Ειδήσεις

22 Nov, 2018 Ώρα 16:00

Ο σχεδιαστικός οίκος Niels van Roij Design εργάζεται πάνω σε μία μοναδική χειροποίητη Ferrari Breadvan Hommage

Thumbnail

Breadvan Hommage: Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μεγάλος θαυμαστής της ιταλικής φίρμας έθεσε στον σχεδιαστικό οίκο Niels van Roij Design το αίτημα για ένα one-off, coachbuilt “φόρο τιμής” στην original Breadvan. Σύντομα θα αναγγελθεί ποιά Ferrari θα χρησιμεύσει ως βάση για το μοναδικό αυτό πρόγραμμα υλοποίησης του Breadvan Hommage.

Close

"Βλέπουμε σαν ένα μεγάλο προνόμιο το να μπορούμε να εργαστούμε πάνω στην δημιουργία του Breadvan Hommage", σημειώνει ο Van Roij. "Το να μεταφράσεις την ουσία ενός original θρυλικού σχεδίου σε ένα νεο, είναι μία περίπλοκη διαδικασία. Στόχος μας είναι να εμπνευστούμε από το original, αλλά θα σιγουρέψουμε ότι δεν θα αποτελέσει βάρος για την δημιουργικότητά μας".

Close

Αυτό το “coachbuilding commission”, το οποίο απαιτεί πλήρες re-body, και μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, του αυτοκινήτου που αποτελεί την βάση του, είναι μία μοναδική ευκαιρία, να έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλη την διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του: από τα πρώτα σχέδια και ιδέες, μέχρι και την υλοποίηση της αλουμινένιας Ferrari Breadvan Hommage. Αυτό θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, μέσα από τα social media, facebook και Instagram, του σχεδιαστικού οίκου Niels van Roij Design. Ξεκινώντας από τις 19 Οκτωβρίου 2018, θα μοιραζόμαστε με τον κόσμο κάθε Παρασκευή την σχεδιαστική εξέλιξη, την κατασκευαστική διαδικασία, και την πρόοδο στην υλοποίηση της Ferrari Breadvan Hommage.

Close

Η Ιστορία της αυθεντικής Breadvan: Το motorsport έπαιζε πάντοτε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αυτοκινήτου, και κληρονομιά των αγώνων ήταν, και είναι, μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές. Επίσης, στους αγώνες αυτοκινήτων, πολλές φορές οι μάχες κρίνονται στα δέκατα του δευτερολέπτου.

Μία άλλου είδους “μάχη” έγινε το 1961, όταν ο Τεχνικός Διευθυντής της Ferrari, Carlo Chiti , και ο Διευθυντής Σχεδιασμού Giotto Bizzarrini εγκατέλειψαν τον “Il Commendatore” Enzo Ferrari, μετά από μία μεγάλη εσωτερική σύγκρουση. Οι κύριοι Chiti και Bizzarrini «στρατολογήθηκαν» από τον Giovanni Volpi για την αγωνιστική του ομάδα Scuderia Serenissima, γεγονός που εξόργισε τον Enzo Ferrari, ο οποίος αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει με αγωνιστικά αυτοκίνητα της εταιρίας του τον Volpi. Κατά συνέπεια, ο Volpi πήρε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει ένα δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο, για να ανταγωνιστεί τις πανίσχυρες νέες εργοστασιακές Ferrari 250 GTO: ένα coachbuilt racer, με μοναδικής σχεδίασης αμάξωμα, το οποίο θα τοποθετούσε πάνω στο σωληνωτό σασί μιάς Ferrari 250 GT SWB Competizione. Tην ώρα που ο Enzo Ferrari έκανε την περίφημη δήλωση: "Η αεροδυναμική είναι για ανθρώπους που δεν ξέρουν να φτιάχνουν κινητήρες" ο Bizzarrini, μαζί με τον αμαξοποιό Piero Drogo, έκαναν τη διαφορά, δημιουργώντας ένα πολύ αεροδυναμικό σχήμα. Η χαρακτηριστική -μοναδική- του εμφάνιση ώθησε τον γαλλικό τύπο να το αποκαλέσει "La Camionnette", ενώ οι αγγλόφωνοι συνάδελφοί τους βάφτισαν την επαναστατική δημιουργία "Breadvan".

Το γεγονός ότι οι δημιουργοί του κατανοούσαν απόλυτα από αεροδυναμική μελέτη, έγινε και πάλι πρόσφατα προφανές, όταν το Breadvan κατάφερε να κερδίσει τον διάσημο αγώνα Goodwood Revival, το 2018.

Περισσότερα για τον σχεδιαστικό οίκο Niels van Roij Design μπορείτε να διαβάσετε εδώ ή στο facebook εδώ.

28 Mar, 2024 Ώρα 11:37

Το FIAT Ducato είναι το “Large Van of the Year” των Company Car and Van Awards

Thumbnail

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ducato της FIAT Professional κέρδισε τον τίτλο “Large Van of the Year” στα ετήσια βραβεία Company Car and Van Awards 2024 του ομώνυμου βρετανικού περιοδικού. Το Ducato ξεχώρισε χάρη στις πολλές εκδόσεις που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επαγγελματία, την ευκολία στο χειρισμό, τον πολυδιαμορφώσιμο χώρο φόρτωσης καθώς και τα προηγμένα στοιχεία εξοπλισμού ασφάλειας με τα οποία είναι συμβατό.

Close

Ξεκινώντας την πορεία του το 1981, το μεγάλο βαν της μάρκας έχει πλέον παγιωθεί ως ηγέτης στο στερέωμα των επαγγελματικών μοντέλων και η συγκεκριμένη διάκριση είναι ακόμα μια ηχηρή επιβεβαίωση. Στη σημερινή του μορφή το Ducato έχει χώρο φόρτωσης έως 17 m3 και ωφέλιμο φορτίο που αγγίζει τα 1.500 kg. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο σε μήκος χώρο φόρτωσης στην κατηγορία του, με τις μετρήσεις να δείχνουν πως υπερτερεί έως και κατά 30 cm από τα ανταγωνιστικά μοντέλα.

Σε αντίστοιχα κορυφαίο επίπεδο βρίσκεται και το σύστημα κίνησης της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης που είναι 100% “in-house” σχεδιασμένο και εξελιγμένο. Διαθέτει νέα μπαταρία χωρητικότητας 110 kWh που εξασφαλίζει κορυφαία αυτονομία έως 420 km στον κύκλο μέτρησης WLTP, ενώ η δυνατότητα φόρτισης με ισχύ έως και 150 kW σημαίνει πλήρωση της μπαταρίας από το 0-80% σε λιγότερο από μια ώρα. Η τελευταία εξέλιξη των θρυλικών για την απόδοση και την αξιοπιστία τους MultiJet κινητήρων πετρελαίου αναλαμβάνει να ολοκληρώσει με τον ιδανικό τρόπο τις επιλογές που υπάρχουν στην γκάμα, ενώ η κορυφαία τεχνολογία του μοντέλου υπογραμμίζεται και από τα ηλεκτρονικά συστήματά του.

Close

Το νέο Ducato είναι το πρώτο επαγγελματικό μοντέλο που μπορεί να εξοπλιστεί με συστήματα Αυτόνομης Οδήγησης επιπέδου 2 (Advanced Driving Assistance Systems) για ευκολία οδήγησης και πλήρη ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται στο δρόμο. Πολλά από τα εν λόγω συστήματα βέβαια αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού, όπως το αυτόματο φρενάρισμα με αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών, η διατήρηση της λωρίδας κίνησης, η αναγνώριση της οδικής σήμανσης, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της ταχύτητας, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, η κάμερα οπισθοπορείας και οι full LED προβολείς.  

Close