Classic

21 May, 2021 Ώρα 13:24

Mercedes-Benz S-Class: Το μοντέλο / ορόσημο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Thumbnail

Η S-Class από την πρώτη κιόλας στιγμή που παρουσιάστηκε βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας τόσο σε επίπεδο ασφάλειας, όσο και στους τομείς της πολυτέλειας και άνεσης, κάτι που συνεχίζεται και στη νέα της γενιά W223, η οποία μόλις κυκλοφόρησε. Ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά σε ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ξεχωριστά για κάθε μοντέλο στην ιστορία του πολυτελούς γερμανικού sedan.

Close

W187 (1951-1954)

Η πρώτη S-Class διέθετε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του εξακύλινδρο μοτέρ με επικεφαλή εκκεντροφόρο, ενώ επιπρόσθετα οι κλειδαριές των θυρών είχαν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην περίπτωση ατυχήματος, αποτρέποντας το άνοιγμά τους.

W105/W180/W128 (1954-1959)

Τα χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας των W105/W180 και W128 ήταν υψηλά, με την υιοθέτηση συστημάτων όπως τα πίσω ταμπούρα με τεχνολογία «Turbocooling», η οποία βοηθούσε στην εξάλειψη της θερμότητας. Επίσης, ξεκινώντας από το 1958, η έκδοση 220 SE διέθετε κινητήρα με ψεκασμό πολλαπλών σημείων.

Close

 

 

W111/W112 (1959-1965)

Οι S-Class W111/W112 διέθεταν πολλές νέες τεχνολογικές καινοτομίες σε σχέση με τον προκάτοχό τους, οι περισσότερες αφορούσαν την βελτίωση της παθητικής ασφάλειας. Όπως το επενδυμένο τιμόνι, την τοποθέτηση ενός ενισχυμένου κλωβού για τους επιβάτες, που περιλάμβανε ζώνες ασφαλείας τόσο εμπρός, όσο και πίσω, σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε μοντέλο παραγωγής. Εκτός από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, από το 1961, η 300 SE είχε στον στάνταρ εξοπλισμό της δισκόφρενα, αερανάρτηση και κεντρικό κλείδωμα θυρών.

W108/W109 (1965-1972)

Η S-Class W108/W109 αποτέλεσε ουσιαστικά μία εξέλιξη της W111/W112. Πλέον όλες οι εκδόσεις της είχαν πίσω ανάρτηση με υδροπνευματικής λειτουργίας ελατήρια, ενώ η κορυφαία 300 SEL 6.3 κινούταν μέσω ενός V8 κινητήρα απόδοσης 250 ίππων. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η αγωνιστική έκδοσή της, που έφερε το παρατσούκλι «Red Pig».

W116 (1972-1980)

Η W116 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του μοντέλου, καθώς ήταν η πρώτη που έφερε επίσημα τον κωδικό S-Class. Κάποιες από τις τεχνολογικές εξελίξεις που διέθετε ήταν το ABS (από το 1978), το cruise control (από το 1975), τα ανθεκτικά στη βρωμιά πίσω φώτα και το τοποθετημένο πάνω στον πίσω άξονα ρεζερβουάρ καυσίμου, για προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης. Η W116 ήταν επίσης το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που προσφέρθηκε με υπερτροφοδοτούμενο diesel κινητήρα.

 

Close

 

W126 (1979-1991)

Οι τεχνολογικές εξελίξεις της W126 έδιναν έμφαση στην ασφάλεια. Από το 1981 στον προαιρετικό εξοπλισμό υπήρχαν οι προεντατήρες για τις ζώνες και ο αερόσακος οδηγού (από το 1988 προσφερόταν και ο αντίστοιχος για τον συνοδηγό), ενώ το 1985 τοποθετήθηκε το σύστημα περιορισμού ASR για μοντέλα με V8 κινητήρα, καθώς και η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη κολόνα τιμονιού.

W140 (1991-1998)

Παρά το τετράγωνο σχήμα της, η S-Class (W140) διάθετε χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή, μόλις 0.31. Ήταν το πρώτο μοντέλο παραγωγής της φίρμας με 12κύλινδρα σύνολα, ενώ δεν έλειπαν τα διπλά τζάμια, σύστημα καλωδίωσης CAN (Controller Area Network), προαιρετικό σύστημα πλοήγησης, προβολείς Xenon και σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC. Εκτός από τα παραπάνω, η W140 διέθετε ESP, υποβοήθηση στάθμευσης PARKTRONIC και σύστημα υποβοήθησης φρένων BAS.

 

 

W220 (1998-2005)

Η W220 ήταν η πρώτη S-Class που περιελάβανε αυτόματη απενεργοποίηση κυλίνδρων, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτόματο κιβώτιο, προαιρετικό Active Distance Assist DISTRONIC, κλειδί χωρίς πρόσβαση και το PRE-SAFE, το σύστημα προστασίας επιβατών. Επίσης, ήταν η πρώτη S-Class με εκδόσεις από την AMG (S55 και S65), όπως και τετρακίνητη 4MATIC.

W221 (2005-2013)

Το μενού των συστημάτων ασφαλείας της W221 διέθετε ανάμεσα σε άλλα, ενεργό σύστημα φρεναρίσματος DISTRONIC PLUS, προαιρετικό αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (από το 2009), σύστημα νυχτερινής όρασης Active Night View Assist και διατήρηση στην λωρίδα κυκλοφορίας Lane Keeping Assist. Ήταν επίσης η πρώτη S-Class που παρουσιάστηκε και σε υβριδική έκδοση με την S400 Hybrid.

