Classic

26 Mar, 2020 Ώρα 13:47

Πενήντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Mercedes-Benz C 111-II

Thumbnail

Γοητευτικό και πολυαγαπημένο από τα μέσα ενημέρωσης, ένα εργαστήριο πάνω σε τροχούς που βοήθησε την ανάπτυξη του κινητήρα Wankel και κατακτητής πολλών ρεκόρ. Το Mercedes-Benz C 111 με τον κινητήρα τετραπλού ρότορα Wankel, παρήγαγε 350 ίππους και γιορτάζει φέτος 50 χρόνια από την παγκόσμια πρεμιέρα του. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 40ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης που διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Μαρτίου 1970. Η τελική του ταχύτητα, 300 χλμ/Ώρα, παραμένει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του μέχρι και σήμερα. 

Close

 

 

Το C 111-II αναπτύχθηκε με βάση το C 111, το οποίο παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 1969. Από την άποψη της τεχνολογίας, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από τον κινητήρα Wankel με τέσσερεις ρότορες. Το τμήμα σχεδιασμού, με επικεφαλής τον Bruno Sacco και τον Josef Gallitzendörfer, άρχισε να εργάζεται το καλοκαίρι του 1969 επάνω στο σχέδιο αυτό. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, βελτίωσαν το οπτικό πεδίο του οδηγού, τροποποιώντας τους λασπωτήρες, την οροφή, τον θόλο μηχανής και τον χώρο αποσκευών. Η αεροδυναμική του οχήματος ήταν επίσης βελτιωμένη: η μέτρηση της αεροδυναμικής σήραγγας έδειξε ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας του οχήματος είχε μειωθεί κατά οκτώ τοις εκατό σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. 

 

Close

 

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του, το C 111 ταξίδεψε σε πολλές άλλες εκθέσεις: Σαλόνι Αυτοκίνητο του Παρισιού, το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λονδίνου (Οκτώβριος 1969), το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο (Οκτώβριος / Νοέμβριος 1969), το Show του Jochen Rindt στη Βιέννη (Νοέμβριος 1969) (Δεκέμβριος 1969), Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών (Ιανουάριος 1970) και Σαλόνι Αυτοκινήτου Σικάγο (Φεβρουάριος 1970). Η εξελιγμένη έκδοση C 111-II έπειτα έκανε πρεμιέρα στη Γενεύη τον Μάρτιο του 1970.

 

 

Πολλοί λάτρεις των σπορ αυτοκινήτων ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικά ποσά για ένα C 111. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο το 1969 κάποιος προσφέρθηκε να πληρώσει μέχρι και μισό εκατομμύριο γερμανικά μάρκα ενώ η εταιρεία έλαβε μέχρι και ανοικτές επιταγές στη Στουτγάρδη τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το εμπορικό σήμα κατέστησε σαφές ότι αυτό το πειραματικό όχημα δεν ήταν προς πώληση. Ακριβώς στην αρχή της καριέρας του, αυτό που αργότερα θα ήταν γνωστό ως C 111 (με την εσωτερική ονομασία C 101 της Mercedes-Benz) προοριζόταν για μια τελείως ομάδα ατόμων: ήδη από το 1963 είχε δοθεί αρχική σκέψη σε έναν κινητήρα Wankel για ένα «μικρό, προσιτό σπορ αυτοκίνητο» που θα τοποθετηθεί κάτω από το «Pagoda» SL (W 113). Η στρατηγική καθορίστηκε λεπτομερέστερα το 1968 ως ένα «μικρό, σπορ όχημα» χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άνεσης που είναι επίσης κατάλληλα για αγώνες ράλι και απευθύνεται σε «νέους». 

 

Δελτίο Τύπου CIC Mercedes

Tags
27 Mar, 2020 Ώρα 22:10

Διπλή πρωτιά για τα ιστορικά Alfa Romeo Spider και Giulia GT

Thumbnail

Ακόμα μια διπλή νίκη κατάφερε να πετύχει η Alfa Romeo στα “Motor Klassik Awards”. Οι αναγνώστες του Γερμανικού περιοδικού τοποθέτησαν στην κορυφή των κατηγοριών τους δύο από τα πλέον ιστορικά μοντέλα της μάρκας.

Close

Η Alfa Romeo Spider που παρουσιάστηκε το 1966 θριάμβευσε κατακτώντας το 24,9% των ψήφων στην κατηγορία “Convertibles”. Αντίστοιχα η Alfa Romeo Giulia GT που παρουσιάστηκε τρία χρόνια νωρίτερα, το 1963, κατέκτησε την πρώτη θέση με το 34,8% των ψήφων στην κατηγορία για το πιο αγαπημένο “people’s sports car”.

_

Close

 

Χρονιά γεμάτη βραβεύσεις

Close

Οι δύο νέες βραβεύσεις έρχονται σε μια πολύ σημαντική χρονιά για τη μάρκα. Το 2020 η Alfa Romeo γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, μια περίοδος που είναι γεμάτη από βραβεύσεις, επιτυχίες στους αγώνες, τεχνολογικές καινοτομίες και βέβαια μοναδικά αυτοκίνητα, όπως τα δύο μοντέλα που διακρίθηκαν στα φετινά “Motor Klassik Awards”.