Νέα μοντέλα

15 Jan, 2019 Ώρα 10:44

Το νέο Supra είναι εδώ

Thumbnail

Έπειτα από μακρά αναμονή, η Toyota παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης του Ντιτρόιτ τη νέα γενιά του εμβληματικού sportcar, ένα καθαρόαιμο πισωκίνητο σπορ αυτοκίνητο, ικανό να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό οδηγό. 

Close

Το ολοκαίνουργιο Supra εξελίχθηκε από κοινού με τη BMW Z4, με την οποία μοιράζεται πολλά μηχανικά μέρη. Την ανάπτυξη του μοντέλου ανέλαβε το αγωνιστικό τμήμα Toyota Gazoo Racing, γι΄αυτό και η επίσημη ονομασία είναι GR Supra. 

Close

Η εμφάνιση του αυτοκινήτου είναι άκρως επιθετική. Οι Ιάπωνες θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι ακραίο αισθητικά, με έντονες γωνίες, φουσκώματα, μεγάλες εισαγωγές αέρα και ιδιαίτερα αεροδυναμικά βοηθήματα. Μάλιστα, ορισμένα τμήματα, όπως τα μαρσπιέ στο πλάι και το spliter είναι από ανθρακονήματα. Την παράσταση κλέβει η double-bubble οροφή, ο διαχύτης με το ενσωματωμένο φως και το μακρύ καπό. 

Close

Το μήκος του αμαξώματος είναι στα 4.382 χλστ., το πλάτος 1.854 χλστ., το ύψος 1.293 χλστ. και το μεταξόνιο 2.469 χλστ. Πατάει στο ίδιο πάτωμα με τη Ζ4, το βάρος ξεπερνά τα 1.540 κιλά και η κατανομή μεταξύ των δύο αξόνων είναι στο 50:50. 

Η καμπίνα θυμίζει BMW, με την κεντρική κονσόλα, την οθόνη αφής 8,8 ιντσών, τους διακόπτες και τον μοχλό ταχυτήτων να είναι βαυαρικά. Αντίθετα, τα σπορ καθίσματα, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων  και το τιμόνι έχουν ιαπωνική υπογραφή. Στο εσωτερικό μπορούν να φιλοξενηθούν αποκλειστικά δύο επιβάτες. 

Όσον αφορά στα μηχανικά μέρη, η Toyota παρουσίασε μόνο τον εξακύλινδρο 3.0 twin-scroll turbo απόδοσης 340 ίππων και 500 Nm ροπής. Το μοτέρ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του paddles στο τιμόνι, σύστημα launch control για καλύτερες επιταχύνσεις και τα προγράμματα Normal και Sport. Για τα 0-100 απαιτούνται μόλις 4,3 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. 

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα Track, ενεργό διαφορικό και ενεργή ανάρτηση. Η κορυφαία έκδοση του GR Supra πατάει σε ζάντες 19 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 255/35 εμπρός και 275/35 πίσω. Για την καλύτερη επιβράδυνση, φροντίζουν οι τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo. 

Η κατασκευή του αυτοκινήτου θα γίνεται στο εργοστάσιο της Magna Steyr στην Αυστρία, με τις παραδόσεις να προγραμματίζονται για τέλη του καλοκαιριού. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο εξοπλιστικών πακέτων (Active και Premium), με την Toyota να λανσάρει αρχικά μία έκδοση περιορισμένης παραγωγής, την Α90 Edition. 

 

 

 

12 Sep, 2025 Ώρα 13:18

Volkswagen ID. Cross Concept

Thumbnail

Μετά το ID. Polo, η Volkswagen ετοιμάζει ένα ακόμα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με compact διαστάσεις, όπου πρακτικά θα αποτελεί την crossover έκδοση του πρώτου. Ο λόγος για το ID. Cross Concept, το οποίο αποκαλύφθηκε έκανε το ντεμπούτο του στην έκθεση κινητικότητας του Μονάχου.

Close

 

 

Έτσι, μετά το ID.2 all, το ID. GTI Concept (βασισμένο στο ID.2 all) και το ID. Every1, το ID. Cross Concept είναι το τέταρτο μικρό ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο. Οι εκδόσεις παραγωγής αυτών των νέων μοντέλων της Volkswagen θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2026, με την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου ID. Polo (έκδοση παραγωγής του ID.2 all) να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2026. Θα ακολουθήσει το ID. Polo GTI, με το ID. Cross να κάνει την πρεμιέρα του το καλοκαίρι του 2026.

 

Close

 

Η έκδοση παραγωγής του ID. Every1 concept, το οποίο θα βρίσκεται στο Μόναχο, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε μορφή πρωτότυπου αυτοκινήτου, θα αποτελέσει ένα από τα highlights του 2027.

Γυρνώντας στο ID. Cross Concept, αυτό βασίζεται στην MEB+ πλατφόρμα του VW Group και το μήκος του αγγίζει τα 4.161 χλστ., το πλάτος τα 1.839 χλστ. και ύψος στα 1.588 χλστ., ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.601 χλστ.

 

Close

 

Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό του τρέχοντος T-Cross. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για τον συνδυασμό ζαντών/ελαστικών στο πρωτότυπο αυτοκίνητο, με τους σχεδιαστές της γερμανικής εταιρίας να τοποθετούν ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών ειδικά για το πρωτότυπο, που ονομάζονται Balboa.

Σε συνεργασία με την Goodyear, σχεδιάστηκαν ειδικά ελαστικά 235/40 για το πρωτότυπο αυτοκίνητο, τα οποία συνεχίζουν το σχεδιασμό της ζάντας στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού.

 

 

Στο εσωτερικό και χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο, σύμφωνα με την εταιρία το 5θέσιο ID. Cross Concept είναι πολύ ευρύχωρο, με χώρο αποσκευών στα 450 λίτρα, άνω του μέσου όρου. Υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων 11″ και οθόνη αφής 13″.

Ένας επιπλέον χώρος (25 λίτρα) κάτω από το καπό παρέχει επιπλέον χώρο, με το πλάτος του οχήματος και τον ευάερο σχεδιασμό του εσωτερικού να δημιουργούν μια μεγαλύτερη αίσθηση χώρου, προορισμένη για αστική χρήση.

 

 

Μηχανικά, το ID. Cross Concept διαθέτει ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο σύστημα κίνησης. Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και αποτελείται από δύο κεντρικές μονάδες. Αποδίδει 155 kW (211 άλογα), με την μπαταρία να είναι τοποθετημένη στο δάπεδο, χωρίς να γίνεται γνωστή η χωρητικότητα της. Η προβλεπόμενη αυτονομία για το νέο ID. Cross Concept είναι έως και 420 χλμ.