 

 

W222 (2013-2020)

Μία από τις πιο καινοτόμες γενιές της S-Class ήταν φυσικά η W222. Περιλάμβανε ένα νέο αμάξωμα από αλουμίνιο που πρόσφερε κατά 50% υψηλότερη στρεπτική ακαμψία σε σύγκριση με τους προκατόχους της. Επίσης, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς παραδοσιακούς λαμπτήρες, με την τοποθέτηση 500 LED, ενώ διέθετε επίσης μία σειρά από προηγμένα συστήματα που η Mercedes-Benz ονόμασε «Intelligent Drive». Τα πιο σημαντικά από αυτά ήταν το ROAD SURFACE SCAN, το οποίο ήταν ικανό να εντοπίσει τυχόν λακκούβες και λοιπά εμπόδια και το MAGIC BODY CONTROL, το οποίο προσάρμοζε ανάλογα το πλαίσιο και την ανάρτηση.

W223 (2020-)

Η τελευταία γενιά της S-Class επικεντρώνεται κυρίως σε πράγματα που βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία με χαρακτηριστικά όπως μία αφθονία οθονών, ένα νέο σύστημα ψυχαγωγίας και ενεργό φωτισμό περιβάλλοντος που μπορεί να ενισχύσει οπτικά τις προειδοποιήσεις. Η W223 διαθέτει επίσης μία παγκόσμια καινοτομία, έναν αερόσακο για τους πίσω επιβάτες, καθώς και ενεργητική τετραδιεύθυνση με τους πίσω τροχούς να μπορούν να στρίψουν σε γωνία έως και 10 μοίρες.

 

21 Feb, 2024 Ώρα 08:28

77 χρόνια με το ίδιο αυτοκίνητο «γράφοντας» 2.76 εκατ. χιλιόμετρα

Thumbnail

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οδηγοί αλλάζουν αυτοκίνητο κατά μέσο όρο, ανά 11 χρόνια. Στη Κύπρο έχουμε έναν από τους παλαιότερους στόλους επιβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Φαντάζεστε να οδηγούσαμε όλοι ένα μόνο αυτοκίνητο σε όλη μας τη ζωή;

Close

Αυτή ήταν η πραγματικότητα του Allen Swift, ενός Αμερικανού που οδηγούσε την ίδια Rolls Royce για 77 χρόνια. Σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου το 65% των αυτοκινήτων Rolls Royce που κατασκευάστηκαν ποτέ κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους και είναι σε λειτουργική κατάσταση, με τον Allen Swift να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

 

Close

 

Το 1928, ο κ. Άλεν Σουίφτ κλήθηκε να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση για τη ζωή του. Ο κ. Σουίφτ έκλεινε τα 26 του χρόνια και ο πατέρας του, του ζήτησε να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση φύλλων χρυσού και να αφήσει τα μικρότερα αδέλφια του να πάνε στο κολέγιο. Αν ο κ. Swift συμφωνούσε, τότε είχε την επιλογή να αγοράσει όποιο αυτοκίνητο ήθελε. Ο κ. Σουίφτ αποφάσισε να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση και άρχισε να ψάχνει για ένα καλό αυτοκίνητο. Ένας από τους φίλους του πρότεινε τη Rolls Royce, οπότε πήγε για μια βόλτα από το West Hartford του Connecticut στο εργοστάσιο της Rolls-Royce of America ακριβώς στην άλλη άκρη των συνόρων στο Springfield της Μασαχουσέτης.

Close

 

 

Αφού επισκέφθηκε το εργοστάσιο και παρακολούθησε πώς η Rolls Royce κατασκεύαζε αυτοκίνητα τότε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήθελε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Μετά την αγορά της Rolls Royce, ο κ. Swift οδηγούσε το αυτοκίνητο καθημερινά μέχρι το 1958 και τακτικά μέχρι το 1991, όταν ήταν 88 ετών. Μέχρι το 2003, ο κ. Swift είχε διανύσει σχεδόν 2,76 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο δεν χάλασε ποτέ, αλλά λέγεται ότι κάποια στιγμή ανακατασκεύασε τον κινητήρα του. Το 1994, η Rolls Royce αναγνώρισε στον κ. Swift ότι είχε στην κατοχή του το μοντέλο περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία και του δόθηκε ένα κρυστάλλινο άγαλμα Spirit of Ecstasy (το σύμβολο κάθε RR).

 

 

Ο κ. Swift είχε επιλέξει μια ολοκαίνουργια Rolls Royce Phantom, βαμμένη σε πράσινο χρώμα, ενώ καθώς ασχολούνταν με τη βιομηχανία φύλλων χρυσού, φρόντισε το αυτοκίνητό του να έχει ρίγες και  μονόγραμμα σε χρυσό. Επέλεξε το αμάξωμα Piccadilly roadster με ανοιγόμενη υφασμάτινη οροφή και ένα αναπτυσσόμενο κάθισμα με τρίτη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού. Μόλις δύο μήνες πριν από τον θάνατό του το 2005, ο κ. Swift είχε δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια στο Μουσείο του Σπρίνγκφιλντ για την αγορά και την κατασκευή ενός μουσείου καινοτομίας. Μετά τον θάνατό του, το αυτοκίνητο πέρασε στο μουσείο αποτελώντας πλέον το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης μεταφορών του Wood Museum of Springfield History.