Editorial

29 Aug, 2023 Ώρα 09:58

60 χρόνια Porsche 911: Η οδήγηση στην πιο όμορφη της μορφή!

Thumbnail

Έξι δεκαετίες Porsche 911. Έξι δεκαετίες καθαρής οδηγικής απόλαυσης. Για 60 χρόνια η Porsche 911 είναι ο ορισμός του πραγματικού σπορ αυτοκινήτου. Κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο μεταφοράς. Μέσα από τα χρόνια η Porsche μετέτρεψε την 911 σε ένα κλασικό σπορ αυτοκίνητο το οποίο λατρεύουν οι Petrolheads, διατηρώντας το ταυτόχρονα προηγμένο με τεχνολογίες αιχμής έχοντας μια σταθερή ροή καινοτομίας. «Η οδήγηση στην πιο όμορφη της μορφή»! Το μότο της εταιρείας για την Porsche 911 εδώ και 60 χρόνια.

Close

 

First generation Porsche 911 (original 911), 1963-1973

 

Close

 

Second generation 911 (G-Series), 1973-1989

 

Close

 

Κανένα άλλο αυτοκίνητο στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος της παράδοσης αλλά και της εξέλιξης της Porsche 911. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις του αυτοκινήτου ανά τον κόσμο από το ντεμπούτο της ως 901 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο του 1963. Η 911 είναι η καρδιά της μάρκας και έχει βάλει σε μεγάλο βαθμό το δικό της στίγμα στο σχεδιαστικό DNA της εταιρείας. Όχι μόνο για τις οκτώ γενιές του μοντέλου 911. Αλλά και για τα υπόλοιπα μοντέλα της Porsche!

 

Third generation Porsche 911 (964), 1988-1994

 

 

Fourth generation Porsche 911 (993), 1993-1998

 

 

Οι «επιστήμονες» της Porsche βελτιώνουν ασταμάτητα και σχολαστικά το σπορ αυτοκίνητο από το 1963. Είναι περισσότερο μια διαδικασία εξέλιξης η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα του Porsche 901, του μοντέλου που μετονομάστηκε σε 911 το 1964. Κάθε μια από τις οκτώ γενεές της Porsche 911 έχει γράψει τη δική της ιστορία θριάμβου! Μέχρι και το 2022 έχουν κατασκευαστεί 1.203.735 παραδείγματα του εμβληματικού μοντέλου. Βρίσκοντας τον τέλειο συνδυασμό οδηγικής απόλαυσης, πάθους και πρακτικότητας, βοήθησε στη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του μοντέλου.

 

Fifth generation Porsche 911 (996), 1997-2005

 

 

Sixth generation Porsche 911 (997), 2004-2012

 

 

H Porsche 911 παραμένει μέχρι σήμερα μια μοναδική ιδέα στο χώρο του αυτοκινήτου. Στο χώρο του χθες, του σήμερα και του αύριο. Συνδυάζει απόδοση με καθημερινή χρήση. Παράδοση με καινοτομία. Αποκλειστικότητα με κοινωνική αποδοχή. Σπορ look με λειτουργικότητα. Κάτι που δύσκολα θα βρεις σε άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας. O Ferry Porsche με λίγα λόγια εξήγησε ότι: «H 911 είναι το μόνο αυτοκίνητο που μπορείς να οδηγήσεις από ένα αφρικανικό σαφάρι στο Le Mans, στο θέατρο και μετά στους δρόμους της Νέας Υόρκης».

 

Seventh generation Porsche 911 (991), 2011-2019

 

 

Eighth generation Porsche 911 (992), 2018 - present

 

 

Κανένα σπορ αυτοκίνητο στον κόσμο δεν έγινε ποτέ αντικείμενο λατρείας για τόσους πολλούς Petrolheads και κανένα σπορ αυτοκίνητο δεν έχει κερδίσει περισσότερους αγώνες από την 911. Με την όγδοη γενιά της 911, η Porsche προωθεί το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο όλο και πιο μακριά στο μέλλον ενώ δεν χάνει ποτέ από τα μάτια της τις παραδόσεις και την ιστορία του. Η τρέχουσα γενεά είναι η ενσάρκωση μιας εξέλιξης που έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο σπορ αυτοκίνητο. Οπτικά, τεχνολογικά και στο δρόμο. 

Αυτή είναι η Porsche 911. «Η οδήγηση στην πιο όμορφη της μορφή»!

 

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης