28 Δεκ., 2018 Ώρα 16:41

Το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε κτήριο στην Ευρώπη

Thumbnail

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε κτιριακή εγκατάσταση εμπορικού τύπου, που χρησιμοποιεί νέες αλλά και “δεύτερου κύκλου” μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων λειτουργεί εδώ και περίπου έξι μήνες και αφορά στο στάδιο Johan Cruijff ArenΑ στο Άμστερνταμ.

Το σύστημα αποθήκευσης 3 megawatts παρέχει πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό ενεργειακό εφοδιασμό για το γήπεδο, τους επισκέπτες, τις γειτονικές εγκαταστάσεις, όπως και για το ενεργειακό πλέγμα της Ολλανδίας. Συνδυάζοντας τις μονάδες μετατροπής ισχύος της Eaton και το ισοδύναμο των 148 μπαταριών από Nissan LEAF, το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας δεν επιτρέπει μόνο ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, αλλά συμβάλει και στην ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας με τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας στο Johan Cruijff ArenA. Το σύστημα αποθήκευσης με ισχύ 3MW και 2.8ΜWh χωρητικότητα, είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτή η χωρητικότητα σημαίνει επίσης ότι η ενέργεια που παράγεται από τους 4.200 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του ArenA, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο. Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας παρέχει εφεδρική ισχύ, μειώνοντας τη χρήση των γεννητριών ντίζελ και προσφέρει “ανακούφιση” στο ενεργειακό δίκτυο, εξομαλύνοντας την απαιτούμενη ζήτηση, κατά τη διάρκεια  των συναυλιών.