Editorial

03 Oct, 2018 Ώρα 16:38

Νέο θανατηφόρο - Μια από τα ίδια οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας... Να τι φταίει, δεν το βλέπετε;

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

Τραγικός ο σχολιασμός του νέου θανατηφόρου από αξιωματούχους της "παλιάς σχολής" της Αστυνομίας... Έφυγε ο άξονας ενώ το διπλοκάμπινο βρισκόταν σε κίνηση και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση μας είπε ότι τα δυστυχήματα οφείλονται στον... ανθρώπινο παράγοντα!!

Και δεν αντιλέγω, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η πρώτη αιτία σοβαρών δυστυχημάτων, αλλά μετά από τέτοιο δυστύχημα (φεύγει ο άξονας από κινούμενο αυτοκίνητο) δεν εστιάζεις στον ανθρώπινο παράγοντα... ούτε βρίσκεις αφορμή να πεις την κουβέντα σου για την ταχύτητα...

Close

Δεν θέλω να κατηγορηθώ για ξενοφοβικός αλλά εκτός από Κύπριοι, αρκετά από τα θύματα του μολώχ της ασφάλτου είναι αλλοδαποί. Το γιατί είναι τόσο απλό: Όπως ένας μέσος Κύπριος που δεν οδήγησε ξανά σε ευρωπαϊκό δρόμο ή σε δρόμο όπου κινούνται ανάποδα (αριστερό τιμόνι) έτσι και ένας αλλοδαπός, θα έπρεπε να αντιμετωπίζει αυστηρές εξετάσεις πριν οδηγήσει αυτοκίνητο στην Κύπρο. Κι όμως, χιλιάδες αλλοδαποί με διαφορετική οδηγική νοοτροπία, οδηγούν αυτοκίνητο στη χώρα μας, αρκετοί από αυτούς με μηδενική εμπειρία οδήγησης. Και μηχανάκι, αφού οι ντελιβεράδες, κυρίως αλλοδαποί, έχουν δυστυχώς καταγράψει αρκετά δυστυχήματα ενίοτε και θανατηφόρα... Ελέγχει κανείς την κατάσταση; Δεν το νομίζω…

Επειδή το «αυτοκινητιστικό μας μάτι» πιάνει λίγο καλύτερα από άλλους, αναρωτιόμαστε: Πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσουν οι υπεύθυνοι, παράνομα ή μη κατάλληλα αυτοκίνητα στους δρόμους που οδηγούνται κυρίως από αλλοδαπούς (μην με παρεξηγείτε, είναι γεγονός μιας και υπάρχουν πάμπολλα αυτοκίνητα των 300-500€ αγοράς που αγοράζονται από αλλοδαπούς) τα οποία κυκλοφορούν φορτωμένα κόσμο; Εγώ πάντως τα εντοπίζω, όπως και πολλοί φίλοι μου που έχουν μια άποψη για το αυτοκίνητο. Δεν εννοώ τα αυτοκίνητα αλλοδαπών που είναι νόμιμα. Εννοώ τα προβληματικά οχήματα. Η αστυνομία δεν τα βλέπει; Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών; Δεν βλέπουν τα φθαρμένα ελαστικά τους; Την γενική κατάσταση τους που κρέμονται οι προφυλακτήρες και δεν ανάβουν τα φώτα; Αν τους χτυπήσει στο μάτι, ελέγχουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη; Αν έχει δίπλωμα, ασφάλεια, ΜΟΤ; 

Close

Υπάρχουν και Κύπριοι βέβαια που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Όχι όμως στο βαθμό που συμβαίνει με αλλοδαπούς και είναι ευνόητο, αν προέρχονται από τρίτες χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Τα παραδείγματα είναι τόσο εξόφθαλμα που μας θυμώνουν, όταν ακούμε μόνο για ζώνες ασφαλείας που σώζουν ζωές, καθώς και για τα όρια ταχύτητας με τα οποία μέτρα βέβαια συμφωνούμε (στα όρια έχουμε τις διαφωνίες μας τις οποίες έχουμε εκφράσει και δημόσια με βίντεο – δείτε το εδώ – αλλά ας πούμε ότι κατανοούμε ότι δεν τρέχουμε στους δρόμους). Θεωρούν όμως πιο σημαντικό να λαπορτάρουν κάποιον ας πούμε με 126χλμ ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο παρά να στήσουν μπλόκο σε ένα αστικό δρόμο εξετάζοντας τα οχήματα οπτικά (όπως κάνουν εξάλλου στα οδοφράγματα για τα τουρκοκυπριακά οχήματα...) για την κατάσταση τους, αν έχουν ΜΟΤ, αν τα ελαστικά τους είναι σε καλή κατάσταση... ή ακόμα, αν την Κυριακή το πρωί, σε στάσεις λεωφορείων, τα παράνομα ταξί «κλέβουν» το κράτος προσφέροντας φθηνότερη «κούρσα» από ότι τα κρατικά λεωφορεία στις αλλοδαπές που περιμένουν στις στάσεις... Εμείς τα εντοπίζουμε από μακριά, η Αστυνομία όχι; 

