Editorial

11 Jul, 2023 Ώρα 08:43

Έφταιξε το karting για τη θητεία του εγγονού του πρώην προέδρου!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Πολύς σάλος έγινε για την κατάταξη του συναθλητή μας στο karting, Άντη Λούτσιου, όπου σαν αθλητής του kart και μέλος του ΚΟΑ, έμεινε στην επαρχία Λεμεσού για την θητεία του για να έχει τις διευκολύνσεις για τις προπονήσεις του.

Close

Το άρθρο αυτό δεν έχει σαν πρόθεση καμία πολιτική σκοπιμότητα. Απλά απευθύνομαι προς όλους τους σχολιαστές ή/και γονείς που έχουν αθλητές πχ. σε Β’ και Γ’ κατηγορίας ποδοσφαιρικές ομάδες, σε συνοικιακές ομάδες πετόσφαιρας και άλλων αθλημάτων και λαμβάνουν υπηρεσιακά και διερωτώμαι τι είναι αυτό που τους δίνει το δικαίωμα να κρίνουν τον οποιοδήποτε, είτε είναι εγγονός του προέδρου είτε γιος του μουχτάρη, είτε γιος ενός απλού πολίτη για το άθλημα του.

Βλέπω αρνητικά σχόλια για το karting από άτομα που δεν ξέρουν πόσους τροχούς έχει το αυτοκίνητο, δεν ξέρουν καν να αναφερθούν στο αγωνιστικό karting και το αναφέρουν σαν go kart. Αναφέρονται σε 5-6 «μιτσιούς» που βουρούν στην Έρημη, ενώ υπάρχουν αγώνες οργανωμένοι στους οποίους τρέχουν 30 αθλητές ηλικίας από 7 μέχρι 50+ χρονών. Η πολιτική προέκταση δεν με αφορά. Αναφέρομαι μόνο στο άθλημα του karting.

Close

 

 

Τυφλωμένοι από το κομματικό πάθος, ή παθιασμένοι από την γενική αδικία που επικρατεί στη χώρα του μέσου και των κουμπάρων, δεξιά κεντρώα και αριστερά, κατακρίνουν ένα αθλητή χωρίς να γνωρίζουν ότι συμμετέχει σε αγώνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ότι είναι ένα δύσκολο άθλημα που θέλει τέλεια φυσική κατάσταση και πολλή προπόνηση. Κι ότι ο συγκεκριμένος προετοιμάζεται για ευρωπαϊκό αγώνα τον Οκτώβριο στην Ιταλία. Τους ενοχλεί γιατί απλά είναι εγγονός του πρώην προέδρου. Και τους φταίει το άθλημα!

Ούτε γνωρίζουν ότι ο Eftihios Tio Ellinas που μας πρόσφερε πανευρωπαϊκές νίκες και έφτασε κοντά στην F1 ξεκίνησε από το karting, όπως και ο Vladimiros Tziortzis που προηγείται στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Nascar. 

Γι’ αυτό, επειδή όσοι ασχολούμαστε με το karting γνωρίζουμε τον Άντυ σαν αθλητή και όχι σαν εγγονό του πρώην προέδρου, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να αφήσετε το άθλημα μας στην ησυχία του. Ένα άθλημα πολύ σημαντικό για όλους εμάς, αλλά κυρίως για τους νέους οδηγούς που μέσα από τος πίστες γίνονται πιο ασφαλείς και σωστοί οδηγοί.

Ασχοληθείτε με την μάππα και τις εκατοντάδες νεαρούς που πιάνουν υπηρεσιακά και που στα 20 τους δεν θα ξαναπατήσουν στο γήπεδο και αφήστε τους λιγοστούς αλλα σημαντικούς Κύπριους αθλητές του karting στην ησυχία τους. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι υποτιμημένος στην Κύπρο και στο μυαλό των περισσότερων που παρασύρονται από την μάππα, γιατί είναι άσχετοι με το karting. 

Στην τελική, τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές διακρίσεις φέτος για την Κύπρο τις φέρνει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ( Vladimiros Tziortzis προηγείται στο πρωτάθλημα Nascar,  Ela Koko - Γιώργος Χριστοφόρου στο Drift Kings International). Και οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας/Στέλιος Ηλία προηγούνται στο Ελληνικό πρωτάθλημα Ράλι. Το γνωρίζετε; Όχι βέβαια

Στέλιος Κυθρεώτης

Αθλητής karting, αναβάσεων αυτοκινήτου και Time Attack (ψάξετε το αν δεν γνωρίζετε το άθλημα)

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης