Classic

21 Feb, 2024 Ώρα 08:28

77 χρόνια με το ίδιο αυτοκίνητο «γράφοντας» 2.76 εκατ. χιλιόμετρα

Thumbnail

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οδηγοί αλλάζουν αυτοκίνητο κατά μέσο όρο, ανά 11 χρόνια. Στη Κύπρο έχουμε έναν από τους παλαιότερους στόλους επιβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Φαντάζεστε να οδηγούσαμε όλοι ένα μόνο αυτοκίνητο σε όλη μας τη ζωή;

Close

Αυτή ήταν η πραγματικότητα του Allen Swift, ενός Αμερικανού που οδηγούσε την ίδια Rolls Royce για 77 χρόνια. Σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου το 65% των αυτοκινήτων Rolls Royce που κατασκευάστηκαν ποτέ κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους και είναι σε λειτουργική κατάσταση, με τον Allen Swift να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

 

Close

 

Το 1928, ο κ. Άλεν Σουίφτ κλήθηκε να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση για τη ζωή του. Ο κ. Σουίφτ έκλεινε τα 26 του χρόνια και ο πατέρας του, του ζήτησε να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση φύλλων χρυσού και να αφήσει τα μικρότερα αδέλφια του να πάνε στο κολέγιο. Αν ο κ. Swift συμφωνούσε, τότε είχε την επιλογή να αγοράσει όποιο αυτοκίνητο ήθελε. Ο κ. Σουίφτ αποφάσισε να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση και άρχισε να ψάχνει για ένα καλό αυτοκίνητο. Ένας από τους φίλους του πρότεινε τη Rolls Royce, οπότε πήγε για μια βόλτα από το West Hartford του Connecticut στο εργοστάσιο της Rolls-Royce of America ακριβώς στην άλλη άκρη των συνόρων στο Springfield της Μασαχουσέτης.

Close

 

 

Αφού επισκέφθηκε το εργοστάσιο και παρακολούθησε πώς η Rolls Royce κατασκεύαζε αυτοκίνητα τότε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήθελε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Μετά την αγορά της Rolls Royce, ο κ. Swift οδηγούσε το αυτοκίνητο καθημερινά μέχρι το 1958 και τακτικά μέχρι το 1991, όταν ήταν 88 ετών. Μέχρι το 2003, ο κ. Swift είχε διανύσει σχεδόν 2,76 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο δεν χάλασε ποτέ, αλλά λέγεται ότι κάποια στιγμή ανακατασκεύασε τον κινητήρα του. Το 1994, η Rolls Royce αναγνώρισε στον κ. Swift ότι είχε στην κατοχή του το μοντέλο περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία και του δόθηκε ένα κρυστάλλινο άγαλμα Spirit of Ecstasy (το σύμβολο κάθε RR).

 

 

Ο κ. Swift είχε επιλέξει μια ολοκαίνουργια Rolls Royce Phantom, βαμμένη σε πράσινο χρώμα, ενώ καθώς ασχολούνταν με τη βιομηχανία φύλλων χρυσού, φρόντισε το αυτοκίνητό του να έχει ρίγες και  μονόγραμμα σε χρυσό. Επέλεξε το αμάξωμα Piccadilly roadster με ανοιγόμενη υφασμάτινη οροφή και ένα αναπτυσσόμενο κάθισμα με τρίτη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού. Μόλις δύο μήνες πριν από τον θάνατό του το 2005, ο κ. Swift είχε δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια στο Μουσείο του Σπρίνγκφιλντ για την αγορά και την κατασκευή ενός μουσείου καινοτομίας. Μετά τον θάνατό του, το αυτοκίνητο πέρασε στο μουσείο αποτελώντας πλέον το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης μεταφορών του Wood Museum of Springfield History.

04 Apr, 2024 Ώρα 13:52

Σε δημοπρασία μία από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές

Thumbnail

Η Artcurial Motorcars παρουσιάζει τη συλλογή  «W Collection: From Stockholm to Monaco», μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η οποία θα δημοπρατηθεί στις 9 Μαΐου 2024 στο Μονακό, πριν από το Grand Prix Historique.

Close

 

 

Εκτιμώμενη σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, αυτή η εξαιρετική συλλογή 44 σπάνιων κλασικών αυτοκινήτων αφηγείται το πάθος ενός Σουηδού που καθοδηγείται από μια βαθιά αγάπη για τα αυτοκίνητα και την αισθητική. Ο συλλέκτης αποφάσισε να πουλήσει όλη τη προσωπική συλλογή του.

 

Close

 

Η ιστορία αυτής της συλλογής ξεκινά πριν από μισό αιώνα, με έναν νεαρό άνδρα ταπεινής καταγωγής που ζούσε στα πολύχρωμα τοπία της γενέτειράς του, της Στοκχόλμης. Εκείνη την εποχή, η Σουηδία ήταν ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σπορ αυτοκινήτων στον κόσμο και το πάθος του για τα αυτοκίνητα γεννήθηκε καθώς συναντούσε μερικά από τα πιο σπάνια οχήματα του κόσμου να τριγυρνούν στην πόλη του.

 

 

Γρήγορα έθεσε τους πρώτους λίθους αυτού που θα γίνει η συλλογή «W Collection: From Stockholm to Monaco», με ένα αρχικό σουηδικό απόκτημα, που συμβολίζει το γούστο του για τη σπανιότητα και την τελειότητα: ένα κομψό Volvo P1800 S, το οποίο θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια της πώλησης ως φόρος τιμής.

 

 

Αυτά τα σπάνια αυτοκίνητα, ορισμένα από τα οποία έχουν λάβει βραβεία σε διαγωνισμούς , συμπυκνώνουν το πάθος μιας ολόκληρης ζωής και λαμβάνουν τεράστια φροντίδα και προσοχή. Ο συλλέκτης έχει συνεργαστεί αποκλειστικά με τα καλύτερα εργαστήρια για την αποκατάσταση των πολύτιμων οχημάτων του και συνολικά στη ζωή του αγόρασε 33 Porsche και 10 Ferrari.

Ανάμεσα στα υπέροχα μοντέλα ξεχωρίζουν: Mercedes 1955 300SL, Mercedes 1957 300L Roadster, Ferrari 250 GT του 1963, Ferrari GTB,  GTS αλλά και η Ferrari 250 GT California LWB του 1958. Η συνολική αξία της συλλογής ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ και θα δημοπρατηθούν όλα.