Για τους Κύπριους οι νόμοι υπάρχουν. Για τους τουρκοκύπριους, οι νόμοι είναι γελοίοι ως εκνευριστικοί (οπτικό ΜΟΤ, αποφυγή λαπόρτων αφού... που να τους το ταχυδρομήσεις, μιας και δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος), για τους αλλοδαπούς οδηγούς από αρκετές τρίτες χώρες, δεν ξέρω τι ισχύει... απλά το βλέπω στους δρόμους.

Στο δυστύχημα τώρα, για να φύγει ο άξονας (!) ενώ κινείται, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο ήταν σε άθλια κατάσταση. Ή ότι κάποιος, όχι καταρτισμένος, το έφτιαχνε μόνος του. Για ποιον ανθρώπινο παράγοντα μιλάς, ιθύνοντα της Αστυνομίας;

Θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θανατηφόρων η Αστυνομία. Να ξεκολλήσει από την ταχύτητα και τα ραντάρ και να δει την ουσία. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου: Οι ηλικιωμένοι, οι αλλοδαποί, οι ανήσυχοι νεαροί. Να εξετάζει περισσότερο αυτές τις ομάδες και να εισηγηθεί για την κατασκευή πίστας ταχύτητας και ασφάλειας για τους νεαρούς. Θα τρέξουν, είναι δεδομένο. Τους παρέχεις εναλλακτική; Σε όλες τις χώρες υπάρχει, εδώ γιατί δεν υφίσταται μια κρατική πίστα ή/και περισσότερες; 

Θα πρέπει επίσης να εξετάζει και συγκεκριμένους παράγοντες: Τα κινητά, που ένας στους τρεις το έχει στο χέρι... δεν τα βλέπουν; Τα ελαστικά... είναι τόσο απλό να διαβάσεις την ηλικία τους και να δεις την κατάσταση τους. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει νόμος για αυτά, ημερομηνία λήξης; Όχι, δεν είμαι βαλτός από τους εισαγωγείς ελαστικών, απλά ξέρω τη διαφορά του να οδηγείς αυτοκίνητο με παλιά ελαστικά και φρέσκα, κυρίως στη βροχή. Ξέρω επίσης τι σημαίνει καλή, κακή, ή άθλια κατάσταση σε ένα αυτοκίνητο.

Η αστυνομία δεν τα βλέπει; Η Πολιτεία; Ακούγοντας τον αξιωματούχο της να εξηγεί για το δυστύχημα (έφυγε ο άξονας- μίλαγε για αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, ανθρώπινο παράγοντα και... ταχύτητα) αντιλαμβάνομαι πως δεν έχουμε σωτηρία. Απλά ψάχνουν την αφορμή να δικαιολογήσουν το επερχόμενο και αχρείαστο σύστημα φωτοεπισήμανσης (κάμερες ταχύτητας), ένα σύστημα που σε άλλες χώρες… αφαιρείται και το οποίο δεν απευθύνεται στον μέσο κύπριο οδηγό, αλλά στην τσέπη του.  

29 Oct, 2024 Ώρα 13:20

Κωνσταντίνος Καποδίστριας: “Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση.”

Thumbnail

Η κύρια αφορμή που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο είναι τα πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα ότι κατατέθηκαν Κανονισμοί στη Βουλή από το Υπουργείο Μεταφορών για καθορισμό περιοχών στα κέντρα των πόλεων στα οποία ο Υπουργός θα μπορεί να απαγορεύει την κυκλοφορία οχημάτων τα οποία δεν είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά! 

Close

Σε μια χώρα όπου ο ηλεκτρισμός παράγεται κυρίως (και σε μεγάλο βαθμό) από …. την καύση ντίζελ και μαζούτ, όπου απουσιάζουν τα ισχυρά μέσα δημόσιας συγκοινωνίας, όπως τρένα, υπόγεια μετρό, τραμ, δίκτυο λεωφορειολωρίδων κ.ο.κ., κάποιοι φωστήρες επινόησαν τέτοια αστεία και ανεφάρμοστα μέτρα, ωσάν και οι πόλεις της Κύπρου να είναι αντίστοιχες του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου.

Ούτε που σκέφτηκαν ή έλαβαν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του μικρού νησιού μας, όπως το γεγονός πως υπάρχει διαχωριστική γραμμή και η Λευκωσία είναι μοιρασμένη, που σημαίνει πως οι Καϊμακλιώτες για παράδειγμα (στην βορειο-ανατολική Λευκωσία) θα πηγαίνουν στον Άγιο Ανδρέα … μέσω Αγλαντζιάς και Ακρόπολης!  Ούτε έλαβε επίσης κανείς υπόψη πως δεν έχουμε απολύτως κανένα έλεγχο στην ατμοσφαιρική ρύπανση που συμβαίνει 300-400 μέτρα βορειότερα του κέντρου της Λευκωσίας, στο κατεχόμενο κομμάτι δηλαδή. Επομένως, λόγω της εξαιρετικά μικρής απόστασης και των ανέμων, τα περιβόητα μέτρα θα είναι μια τρύπα στο νερό.  Θα αποτελέσει επίσης και την χαριστική βολή στα κέντρα των πόλεων, συν το γεγονός ότι θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η εφοδιαστική αλυσίδα, αφού πολλά αυτοκίνητα διανομής και υποστήριξης διέρχονται καθημερινά από τα κέντρα των πόλεων.  Θα επηρεαστούν καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εκτός εάν αναμένουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν εν μια νυκτί τους στόλους τους και να πάνε σε ηλεκτρικά ή υβριδικά βαν.  Διερωτάται κανείς με πιο σκεπτικό λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

Close

Τους πολυάριθμους λόγους για τους οποίους η Κύπρος είναι εντελώς ανέτοιμη για εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, τους εξέφρασα σε άρθρα και συνεντεύξεις στο παρελθόν. Δεν θα τους επαναλάβω τώρα και επίσης παρατηρώ πως το ευρύ κοινό τους έχει εμπεδώσει. Ούτε θα ασχοληθώ με την νομική πτυχή του θέματος, κατά πόσον δηλαδή τα μέτρα αυτά είναι αντισυνταγματικά, είτε περιορίζουν την κινητικότητα και τον άνθρωπο, είτε διαχωρίζουν και ευνοούν την μειοψηφία, ενώ αδικούν την συντριπτική πλειοψηφία.  Αυτά μπορούν να τα αναλύσουν πολύ καλύτερα και εμπεριστατωμένα οι νομικοί.

Η εξέλιξη όμως αυτή μου δίνει την ευκαιρία να θίξω, να αναδείξω και να ενημερώσω το κοινό για μια άλλη πτυχή του θέματος της αυτοκίνησης στην Ευρώπη.  Επέστρεψα πριν λίγες μέρες από τις Βρυξέλλες όπου είχα την ευκαιρία να παραστώ σε δύο συνέδρια σχετικά με τον κλάδο της αυτοκίνησης, όπως και της συντήρησης και επιδιόρθωσης οχημάτων.  Πολύ σημαντικό συνέδριο για το θέμα αυτό ήταν το συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εταιρειών Εμπορείας Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων» (FIGIEFA) που εδρεύει στις Βρυξέλλες εξασκώντας ισχυρό λόμπι. Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 23 & 24 Οκτωβρίου 2024 και με την συμμετοχή των σημαντικότερων παραγόντων στον κλάδο του «Independent Automotive Aftermarket» (IAM) της Ευρώπης, κάποιους με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις.

Close

Στο συνέδριο αναφέρθηκαν φυσικά τα σημαντικά και επίκαιρα θέματα της Βιωσιμότητας, της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, της Τεχνικής Νοημοσύνης, της ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες για επιδιόρθωση οχημάτων, της ηλεκτροκίνησης, το μέλλον της αυτοκίνησης στην Ευρώπη, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και άλλα.  Αξιοσημείωτη, και μια από τις σημαντικότερες ομιλίες, ήταν αυτή του πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου, και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γκι Φέρχοφστατ, μιας ισχυρής προσωπικότητας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.

 

 

Επιγραμματικά, θα αναφέρω κάποια σημαντικά σημεία και συμπεράσματα από το συνέδριο:

  1. Η πολιτική γενικά της Ευρώπης αναφορικά με την πράσινη μετάβαση - και κατ’ επέκταση της αυτοκίνησης - πλέον αλλάζει.  Μετά τα … έργα και ημέραι της Ούρσουλας που καταρράκωσαν την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα (κυρίως έναντι της Κίνας), πλέον προέχει πρώτιστα η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.  Η πράσινη πολιτική συνεχίζει, όχι όμως εις βάρος της ανταγωνιστικότητας. Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Μάριο Ντράγκι που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα είναι απόλυτα διαφωτιστική.
  2. Η περιβόητη ηλεκτροκίνηση … δεν θεωρείται πλέον ως η τελική λύση και ο απώτερος στόχος.  Φαίνεται πως οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν πλέον προς τα πιο οικολογικά καύσιμα, είτε αυτά θα είναι εναλλακτικά καύσιμα, βιοκαύσιμα, κ.ο.κ., τα οποία θα τροφοδοτούν κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE – Internal Combustion Engines), τις μηχανές δηλαδή που ξέρουμε μέχρι σήμερα.
  3. Η Γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε πρόσφατα την οποιαδήποτε στήριξη προς την ηλεκτροκίνηση, τις επιδοτήσεις κλπ, και βασικά κήρυξε το τέλος της, ή τουλάχιστον έδειξε πως δεν θα είναι ο πρώτιστος στόχος της.
  4. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι οικονομικώς απρόσιτα για τον περισσότερο κόσμο στην Ευρώπη.  Όχι μόνο είναι ακριβά, αλλά και σε περίπτωση ζημιάς ή ατυχήματος, το κόστος είναι εξαιρετικά τεράστιο και δυσανάλογο. Αναφέρθηκαν παραδείγματα όπως πχ το Mercedes EQC (80 kWh):  Τιμή στην Γερμανία €59,900. Κόστος καινούργιας μπαταρίας €41,863 (τιμές χωρίς ΦΠΑ). (Βλέπε στην φωτογραφία περισσότερα παραδείγματα)
  5. Πού οδεύει η Ευρώπη λοιπόν;  Οδηγούμαστε προς την τεχνολογική ουδετερότητα (ή τεχνολογικό πλουραλισμό), όπου δηλαδή θα υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες τεχνολογίες (εναλλακτικά καύσιμα σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, υβριδικά οχήματα, ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα με υδρογόνο, κ.α.) και ο καταναλωτής θα έχει επιλογές. Σημείωση: Αυτή ήταν βασικά και η κύρια δήλωση του Γκι Φέρχοφστατ.

Μέσα στο 2025 λοιπόν είναι που θα αρχίσει να διαφαίνεται καλύτερα η αναθεωρημένη πολιτική της ΕΕ.  Η πολιτική προς την ηλεκτροκίνηση, με τα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, έβλαψε σε τεράστιο βαθμό την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και αποδείχτηκε περίτρανα πως αποτελούσε «τεχνολογία των πολιτικών» και όχι της ίδιας της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως δήλωσε και πριν 2 περίπου χρόνια ο Κάρλος Ταβάρες, CEO της Stellantis.

Κάποιοι θα διερωτηθούν για το τι θα γίνει το 2035, έτος που ορίστηκε από τη ΕΕ σαν το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης.  Η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε με ανησυχίες και αντιδράσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και από κράτη μέλη με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμφανίστηκαν μάλιστα πρόσφατα ζητώντας την αναθεώρηση των στόχων μηδενικών εκπομπών για το 2035. Μια ενδεχόμενη αναθεώρηση θα επέτρεπε την συνέχιση της παραγωγής αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που κινούνται με συνθετικά ή εναλλακτικά καύσιμα. Θα δούμε το 2025 τι θα προκύψει από αυτό, όταν θα έχει συσταθεί και η νέα Επιτροπή, όλα όμως δείχνουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουμε.

Υπό το φως των πιο πάνω, καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνούν την ηλεκτροκίνηση ως την μόνη λύση. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και η Toyota, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, ο οποίος τον περασμένο Μάϊο παρουσίασε σχέδια για νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης (μαζί με τους Ιάπωνες ανταγωνιστές του, Subaru και Mazda).  Σύμφωνα με την Toyota, αυτοί οι κινητήρες δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Σχεδόν όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με την Toyota, θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με βιοκαύσιμα χωρίς προβλήματα και χωρίς μετατροπή, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του κλίματος και περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας, προτείνω στους αρμόδιους στο Υπουργείο Μεταφορών να συμβαδίζουν με τα σημερινά Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και τους εταίρους μας στον Ευρωπαϊκό νότο, με τον οποίο μοιραζόμαστε παρόμοια χαρακτηριστικά. Το σωστό είναι να αποφεύγουν τους μιμητισμούς, να λαμβάνουν πάντα υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, να διαπραγματεύονται και όχι να σπεύδουν με υποτέλεια να εφαρμόζουν σκληρές, ανούσιες και ανεφάρμοστες πολιτικές για αυτό τον τόπο και τον λαό.