Classic

02 Oct, 2019 Ώρα 22:51

Πού θα κάνει την εμφάνιση της η Alfa Romeo RL Super Sport "Targa Florio";

Thumbnail

Η συμμετοχή της Alfa Romeo στη διοργάνωση κλασσικών αυτοκινήτων Zoute Grand Prix 2019 που πραγματοποιείται στο Βέλγιο (10-13 Οκτωβρίου) θα φιλοξενήσει τη θρυλική Alfa Romeo RL Super Sport "Targa Florio".

Close

Η σειρά RL παρουσιάστηκε το 1921 και εφοδιαζόταν με ένα 3λιτρο 6κυλινδρο σε σειρά κινητήρα. Το 1922 παρουσιάστηκε η έκδοση "Sport" που ήρθε να συμπληρώσει την RL "Normale". Στην έκδοση "Normale" η απόδοση ήταν 56 ίπποι από 2.916κ.εκ., ενώ η έκδοση "Sport" με αυξημένη διάμετρο κυλίνδρου (76 αντί 75χλστ.), αυξημένη συμπίεση (5.5:1 αντί 5.2:1) και κυβισμό 2.994κ.εκ. απέδιδε 71 ίππους. Σε συνδυασμό με το μικρότερο μεταξόνιο και το χαμηλότερο βάρος, η "Sport" έφτανε τα 130χλμ./ώρα σε σχέση με τα 110χλμ./ώρα της "Normale".  

_

 

Η σειρές 6 και 7 του μοντέλου παρουσιάστηκαν το 1925 και η έκδοση "Sport" αντικαταστάθηκε από την "Super Sport" που χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα 83 ίππων. Το σύνολο εξακολουθούσε να είναι 3λιτρο και 6κυλινδρο, είχε βάση και κεφαλή από χυτοσίδηρο, πλάγιο εκκεντροφόρο που κινούσε 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο και διέθετε 2 καρμπυρατέρ. Παράλληλα η "Super Sport" διέθετε μεγαλύτερα φρένα (ταμπούρα διαμέτρου 420χλστ.), κιβώτιο 4 σχέσεων και τελική ταχύτητα όπως και η "Sport" 130χλμ./ώρα.

Close

Συνολικά 2.631 Alfa Romeo RL πέρασαν τη γραμμή παραγωγής την περίοσο1922-1927, ανάμεσα τους 392 Super Sport, 304 6th series και 88 7th series. To Targa Florio αποτέλεσε το ιδανικό πεδίο για το μοντέλο που εξασφάλισε τις δύο πρώτες θέσεις στον αγώνα του 1923. Ο νικητής, Ugo Sivocci, είχε βάψει για καλή τύχη στο αυτοκίνητο του το τετράφυλλο τριφύλλι, το σύμβολο που εξελίχθηκε σε πραγματικό θρύλο για τη μάρκα. Η RL γνώρισε επιτυχίες και στα χέρια άλλων διάσημων οδηγών, όπως οι Giulio Masetti, Antonio Ascari, Giuseppe Campari, αλλά και του νεαρού Enzo Ferrari.

 

Close
20 Feb, 2020 Ώρα 12:46

Η σημαντικότερη McLaren της Ιστορίας

Thumbnail

H McLaren Μ6GT θα μπορούσε να είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής στην ιστορία της βρετανικής εταιρείας. Το όλο project δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ο ιδρυτής της Bruce McLaren έφυγε από τη ζωή, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μείνει στο ντουλάπι της ιστορίας. Παρόλα αυτά, η M6GT παραμένει ένα εικονικό αυτοκίνητο για την McLaren.

Close

 

 

Η ιστορία του σπορ κουπέ ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1969, όταν ο Bruce McLaren εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportscar με την κουπέ εκδοχή της M6B Can-Am. Όμως, για την έκδοση δελτίου αναγνώρισης (ομολογκασιόν) οι κανονισμοί απαιτούσαν την κατασκευή 50 αντίστοιχων μοντέλων παραγωγής. Γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ο McLaren εγκατέλειψε την ιδέα να λάβει μέρος στο θεσμό, αλλά όχι και αυτή για τη δημιουργία ενός supercar δρόμου. Έχοντας αυτό το πλάνο στο μυαλό του κατασκεύασε τρεις M6GT, χωρίς όμως να καταλήξουν ποτέ στη γραμμή παραγωγής. Ένα από αυτά τα αυτοκίνητα βρίσκεται σήμερα στο Σικάγο των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον επίσημο αντιπρόσωπο της βρετανικής εταιρείας στην πόλη.

 

Close

 

Η ομάδα της McLaren Chicago φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια το μοναδικό μοντέλο και πρόσφατα το έβγαλε από το γκαράζ στο οποίο και βρισκόταν καλά φυλαγμένο από τα μάτια του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο κοντέρ της έχει γράψει μόλις 3.369 χιλιόμετρα, όντας σε μοναδική κατάσταση! Στην M6GT ζωή δίνει ένας 8κύλινδρος κινητήρας 400 ίππων, ο οποίος στέλνει όλη την ισχύ στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου. Οι επιδόσεις του ήταν ασύλληπτες για την εποχή, αφού τα πρώτα 160 χιλιόμετρα από στάση έρχονταν σε λιγότερο από 8 δλ., ενώ η τελική της ταχύτητα άγγιζε τα 265 χλμ./ώρα. Η Μ6GT δεν είναι μόνο κρηκτική, αλλά και σπάνια, όντας μία από τις πλέον σημαντικές McLaren στην ιστορία του βρετανικού εργοστασίου.

 

Πηγή: GoCar.gr