Τεχνολογία

12 Mar, 2019 Ώρα 20:01

Δοκιμή με internet 5G, εικονικό κόσμο και απίστευτες τεχνολογίες...

Thumbnail

Η Nissan και η εταιρεία NTT DOCOMO INC., εξελίσσουν σε κινούμενο όχημα, την τεχνολογία Invisible-to-Visible της ιαπωνικής φίρμας,  χρησιμοποιώντας την συνδεσιμότητα πέμπτης γενιάς κινητής επικοινωνίας της DOCOMO. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση CES του Λας Βέγκας τον Ιανουάριο και δοκιμάστηκε στην Yokosuka της Ιαπωνίας.

Close

Το Invisible-to-Visible, ή εν συντομία το I2V, είναι μια μελλοντική τεχνολογία του Nissan Intelligent Mobility που συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Το I2V έρχεται για  να υποστηρίξει τους οδηγούς,  συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά,  ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο,  μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Close

Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα. Η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) της Nissan, αναλύει το οδικό περιβάλλον, μέσω σχετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και το ημιαυτόνομο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

Η τεχνολογία χαρτογραφεί  ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες  για θέματα  όπως οι  κυκλοφοριακές συνθήκες , η ορατότητα, η  σήμανση ή παρακείμενους  πεζούς. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβάτες εντός του  οχήματος,  χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι, ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Close

Το I2V μπορεί επίσης να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους  ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες,  να “εμφανίζονται” μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα  είδωλα σε περιβάλλον augmented –reality, για την παροχή βοήθειας ή  συντροφιάς.

Στο πεδίο των δοκιμών, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη συνδεσιμότητα κινητής 5G υψηλών ταχυτήτων, μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής συχνότητας,  για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων avatar στο όχημα δοκιμής, όπως και προβολής εικόνας μέσα από το όχημα, σε πραγματικό χρόνο. Το όχημα δοκιμής βασίζεται στο  NV350 της Nissan.

 

18 Apr, 2024 Ώρα 12:14

Η Volkswagen ενσωματώνει το ChatGPT στα μοντέλα της

Thumbnail

Η Volkswagen παρουσιάζει τα πρώτα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν ενσωματωμένο στο φωνητικό βοηθό IDA, το chatbot ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο μέλλον, σε όλα τα μοντέλα της Volkswagen που είναι εξοπλισμένα με τον φωνητικό βοηθό IDA θα προσφέρεται στους επιβαίνοντες απρόσκοπτη πρόσβαση στη συνεχώς αυξανόμενη βάση δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και θα τους απαγγέλλεται το σχετικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το Cerence Chat Pro που προέρχεται από τον τεχνολογικό συνεργάτη Cerence Inc. αποτελεί τη βάση της νέας λειτουργίας, η οποία προσφέρει μια μοναδικά έξυπνη, ενσωμάτωση του ChatGPT. Η Volkswagen θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής ευρείας παραγωγής που θα προσφέρει το Chat GPT ως στάνταρ χαρακτηριστικό σε πολλά μοντέλα παραγωγής.

Close

Το νέο chatbot θα προσφέρεται σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη γενιά infotainment στην οικογένεια ID. (ID.7, ID.4, ID.5, ID.3), στα ολοκαίνουργια Tiguan και Passat, καθώς και στο νέο Golf. Με την ενεργοποίηση του Cerence Chat Pro, η ενσωμάτωση του ChatGPT στο υπόβαθρο του φωνητικού βοηθού της Volkswagen, θα προσφέρει πλήθος νέων δυνατοτήτων που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τον προηγούμενο φωνητικό έλεγχο.

 

Close

 

Για παράδειγμα, ο φωνητικός βοηθός IDA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του infotainment, της πλοήγησης. του κλιματισμού ή ακόμα και για να απαντήσει σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο: Εμπλουτίζοντας τις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ερωτήσεις, αλληλοεπιδρώντας σε διαισθητική γλώσσα, λαμβάνοντας πληροφορίες για το αυτοκίνητο και πολλά άλλα – με ασφάλεια και ανέπαφα. Τίποτα δεν αλλάζει για όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό, να εγκαταστήσει μια νέα εφαρμογή ή να ενεργοποιήσει το ChatGPT: Ο φωνητικός βοηθός ενεργοποιείται λέγοντας «Hello IDA» ή πατώντας το διακόπτη στο τιμόνι. Ο IDA δίνει αυτόματα προτεραιότητα στο αν πρέπει να εκτελεστεί μια λειτουργία του αυτοκινήτου, να αναζητηθεί ένας προορισμός ή να ρυθμιστεί η θερμοκρασία. Εάν το αίτημα δεν μπορεί να απαντηθεί από το σύστημα Volkswagen, προωθείται ανώνυμα στην τεχνητή νοημοσύνη και απαντά η οικεία φωνή της Volkswagen.

Close

Το ChatGPT δεν αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου καθώς οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαγράφονται αμέσως, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Η λειτουργία δίνει επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τις πολλές δυνατότητες του IDA, παρέχοντας ευκολία χρήσης για τους οδηγούς.