Editorial

22 Apr, 2021 Ώρα 11:04

Βελτίωση – Tuning και ασφάλιση οχήματος: Σε άλλες χώρες, no problem.

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη.

Close

Αυτοί που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο στην Κύπρο το ονομάζουν "μετατροπές", μοτίφες και το λένε με την κακή έννοια. Είναι εκείνοι που ζουν δεκάδες χρόνια πίσω από την πραγματικότητα και που έχουν παρεξηγήσει την έννοια της βελτίωσης και σκόπιμα την μπερδεύουν με την παρανομία.

Στο εξωτερικό, η βελτίωση, το tuning, έχει νόμους που την διέπουν. Εκεί, μπορείς να «μοτιφάρεις» το αυτοκίνητο σου, να το δηλώσεις νόμιμα και να το ασφαλίσεις κιόλας.

Close

 

 

Στην Κύπρο, υπάρχει το εγχειρίδιο μετατροπών του τμήματος οδικών μεταφορών το οποίο χρήζει αναβάθμισης βέβαια, το οποίο όμως δεν ακολουθείται πιστά από τις κρατικές υπηρεσίες και επιπλέον δέχεται πόλεμο από την Αστυνομία. 

Κοιτάξτε όμως τι γίνεται στην Βρετανία!

Η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου που έχει υποστεί μετατροπές όχι μόνο είναι εύκολη και νόμιμη, αλλά είναι και απλή! Και αυτό γιατί εκεί υπάρχει άλλη νοοτροπία την οποία εύχομαι να μπορέσουμε να περάσουμε σύντομα και στην Κύπρο με κάποιες κινήσεις που έχουμε σε εξέλιξη.

 

 

Εκεί μπορείς εύκολα να δηλώσεις ακόμη και online τις μετατροπές που έχεις κάνει στο αυτοκίνητο σου και να πάρεις την πρόταση ασφάλισης άμεσα! Με λίγα λόγια, εκεί, δεν είσαι εγκληματίας! Μέχρι και optional track day cover προσφέρουν εκεί οι ασφαλιστικές.

Δείτε τις κάρτες μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην Βρετανία για να κατανοήσετε πως σε μια πολιτισμένη χώρα, δεν ασχολούνται μόνο με τις κάμερες ταχύτητας και τα εξώδικα, αλλά αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που βελτιώνουν τα αυτοκίνητα τους και πως αυτό… δεν είναι παράνομο.

 

 

Σαφώς και κάποιες μετατροπές θεωρούνται και είναι παράνομες, όμως υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα του καθενός να βελτιώνει νόμιμα το αυτοκίνητο του.

Η Κύπρος πάσχει από νοοτροπίες που μας κρατάνε στο παρελθόν. Το tuning, δεν είναι έγκλημα. Χρειάζεται κανόνες και δουλειά, για να κατανοήσουν οι «ειδήμονες» ότι τα κακά στους δρόμους δεν προέρχονται από τα «μοτιφαρισμένα». Εννοείται πως τα όρια ταχύτητας και θορύβου πρέπει να τηρούνται στους δρόμους αλλά από κει και πέρα, η βελτίωση πρέπει να μπει στον χάρτη ΚΑΙ της αστυνομίας και βέβαια να υπάρχει σεβασμός στην πλειοψηφία όλων εμάς που μας αρέσει και είμαστε νόμιμοι και ασφαλείς κυκλοφορώντας με το βελτιωμένο μας αυτοκίνητο. 

 

29 Oct, 2021 Ώρα 19:19

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε οι Κύπριοι για οδήγηση σε κακοκαιρία;

Thumbnail

Καθώς η αλλαγή των εποχών πλησιάζει γρήγορα, έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι οδηγοί δεν είναι προετοιμασμένοι για το χειμώνα, όσο νομίζουν.

Close

Στην πραγματικότητα, το 36% των Ευρωπαίων οδηγών δεν αισθάνεται έτοιμο για χειμερινή οδήγηση φέτος και περισσότερο από το ¼ (27%) δηλώνει ότι δεν κατανοεί ή δεν χρησιμοποιεί τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας του αυτοκινήτου του, κατά την  χειμερινή οδήγηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Nissan.

Καθώς στις 31 Οκτωβρίου τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα πίσω, σηματοδοτώντας μικρότερες μέρες και με την επιδείνωση του καιρού να είναι προ των πυλών, οι οδηγοί θα βρεθούν να περνούν περισσότερο χρόνο πίσω από το τιμόνι στο σκοτάδι, καθιστώντας τις μετακινήσεις τους πιο δύσκολες.

