Editorial

22 Apr, 2021 Ώρα 11:04

Βελτίωση – Tuning και ασφάλιση οχήματος: Σε άλλες χώρες, no problem.

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη.

Close

Αυτοί που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο στην Κύπρο το ονομάζουν "μετατροπές", μοτίφες και το λένε με την κακή έννοια. Είναι εκείνοι που ζουν δεκάδες χρόνια πίσω από την πραγματικότητα και που έχουν παρεξηγήσει την έννοια της βελτίωσης και σκόπιμα την μπερδεύουν με την παρανομία.

Στο εξωτερικό, η βελτίωση, το tuning, έχει νόμους που την διέπουν. Εκεί, μπορείς να «μοτιφάρεις» το αυτοκίνητο σου, να το δηλώσεις νόμιμα και να το ασφαλίσεις κιόλας.

Close

 

 

Στην Κύπρο, υπάρχει το εγχειρίδιο μετατροπών του τμήματος οδικών μεταφορών το οποίο χρήζει αναβάθμισης βέβαια, το οποίο όμως δεν ακολουθείται πιστά από τις κρατικές υπηρεσίες και επιπλέον δέχεται πόλεμο από την Αστυνομία. 

Κοιτάξτε όμως τι γίνεται στην Βρετανία!

Η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου που έχει υποστεί μετατροπές όχι μόνο είναι εύκολη και νόμιμη, αλλά είναι και απλή! Και αυτό γιατί εκεί υπάρχει άλλη νοοτροπία την οποία εύχομαι να μπορέσουμε να περάσουμε σύντομα και στην Κύπρο με κάποιες κινήσεις που έχουμε σε εξέλιξη.

 

 

Εκεί μπορείς εύκολα να δηλώσεις ακόμη και online τις μετατροπές που έχεις κάνει στο αυτοκίνητο σου και να πάρεις την πρόταση ασφάλισης άμεσα! Με λίγα λόγια, εκεί, δεν είσαι εγκληματίας! Μέχρι και optional track day cover προσφέρουν εκεί οι ασφαλιστικές.

Δείτε τις κάρτες μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην Βρετανία για να κατανοήσετε πως σε μια πολιτισμένη χώρα, δεν ασχολούνται μόνο με τις κάμερες ταχύτητας και τα εξώδικα, αλλά αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που βελτιώνουν τα αυτοκίνητα τους και πως αυτό… δεν είναι παράνομο.

 

 

Σαφώς και κάποιες μετατροπές θεωρούνται και είναι παράνομες, όμως υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα του καθενός να βελτιώνει νόμιμα το αυτοκίνητο του.

Η Κύπρος πάσχει από νοοτροπίες που μας κρατάνε στο παρελθόν. Το tuning, δεν είναι έγκλημα. Χρειάζεται κανόνες και δουλειά, για να κατανοήσουν οι «ειδήμονες» ότι τα κακά στους δρόμους δεν προέρχονται από τα «μοτιφαρισμένα». Εννοείται πως τα όρια ταχύτητας και θορύβου πρέπει να τηρούνται στους δρόμους αλλά από κει και πέρα, η βελτίωση πρέπει να μπει στον χάρτη ΚΑΙ της αστυνομίας και βέβαια να υπάρχει σεβασμός στην πλειοψηφία όλων εμάς που μας αρέσει και είμαστε νόμιμοι και ασφαλείς κυκλοφορώντας με το βελτιωμένο μας αυτοκίνητο. 

 

08 Nov, 2022 Ώρα 14:13

Περίεργοι νόμοι γύρω από το αυτοκίνητο και την οδήγηση

Thumbnail

Μπορεί ο τρόπος οδήγησης να είναι παρόμοιος σε όλες τις χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι νόμοι γύρω από αυτήν είναι ίδιοι. Περνώντας τα σύνορα μίας χώρας οδηγώντας, πολλά αλλάζουν, από νόμους που άλλες φορές δείχνουν λογικοί και άλλες… όχι και τόσο.

Close

Στην Ρωσία παίρνεις πρόστιμο για βρώμικο αυτοκίνητο. Ναι, πριν ξεκινήσεις με το όχημα σου στη Ρωσία, πρέπει να είναι σχετικά καθαρό και πινακίδες – τζάμια να είναι πεντακάθαρα.

Στην Ιαπωνία πληρώνεις πρόστιμο εάν περνώντας με το αυτοκίνητο σου από λιμνάζοντα νερά, καταβρέξεις πεζούς. Είτε αυτό συμβεί στον δρόμο, είτε σε στάση λεωφορείου ή διάβαση.

Close

Στην Σουηδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, είσαι υποχρεωμένος να έχεις αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει έντονη ομίχλη συνεχώς.

Στο Λουξεμβούργο ο νόμος προβλέπει πρόστιμο εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν. Το παράδοξο είναι όμως πως ο νόμος δεν προβλέπει πρόστιμο για την πλήρη απουσία υαλοκαθαριστήρων.

Close

Στην Αυστραλία απαγορεύεται οι οδηγοί να έχουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Εξαίρεση μόνο η περίπτωση που κάνουν νόημα σε κάποιον άλλο οδηγό για αποφυγή ατυχήματος.

Στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην Autobahn (τον μοναδικό δημόσιο δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας), απαγορεύεται να σταματήσεις για βλάβες ή έλλειψη καυσίμου.

Στην Ισπανία απαγορεύεται να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο όσο βάζεις βενζίνη στο πρατήριο υγρών καυσίμων. 

Στη Νότια Αφρική, είναι συχνό φαινόμενο ζώα να διασχίζουν ή και να σταματούν στην μέση του δρόμου. Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν και να περιμένουν να αδειάσει ο δρόμος. Όσο κι αν κρατήσει αυτό.