Rally

23 Nov, 2018 Ώρα 22:09

Τα 10 βήματα που οδήγησαν τον Ogier στον παγκόσμιο τίτλο στο WRC

Thumbnail

Ο Γάλλος Sébastien Ogier εκμεταλλεύτηκε τα ατυχήματα των αντιπάλων του στην κούρσα τίτλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, Thierry Neuville και Ott Tanak, εξασφαλίζοντας έτσι τον έκτο συνεχόμενο τίτλο του στο WRC.

Close

Η πέμπτη θέση που κατέλαβε στο ράλι της Αυστραλίας, το οποίο κατέκτησε ο Jari-Matti Latvala, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει τη σεζόν με προβάδισμα 18 πόντων έναντι του Βέλγου Neuville. Όμως στην πραγματικότητα, μόνο εύκολος δεν ήταν αυτός ο τίτλος για τον 34χρονο.

Close

 

Διαβάστε παρακάτω τα 10 βήματα που οδήγησαν τον οδηγό στην επιτυχία:

Close

1) Το τέλειο ξεκίνημα

Η απόλυτη κυριαρχία στον πρώτο γύρο της σεζόν, στο Rally Monte Carlo, αποτέλεσε και ιδανικό ξεκίνημα της χρονιάς για τον Ogier. Η πέμπτη συνεχόμενη επιτυχία του στη δοκιμασία του WRC στις Γαλλικές Άλπεις, ήρθε μετά από μεγάλη προσπάθεια για τον τοπικό ήρωα, καθώς κατάγεται από την κοντινή Gap. Ο Ogier είπε σχετικά: «Το Monte είναι πάντα ένα δύσκολο ράλι και πάντα όλοι κάνουν λάθη εδώ, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Κάναμε κι εμείς, απλά λιγότερα από τους αντιπάλους μας».

2) Η εξέλιξη του Ford Fiesta WRC

Στη δεύτερη σεζόν αυτής της γενιάς World Rally Cars, η M-Sport δούλεψε ακούραστα στην εξέλιξη του αυτοκινήτου που πέρυσι είχε κατακτήσει και τον τίτλο των κατασκευαστών αλλά και εκείνους των οδηγών και συνοδηγών για τον Ogier και τον Julien Ingrassia. O επικεφαλής μηχανολόγος της M-Sport, Chris Williams εξηγεί: «Η εξέλιξη ενός rally car είναι συνεχής, όμως αυτό που μας βοήθησε να πανηγυρίσουμε έναν ακόμα τίτλο με τους Séb και Julien είναι πως μαθαίναμε όλο και περισσότερα σχετικά με το πώς να πάρουμε τα μέγιστα από το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, βρήκαν το ιδανικό set-up και πώς να κινούνται πραγματικά γρήγορα με αυτό το αυτοκίνητο».

3) Πήρε ότι καλύτερο μπορούσε στο χιόνι

Το Rally Sweden ήταν ένα από τα πιο απογοητευτικά στην καριέρα του Ogier. Η έντονη χιονόπτωση την πρώτη ημέρα, καθιστούσε αδύνατο για το Γάλλο να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις. Μετά το τέλος του πρώτου σκέλους ήταν σχεδόν τρία λεπτά πίσω και η μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει βαθμούς, ήταν μέσω της Power Stage. Η γρήγορη αντίδραση και οι σωστοί υπολογισμοί από την M-Sport Ford World Rally Team, της επέτρεψαν να βρει την ιδανική θέση στη σειρά εμφάνισης για τον οδηγό της, ώστε να καταφέρει να σημειώσει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο και να κατακτήσει πολύτιμους βαθμούς.

 

4) Η τύχη στο Guanajuatito

Παρότι ήταν μόλις τρίτος μέχρι τα μισά του Rally Mexico, ο Ogier κατάφερε να πλασαριστεί μπροστά από τους Sebastien Loeb και Dani Sordo. Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν κλασικός super-Séb Ogier. Κέρδισε όλες τις ειδικές διαδρομές και έβαλε τα θεμέλια για τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν. Ο Williams πρόσθεσε: «Στο Μεξικό είδαμε για μία ακόμα φορά για τι είναι ικανοί οι Séb και Julien. Όταν έπρεπε να βρουν έξτρα ταχύτητα, τη βρήκαν και πήραν το αποτέλεσμα».

