Video

22 Jun, 2017 Ώρα 17:24

Fast pass: Η πραγματική εξήγηση του Touge!

Thumbnail

Ο ταχύτερος τρόπος για να διασχίσεις ένα βουνό. Αυτή είναι σε ελεύθερη μετάφραση η έννοια του touge, όπως αυτό μπήκε στη ζωή όσον ασχολούνται με το αυτοκίνητο. Η κυριολεκτική μετάφραση της ιαπωνικής αυτής λέξης είναι πολύ απλά «το πέρασμα του βουνού»…

 

Close

Άξαφνα το Touge (γράφεται  峠 στα ιαπωνικά και προφέρεται ως tōge, δηλαδή «Τόεγκεϊ») έγινε της μόδας… Όλοι το μάθαν και όλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη, για ένα κάρο άσχετα πράγματα και για ένα κάρο «εκδηλώσεις» με αυτοκίνητα που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία του πράγματος, όπως αυτό γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Ακόμα περισσότεροι συνηθίζουν να το μπλέκουν και να το μπερδεύουν με το drift… Επί της ουσίας πάντως το Touge είναι απλά η ιαπωνική λέξη για το «πέρασμα». Το δρόμο δηλαδή που ανεβαίνει και έπειτα κατεβαίνει διασχίζοντας ένα από τα πολλά βουνά της Ιαπωνίας ή και τους πολλούς στριφτερούς δρόμους γύρω από αυτά. Φυσικά, βουνά και τέτοιοι δρόμοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αγώνες σε αυτούς γίνονται από τότε που… εφευρέθηκε το αυτοκίνητο και μάλλον ακόμα και παλαιότερα με άλογα και άμαξες. Όμως το Touge έγινε γνωστό λόγω των αγώνων που γίνονται στην Ιαπωνία και μέσα από την έξαρση του JDM Trend και ως τέτοιο θα το εξετάσουμε εδώ. Απλά να έχουμε στο νου μας ότι όλοι όσοι έχουμε ανεβοκατέβει γρήγορα ένα φιδίσιο δρόμο έχουμε κάνει κάτι σαν touge ;)

Toe-Gei, αλλά όχι για gay!

Αλλεπάλληλες στροφές, διαφορετικές μεταξύ τους, με περίεργες κλίσεις και σημαντικές αλλαγές στο υψόμετρο. Μια δύσκολη διαδρομή για να την περάσεις, πόσω δε μάλλον για να την περάσεις γρήγορα. Αναμφίβολα το touge απαιτεί γνώση, εμπειρία και… κοχόνες για να συμμετέχεις και δεν είναι για τους λιγόψυχους. Το αστείο είναι ότι οι δρόμοι αυτοί σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολεύουν τη διάσχιση τους με υψηλή ταχύτητα, προκειμένου να παραμείνουν οι διαδρομές ασφαλείς για όλους. Οι Ιάπωνες street racers όμως, τι ειρωνεία βρήκαν αυτή τη δυσκολία ως ένα ακόμα πράγμα που αύξανε κατακόρυφα το ενδιαφέρον και έτσι κάπως καθιέρωσαν τις μαζώξεις σε τέτοιες διαδρομές.

Close
Όπως μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει, ένας αγώνας Touge χωρίζεται από τη φύση του σε δύο τμήματα, αυτό που ανεβαίνει το βουνό και αυτό που κατεβαίνει. Το σκεπτικό λοιπόν σε ένα touge battle είναι ότι το ένα αυτοκίνητο είναι μπροστά στο ανέβασμα και το άλλο στο κατέβασμα. Έτσι κι αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο το προσπέρασμα, οπότε το όλο θέμα έχει να κάνει με το πιο αυτοκίνητο καταφέρνει να ακολουθήσει και πόσο κοντά. Τα αυτοκίνητα ξεκινούν με μικρή διαφορά και το εμπρός κερδίζει αν αυτή μεγαλώσει, ενώ το πίσω κερδίζει αν καταφέρει να τη μειώσει δραστικά ή και να προσπεράσει. 

Είναι λογικό λοιπόν, ότι όταν μιλάμε για ταχύτητα, δεν πρόκειται για αγώνα drift, αφού ως γνωστόν το θεαματικό αυτό στιλ οδήγησης δεν είναι και το ταχύτερο. Ουσιαστικά ο οδηγός καλείται να χρησιμοποιήσει αγωνιστικές γραμμές και τρόπο χειρισμού σε ένα δημόσιο δρόμο. Εννοείται βέβαια, ότι υπό προϋποθέσεις χρησιμοποιείται driftάρισμα για λόγους στρατηγικής. 

