιτούμενη ζήτηση, κατά τη διάρκεια  των συναυλιών.    

Το Johan Cruijff ArenA καταδεικνύει ότι η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Nissan,  μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και βιώσιμη λειτουργία ολόκληρου του ενεργειακού μας συστήματος.