5) Το 3 στα 4 δεν είναι κακό ποσοστό

Πηγαίνοντας στον «εντός έδρας» αγώνα του στο γαλλικό νησί της Κορσικής, ο Ogier είχε προβάδισμα 17 βαθμών. Κι όπως και στο Μονακό, δεν είχε αντίπαλο. Ο επικεφαλής της M-Sport, Malcolm Wilson, είπε σχετικά: «Εκείνη η νίκη στην Κορσική ήταν τόσο σημαντική για εμάς. Δουλέψαμε σκληρά στην προετοιμασία του αυτοκινήτου για την άσφαλτο και αυτό απέδωσε τέλεια. Οι τρεις νίκες στους πρώτους αγώνες, ήταν ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για τους Séb και Julien».

6) Η εύρεση του ιδανικού set-up

Η απόδοση του Ford Fiesta WRC στο δεύτερο μισό της σεζόν, ενισχύθηκε χάρη στις νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση, που χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στο Rally Finland. Ο Williams αποκαλύπτει: «Η δουλειά που κάναμε φέτος στους αποσβεστήρες ήταν καθοριστικής σημασίας. Αποτέλεσαν εξέλιξη αυτών που είχαμε αλλά τέτοιες αλλαγές κάνουν τη διαφορά όταν κυνηγάς ένα πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δεύτερο μισό της σεζόν ήταν δύσκολο για εμάς. Όμως υπό πίεση βλέπεις την ποιότητα της ομάδας και των μελών της».

7) Τα νέα φτερά του Ogier

Δεν ήταν μόνο η ανάρτηση του Fiesta που βελτιώθηκε στα μισά της σεζόν, το αγωνιστικό #1 της M-Sport πήγε στη Φινλανδία και με αναβαθμισμένο αεροδυναμικό πακέτο. Ωστόσο τα πραγματικά οφέλη από τις μικρές αλλαγές στις πτέρυγες, δεν επιβεβαιώθηκαν παρά στη Γερμανία και τις εκεί ασφάλτινες ειδικές διαδρομές. Δυστυχώς για τον Ogier, οι ελπίδες του για μία ακόμα νίκη μέσα στα αμπέλια, χάθηκαν από ένα κλατάρισμα στη θρυλική Panzerplatte.

8) Η αντεπίθεση

Το πόσο συναρπαστική ήταν αυτή η σεζόν, φάνηκε στην τελευταία ειδική διαδρομή του Rally Italia. Ο Ogier ήταν 0.8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο στην κούρσα του τίτλου, τον Neuville. Ο αστέρας της M-Sport έχασε αυτή τη μάχη, ολοκληρώνοντας την ειδική επτά δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Βέλγο, όμως το γεγονός πως δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά από αυτή την απογοήτευση, έπαιξε θετικό ρόλο στην αντεπίθεσή του στο δεύτερο μισό της σεζόν.

9) Σπριντ στο φινάλε

Ακολουθώντας στη βαθμολογία τον Neuville επί οκτώ ράλι, κάποιες φορές ακόμα και τον Tänak, ο Ogier πέρασε ξανά στην κορυφή μόλις στον προτελευταίο αγώνα, στην Ισπανία. Ολοκλήρωσε το ράλι δεύτερος, πίσω από τον Loeb, ενώ ήταν και δεύτερος στην power stage πίσω από τον Tänak. Έγειρε όμως η πλάστιγγα υπέρ του και πηγαίνοντας στην Αυστραλία, είχε προβάδισμα τριών πόντων. Ο Wilson σχολιάζει: «Η απόδοση του Seb στα δύο ράλι πριν την Αυστραλία, δηλαδή στην Ισπανία αλλά και τη νίκη του στη Μεγάλη Βρετανία… ήταν τόσο ξεχωριστή. Το τελευταίο πρωινό και στα δύο αυτά ράλι, οδήγησε απίστευτα. Τόσο χαλαρά, τόσο cool, κι όμως έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

10) Το αφεντικό

Η σχέση που ανέπτυξε ο Ogier με τον διευθυντή της M-Sport, Malcolm Wilson, συνετέλεσε κι αυτή στην κατάκτηση του έκτου τίτλου. «Μου έδωσε τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά ο Ogier». Όμως κι ο Βρετανός, μιλάει για τον οδηγό του στο ίδιο ύφος: «Δεν έχω δει ποτέ οδηγό να κάνει ότι έκανε αυτός φέτος. Ειλικρινά, μου έδειξε τι σημαίνει πραγματική αφοσίωση στο στόχο. Ήταν απίστευτος. Όλη τη χρονιά και ειδικά στο δεύτερο μισό που κλήθηκε να αντεπιτεθεί, έδειξε πως οδηγούν οι πρωταθλητές».

 

 

19 Apr, 2024 Ώρα 12:55

WRC: Πρώτη γεύση από το ασφάλτινο ράλλυ στην Κροατία

Thumbnail

Μπορεί το shakedown να μην έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον όμως είναι ένα δείγμα για το πως θα εξελιχθεί η μάχη των τριών ημερών στο Ράλλυ της Κροατίας. Οι Γάλλοι Sebastien Ogier- Vincent Landais έτρεξαν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Rallye Monte-Carlo τον Ιανουάριο και τώρα αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν ένα ακόμη ασφάλτινο Ράλλυ. Επέστρεψαν στη δράση και μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δυνάμεις για να κερδίσουν τον αγώνα που θα γίνει στους στεγνούς δρόμους ανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.

Close

 

 

Κέρδισαν με χρόνο 1:55.7 το shakedown των 3.65 χλμ. ενώ στη 2η θέση ήταν οι Evans-  Martin.

 

Close

 

Τον τρίτο και τέταρτο χρόνο έκαναν οι Neuville- Wydaeghe και Tanak- Jarveoja.

Στην κατηγορία WRC2 με τα Rally2, δύο Citroen C3 σημείωσαν τους ταχύτερους χρόνους. Οι Yohan Rossel -Arnaud Dunand (Citroen C3) έκαναν  2:02.6, ενώ 2:03.0 έκαναν οι Nikolay Gryazin -Konstantin Aleksandrov.

Η επίσημη εκκίνηση θα δόθηκε χτές το απόγευμα. Πρόκειται για την τελετουργική εκκίνηση μπροστά από την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

Ο κανονικός αγώνας ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Περιλαμβάνει οκτώ Ειδικές Διαδρομές (4Χ2) συνολικού μήκους 119,74 χλμ. Η μεγαλύτερη ειδική είναι μήκους 23.68 χλμ. Το 1ο σκέλος δεν έχει τεχνική υποστήριξη για τα πληρώματα μόνο στο τέλος 45’ πριν την ανασυγκρότηση.

Close

Το Σάββατο (20/4) θα γίνουν και πάλι 8 Ε.Δ  (4 Χ2 ) συνολικού μήκους  108,76 χλμ.

Ο αγώνας που είναι ο τέταρτος της χρονιάς για το WRC θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 21 Απριλίου). Περιλαμβάνει τέσσερις Ειδικές Διαδρομές (54,78 χλμ.), με τελευταία την Power Stage, 14,24 χλμ η οποία θα ξεκινήσει στις 13.15 τοπική ώρα.

Συνολικά τρέχουν 68 πληρώματα. Τα 8 πληρώματα με Rally1, 25 με Rally2 (οι 19 στο WRC2) και 25 με Rally3 (οι 18 στο JWRC!).

Η Toyota με τα GR Yaris Rally1, έχει τους Sebastien Ogier- Vincent Landais, Elfyn Evans- Scott Martin και Takamoto Katsuta  – Aaron Johnston.

Η Hyundai με τα i20 Ν-Rally1έχει τους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe  που προγούνται στη βαθμολογία, Ott Tanak- Martin Jarveoja και Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen.

Η M-Sport με τα Puma Rally 1 Hybrid συμμετέχει με τους Andrien Fourmoux- Alefandre Coria και Gregoire Munster – Louis Louka.

Με το ανανεωμένο Hyundai i20 Rally2 τρέχουν ο Emil Lindholm με την Reeta Hamalainen

Στιγμιότυπα απο το Shakedown