Δεν τα βρίσκουν για κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα

12 Φεβ., 2019 Ώρα 17:08

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα, με το Υπουργείο Οικονομικών να υπεραμύνεται της κατάργησης του φόρου αντί του μηδενισμού του, την ώρα που κοινοβουλευτικά κόμματα διαφώνησαν με τη συζήτηση του νομοσχεδίου ξεχωριστά από τη συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Συγκοινωνιών επί του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας.
 
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι με την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για τα οχήματα θα διορθωθεί η στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή ο φόρος κατανάλωσης να μειώνεται ανάλογα με την ηλικία του οχήματος.
 
«Επειδή ο στόχος του Υπουργείου είναι να προωθήσει όσο το δυνατό πιο περιβαλλοντικά φιλική φορολογία για τα αυτοκίνητα, θέλει να προωθήσει την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για τα οχήματα» ανέφερε. Στο ερώτημα αν δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος με μηδενικό συντελεστή αντί κατάργησης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι μετά από μελέτη των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των δύο επιλογών, θεωρήθηκε ότι η κατάργηση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα με κύριο τη μείωση του διοικητικού φόρτου του κράτους. «Αν τον αφήσουμε μηδενικό θα έχουμε ακριβώς το ίδιο διοικητικό κόστος, χωρίς να εισπράττουμε» είπε.
 
Υπέδειξε ακόμα ότι με την κατάργηση του φόρου διευκολύνονται οι πολίτες και ο εμπορικός κόσμος στη διακίνηση των κοινοτικών οχημάτων και εξαλείφεται η κριτική που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι παρεμποδίζει το εμπόριο αυτοκινήτων.
 
Επεσήμανε την ίδια ώρα ότι η απώλεια εσόδων θα είναι η ίδια είτε με την μία επιλογή είτε με την άλλη, προσθέτοντας ότι η απώλεια του ΦΠΑ έχει υπολογιστεί γύρω στα 2 εκ. ευρώ, ωστόσο είπε ότι εφόσον γίνει η τροποποίηση της νομοθεσίας ενδέχεται να αλλάξουν οι τιμές και η αγορά οπόταν το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του BRIEF

Δείτε Επίσης