Flash to pass

Το touge φυσικά δεν είναι μια απλή κόντρα, αλλά μια αναμέτρηση ικανοτήτων οδηγού και αυτοκινήτου, και όπως όλα τα «αθλήματα» έχει τους δικούς του κανόνες. Ζεις και συμμετέχεις με βάση και γνώμονα αυτούς. Άλλωστε ο σκοπός δεν είναι να μας περιορίσουν, αλλά να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε με περισσότερη ασφάλεια. Για να ξεκινήσει λοιπόν ένας αγώνας touge, αν δεν είναι οργανωμένος φυσικά, πρέπει το πίσω αυτοκίνητο να αποπειραθεί να προσπεράσει ή να παίξει τα φώτα στο εμπρός, το οποίο με τη σειρά του επιταχύνει για να εμποδίσει το πέρασμα και η μάχη ξεκινά. Πέρα από αυτό το ενημερωτικό όμως, υπάρχουν και κάποιοι άγραφοι νόμοι, όπως για παράδειγμα το ότι ποτέ δεν πρέπει να ανακοινώνεις δημοσίως τον τόπο τέλεσης του… μυστηρίου! Είτε φτάσει στα αυτιά της αστυνομίας, είτε πήξει από κόσμο και γίνει επικίνδυνο, εσύ χάνεις! Άλλος ένας βασικό και αυτονόητος κανόνας είναι να μένεις πάντοτε στην λωρίδα σου. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι δημόσιοι, και αντίθετα με τα βίντεο της Option δεν είναι αποκλεισμένοι, οπότε κυκλοφορούν αυτοκίνητα και παντού υπάρχουν τυφλά σημεία. Το βασικότερο μυστικό όμως, όπως και σε όλους του αγώνες, είναι να ξέρεις τα όριά σου και να μην τα ξεπερνάς ποτέ. Τα περισσότερα στραβά συμβαίνουν όταν, είτε χάριν εντυπωσιασμού, είτε μέσα στην ένταση της μάχης, υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας και του αυτοκινήτου μας!

Close

 

 

24 Apr, 2024 Ώρα 08:34

Ένα πλύσιμο σκέτη απόλαυση (βίντεο)

Thumbnail

Πόσο καιρό έχετε αφήσει το αυτοκίνητο σας χωρίς ένα καλό εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο; Στο σημερινό βίντεο έχουμε ίσως το νικητή για το μεγαλύτερο διάστημα που έχει να πλυθεί ένα Ι.Χ. καθώς η συγκεκριμένη C3 Corvette του 1978 που βλέπετε στη φωτογραφία, αφού οδηγήθηκε για περίπου 2.573χλμ. μετά έμεινε ακίνητη να σαπίζει για 45 χρόνια. Ευτυχώς σε κλειστό γκαράζ με κλειστά παράθυρα.

Close

Ήρθε η ώρα να λάβει την αγάπη που της αξίζει.

Το συνεργείο από το κανάλι WD Detailing στο YouTube, αφού κατάφερε να ανοίξει την γκαραζόπορτα, βρήκε το εγκαταλελειμμένο κλασικό αυτό μοντέλο και το μετέφερε στον ειδικό χώρο καθαρισμού.

Close

Ενώ η περισσότερη βρωμιά βγαίνει με λίγο σαπούνι και ένα πιεστικό, οι προφυλακτήρες είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Οι φίλοι της Corvette θα γνωρίζουν ότι αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκαν από πλαστικό και όχι από μέταλλο ή fiberglass, και οι άνθρωποι της WD Detailing υποψιάζονται ότι απορρόφησαν περισσότερη βρωμιά από την εναλλαγή θερμότητας από ό,τι τα υπόλοιπα πάνελ. Τίποτα που δεν μπορεί όμως να διορθωθεί με μια σκληρή βούρτσα και τα ανάλογα χημικά.

 

Close

 

Όποιος έβαλε αυτή την Corvette στην αποθήκη, αποφάσισε έξυπνα να κρατήσει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, σφραγίζοντας την καμπίνα από τον εξωτερικό αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό κόκκινο δερμάτινο εσωτερικό που μοιάζει σχεδόν σαν καινούργιο. Αυτό δεν εμπόδισε τα ποντίκια να μπουν στο εσωτερικό, να φτιάξουν φωλιές και να αφήσουν περιττώματα στο πέρασμά τους. Μια σχολαστική ηλεκτρική σκούπα και ένα τρίψιμο ήταν το μόνο που χρειαζόταν η καμπίνα για να λάμψει όπως πριν από σχεδόν 50 χρόνια.