Close

Για περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους αυτοκινητιστές αυτές οι προκλήσεις προκαλούν ήδη ανησυχία, καθώς το 55% παραδέχεται ότι αισθάνεται νευρικότητα όταν οδηγεί το χειμώνα και το 45% θα ήθελε να είχε μάθει να οδηγεί σωστά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 

Close

 

Οδήγηση στο σκοτάδι ή στην ομίχλη

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η έντονη χιονόπτωση ή βροχή μπορεί να δυσκολέψει την ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο. Λιγότεροι από τους μισούς (49%) των Ευρωπαίων οδηγών αισθάνονται απόλυτα σίγουροι για το πώς να προσαρμόσουν τους προβολείς τους στην κατάσταση του δρόμου, όπως να ανάβουν τα φώτα ομίχλης ή την μεγάλη δέσμη φωτισμού στο σκοτάδι. Η ρύθμιση του ύψους των προβολέων φαίνεται πως καθίσταται και αυτή προβληματική, καθώς μόνο το 59% των οδηγών αισθάνεται άνετα στον χειρισμό τους.

 

 

Οδήγηση σε συνθήκες παγετού, βροχόπτωσης ή χιονιού

Σε αυτή την περίπτωση όλα ξεκινούν πριν την επιβίβαση στο αυτοκίνητο. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων οδηγών δεν λαμβάνει τις σωστές προφυλάξεις, ειδικά σε επισφαλείς καιρικές συνθήκες. Ως απόδειξη αυτού, περισσότεροι από τους μισούς (52%) δεν περιμένουν να ξεθαμπώσει πλήρως το παρμπρίζ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, θέτοντας ενδεχομένως τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο.

Ακόμα και όταν τα παρμπρίζ έχουν καθαριστεί πλήρως, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων οδηγών δεν αισθάνονται απόλυτα σίγουροι για το πώς να εξαλείψουν την ολίσθηση σε παγωμένους δρόμους και πάνω από τους μισούς (63%) δεν αισθάνονται απόλυτα σίγουροι για το τι ελαστικά να χρησιμοποιούν όταν βρέχει/χιονίζει, ή για την σωστή απόσταση ακινητοποίησης σε βροχερό καιρό.

Σε χιονισμένο ή βροχερό καιρό  οι αποστάσεις φρεναρίσματος αυξάνονται, επομένως η ταχύτητα πρέπει να ρυθμιστεί. Παρόλα αυτά, τα δύο τρίτα (2/3) των Ευρωπαίων οδηγών δεν τείνουν να ελέγχουν τα φρένα τους για χειμερινή οδήγηση και πάνω από το ένα τρίτο (37%) δεν τείνουν να οδηγούν πιο αργά το χειμώνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της απόστασης ακινητοποίησης σε συνθήκες παγετού προκαλεί ανησυχία, καθώς το 30% των Ευρωπαίων οδηγών πιστεύει ότι η απόσταση ακινητοποίησης είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τη συνιστώμενη δεκαπλάσια απόσταση.

 

 

Τι γίνεται στο νησί μας;

Είναι πλέον γνωστό ότι στην Κύπρο με την αλλαγή των θερμοκρασιών όπως και με τον ερχομό των βροχών τα ατυχήματα αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό. Μόλις σε μια βδομάδα είχαμε 3 σοβαρά ατυχήματα ευτυχώς χωρίς τραυματίες αλλα και πολλά άλλα με υλικές μόνο ζημιές. Στις δύο από τις πολλές περιπτώσεις είχαμε κλείσιμο αυτοκινητόδρομων και γενική ταλαιπωρία των υπόλοιπων οδηγών στο δίκτυο οδικής κυκλοφορίας. Δεδομένη σε πολλές περιπτώσεις ήταν η μειωμένη ορατότητα λόγω βροχόπτωσης αλλα και ένα άλλο σοβαρό λάθος που κάνουμε οι πλείστοι: Σε ώρες κακοκαιρίας ή αυξημένης κίνησης κανένας δεν διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας από τα αυτοκίνητα που προπορεύονται. Πόσα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο και μόνο διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας;

 

 

Σοβαρότατο πρόβλημα στο νησί μας είναι και τα φθαρμένα ελαστικά. Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με φθαρμένα ελαστικά ή και ακόμη με καινούργια κακής ποιότητας; (είναι πλέον φανερό ότι ο τόπος γέμισε φθηνιάρικα τα οποία είναι φτιαγμένα στα μέτρα άλλης χώρας).

 

 

Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν τα οποία είναι σε άσχημη οδηγική κατάσταση; Εκατοντάδες! Ο έλεγχος; Οπτικός. Έχει 4 τροχούς; Πατούν στην άσφαλτο; Το χειρόφρενο και τα φώτα δουλεύουν; Όλα καλά!

Αν το αυτοκίνητο σου δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη τότε μην το οδηγήσεις σε αντίξοες συνθήκες. Ξέρω, πρέπει να πάς δουλειά ή σε υποχρεώσεις. Αλλά για μένα η ζωή έχει περισσότερη αξία από την δουλειά. Δεν θα σου πω για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου επειδή τα οικονομικά σου μπορεί να μην είναι καλά! Θα σου πω όμως για τα μέσα μαζικής μεταφοράς(όσα υπάρχουν). Θα σου πώ να δώσεις 240 ευρώ αντί 80 για μεταχειρισμένο ελαστικό. Θα σου πω να πας για σοβαρό έλεγχο του αυτοκινήτου σου.

Το αυτοκίνητο σου και η συμπεριφορά του στο δρόμο είναι δικό σου πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσεις!