Classic

24 Mar, 2020 Ώρα 21:57

R360 Coupe: Το Mazda που έκλεψε την παράσταση πριν από 60 χρόνια

Thumbnail

Η μηχανολογία με στόχο τον περιορισμό του βάρους ήταν ανέκαθεν παράδοση της Mazda, και χρονολογείται από το πρώτο της επιβατικό αυτοκίνητο.

Close

Ένα αξιαγάπητο μικρό coupe που παρουσιάστηκε 60 χρόνια πριν, το Mazda R360 έγινε αμέσως ένα νέο ορόσημο στην κατηγορία των ‘microcars’ στην Ιαπωνία, ξεχωρίζοντας από τον ανταγωνισμό από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ήταν ένα μοντέλο που καθόρισε επίσης και το DNA της Mazda ως κατασκευαστή στιλάτων, οικονομικών και πάνω απ’ όλα,  «fun-to-drive», αυτοκινήτων. Οι ομοιότητες του τότε με το σήμερα είναι πολλές.

Close

_

 

Close

4.500 πωλήσεις σε μία μέρα

Ελάχιστα γνωστό εκτός Ιαπωνίας, το Mazda R360 έγινε best seller στην έδρα του. Μόνο την ημέρα που παρουσιάστηκε, το Μάϊο του 1960, το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της εταιρείας πούλησε 4.500 μονάδες, και κατέλαβε σχεδόν τα 2/3 της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κατηγορίας των “Κ-cars” (microcars) μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, αλλά και πάνω από 15% ολόκληρης της Ιαπωνικής αγοράς αυτοκινήτων.

Ήταν μία πολύ σημαντική καμπή στην ιστορία της Toyo Kogyo, όπως ήταν η τότε ονομασία της μετέπειτα Mazda Motor Corporation. Για τον τότε κατασκευαστή φορτηγών, ήταν η αρχή μίας νέας εποχής στην παραγωγή αντισυμβατικών αυτοκινήτων.

_

 

Τιμή: 830 δολάρια…

Το R360 διέθετε έναν 4χρονο κινητήρα που ήταν αθόρυβος, δεν ρύπαινε πολύ και ήταν ιδιαίτερα οικονομικός, σε σύγκριση με τους 2χρονους κινητήρες που χρησιμοποιούσε τότε ο ανταγωνισμός. Ο δικύλινδρος V-twin των 360κ.ε.κ. του R360 είχε ισχύ 16 ίππους, τιμή όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, είχε όμως να κινήσει ένα αμάξωμα που ζύγιζε μόλις 380 κιλά. Η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 90χλμ/ώ., που θεωρείτο ικανοποιητική για την κατηγορία, και υπεραρκετή δεδομένων των συνθηκών στους δρόμους της Ιαπωνίας των αρχών της δεκαετίας του 60.

Με τον περιορισμό των διαστάσεων (3μ x 1.3μ) και της χωρητικότητας του κινητήρα (360κ.ε.κ.), στα μοντέλα της κατηγορίας των K-cars, η Ιαπωνική κυβέρνηση, είχε στόχο να υποστηρίξει την τοπική βιομηχανία αυτοκινήτων, προωθώντας τη χρήση οικονομικών μοντέλων και βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την ευρεία διάδοση της κτήσης & χρήσης ενός αυτοκινήτου, από όλους.

Παρά την καινοτόμο τεχνολογία και τα σχετικά ακριβά υλικά, η αποδοτική παραγωγή επέτρεψε στη Mazda να διατηρήσει την τιμή του χειροκίνητου R360 στα 830 δολάρια.

 

Πηγή: caranddriver.gr

27 Mar, 2020 Ώρα 22:10

Διπλή πρωτιά για τα ιστορικά Alfa Romeo Spider και Giulia GT

Thumbnail

Ακόμα μια διπλή νίκη κατάφερε να πετύχει η Alfa Romeo στα “Motor Klassik Awards”. Οι αναγνώστες του Γερμανικού περιοδικού τοποθέτησαν στην κορυφή των κατηγοριών τους δύο από τα πλέον ιστορικά μοντέλα της μάρκας.

Close

Η Alfa Romeo Spider που παρουσιάστηκε το 1966 θριάμβευσε κατακτώντας το 24,9% των ψήφων στην κατηγορία “Convertibles”. Αντίστοιχα η Alfa Romeo Giulia GT που παρουσιάστηκε τρία χρόνια νωρίτερα, το 1963, κατέκτησε την πρώτη θέση με το 34,8% των ψήφων στην κατηγορία για το πιο αγαπημένο “people’s sports car”.

_

Close

 

Χρονιά γεμάτη βραβεύσεις

Close

Οι δύο νέες βραβεύσεις έρχονται σε μια πολύ σημαντική χρονιά για τη μάρκα. Το 2020 η Alfa Romeo γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, μια περίοδος που είναι γεμάτη από βραβεύσεις, επιτυχίες στους αγώνες, τεχνολογικές καινοτομίες και βέβαια μοναδικά αυτοκίνητα, όπως τα δύο μοντέλα που διακρίθηκαν στα φετινά “Motor Klassik Awards”.