Editorial

22 Apr, 2021 Ώρα 11:04

Βελτίωση – Tuning και ασφάλιση οχήματος: Σε άλλες χώρες, no problem.

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη.

Close

Αυτοί που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο στην Κύπρο το ονομάζουν "μετατροπές", μοτίφες και το λένε με την κακή έννοια. Είναι εκείνοι που ζουν δεκάδες χρόνια πίσω από την πραγματικότητα και που έχουν παρεξηγήσει την έννοια της βελτίωσης και σκόπιμα την μπερδεύουν με την παρανομία.

Στο εξωτερικό, η βελτίωση, το tuning, έχει νόμους που την διέπουν. Εκεί, μπορείς να «μοτιφάρεις» το αυτοκίνητο σου, να το δηλώσεις νόμιμα και να το ασφαλίσεις κιόλας.

Close

 

 

Στην Κύπρο, υπάρχει το εγχειρίδιο μετατροπών του τμήματος οδικών μεταφορών το οποίο χρήζει αναβάθμισης βέβαια, το οποίο όμως δεν ακολουθείται πιστά από τις κρατικές υπηρεσίες και επιπλέον δέχεται πόλεμο από την Αστυνομία. 

Κοιτάξτε όμως τι γίνεται στην Βρετανία!

Η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου που έχει υποστεί μετατροπές όχι μόνο είναι εύκολη και νόμιμη, αλλά είναι και απλή! Και αυτό γιατί εκεί υπάρχει άλλη νοοτροπία την οποία εύχομαι να μπορέσουμε να περάσουμε σύντομα και στην Κύπρο με κάποιες κινήσεις που έχουμε σε εξέλιξη.

 

 

Εκεί μπορείς εύκολα να δηλώσεις ακόμη και online τις μετατροπές που έχεις κάνει στο αυτοκίνητο σου και να πάρεις την πρόταση ασφάλισης άμεσα! Με λίγα λόγια, εκεί, δεν είσαι εγκληματίας! Μέχρι και optional track day cover προσφέρουν εκεί οι ασφαλιστικές.

Δείτε τις κάρτες μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην Βρετανία για να κατανοήσετε πως σε μια πολιτισμένη χώρα, δεν ασχολούνται μόνο με τις κάμερες ταχύτητας και τα εξώδικα, αλλά αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που βελτιώνουν τα αυτοκίνητα τους και πως αυτό… δεν είναι παράνομο.

 

 

Σαφώς και κάποιες μετατροπές θεωρούνται και είναι παράνομες, όμως υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα του καθενός να βελτιώνει νόμιμα το αυτοκίνητο του.

Η Κύπρος πάσχει από νοοτροπίες που μας κρατάνε στο παρελθόν. Το tuning, δεν είναι έγκλημα. Χρειάζεται κανόνες και δουλειά, για να κατανοήσουν οι «ειδήμονες» ότι τα κακά στους δρόμους δεν προέρχονται από τα «μοτιφαρισμένα». Εννοείται πως τα όρια ταχύτητας και θορύβου πρέπει να τηρούνται στους δρόμους αλλά από κει και πέρα, η βελτίωση πρέπει να μπει στον χάρτη ΚΑΙ της αστυνομίας και βέβαια να υπάρχει σεβασμός στην πλειοψηφία όλων εμάς που μας αρέσει και είμαστε νόμιμοι και ασφαλείς κυκλοφορώντας με το βελτιωμένο μας αυτοκίνητο. 

 

13 Oct, 2021 Ώρα 19:07

Κύπρος: Ο ασφαλής μοτοσικλετιστής... δεν αγοράζει μοτοσικλέτα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Θυμήθηκα την δεκαετία του ’70… Είναι τραγικό ως οπισθοδρομικό να ακούς «ειδήμονα» της οδικής ασφάλειας να λέει σε εκπομπή με καμάρι, πως έπεισε αρκετούς νεαρούς τους οποίους εκπαίδευε, να ΜΗΝ αγοράσουν μοτοσικλέτα (!!) γιατί είναι επικίνδυνο στην Κύπρο, ενώ αν ήταν στη Σουηδία ή Νορβηγία θα τους έλεγε να το πράξουν. 

Close

Και δεν υπονοούμε ότι δεν είναι επικίνδυνο να οδηγείς μοτοσικλέτα στην Κύπρο, γιατί όντως είναι. Εννοούμε όμως πως η λύση δεν είναι να ΜΗΝ αγοράζουμε μοτοσικλέτες, αλλά να βρούμε τρόπους σαν Πολιτεία να εκπαιδεύσουμε τους οδηγούς των άλλων οχημάτων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους μοτοσικλετιστές, αλλά και τους ίδιους τους μοτοσικλετιστές να φοράνε το κράνος τους και να τηρούν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους. Αποτελεσματικά.

Όμως, είναι με τέτοιες προσεγγίσεις «ειδικών» που έχουμε αποτύχει να μειώσουμε διαχρονικά τα δυστυχήματα. Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που δεν έχουμε ελέγξει τους ντελιβεράδες, τους ηλικιωμένους οδηγούς, τους φορτωμένους αλκοόλ, την ταχύτητα, τους δρόμους που γίνονται επαναστροφές παράνομα. Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που επικεντρωνόμαστε μόνο αποτρεπτικά με πρόστιμα τα οποία επιβαρύνουν τον μέσο πολίτη. Εστιάζουμε λανθασμένα, αντί να το δούμε σφαιρικά, να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, να βρούμε τρόπους να φρεσκάρουμε τον στόλο οχημάτων με σχέδια απόσυρσης (να αποτρέψουμε την πώληση αυτοκινήτων προς 300€ – 500€ και την χρήση τους σε κακή κατάσταση – δεν εννοούμε τα κλασικά). Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που ΔΕΝ έχουμε πίστες ταχύτητας και ασφαλούς οδήγησης μιας και δεν έχουμε καταλάβει πως σκέφτεται ο νέος. Είναι τέλος με τέτοιες προσεγγίσεις που πουλάμε ψεύτικες ελπίδες πως με τις κάμερες θα μειωθούν τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Close

Όσο στις θέσεις των «υπευθύνων» ενημέρωσης και εκπαίδευσης βρίσκονται άτομα που στο μυαλό τους έχουν μόνο τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα, ή έχουν διοριστεί να κάνουν αυτό το λειτούργημα ή έμειναν 30 χρόνια πίσω ή νομίζουν ότι ξαφνικά έγιναν ειδήμονες επειδή διάβασαν ένα άρθρο για την οδική ασφάλεια, δεν θα μειωθούν τα δυστυχήματα στην Κύπρο. 

Η δική μας προσπάθεια με συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τμήματα της Πολιτείας και δημοσιογράφους που κοιτάνε μπροστά και όχι 30 χρόνια πίσω, θα είναι να αναπτύξουμε το τρίπτυχο της οδικής ασφάλειας, το safe system. Ασφαλέστερο οδικό δίκτυο, ασφαλέστεροι οδηγοί, ασφαλέστερα οχήματα. Όχι μόνο πρόστιμα και παραινέσεις «να μην αγοράζουν μοτοσικλέτες». 

Η οδική ασφάλεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο η Κύπρος έχει αποτύχει.

Και για την ιστορία: 62% των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα στη Νορβηγία τον Αύγουστο, ήταν μοτοσικλετιστές.