Editorial

16 Mar, 2023 Ώρα 09:03

Κύπρος: Σκότωσε όποιον θέλεις και σε 3 χρονάκια την βγάζεις καθαρή

Thumbnail

Δεν μας αρέσουν γενικά τα άρθρα με θανάτους και δυστυχήματα. Δεν τα μοιραζόμαστε ποτέ με το κοινό μας εκτός από κάποιες μεμονωμένες καταστάσεις. Δεν "κυνηγάμε" τα κλικς με τόσο ευαίσθητα θέματα. Με αφορμή όμως την χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με την καταδική του 32χρονου που έκανε το τριπλό θανατηφόρο στα Πολεμίδια το 2017, δεν μπορούμε απλά να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό. 

Close

Εκείνο που κάνουμε όμως είναι να γνωρίζουμε την δουλειά μας. Να είμαστε στο χώρο του αυτοκινήτου δεκάδες χρόνια, να είμαστε από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στο νησί πού "έκαψαν" κυριολεκτικά αποφάσεις και πράξεις των διοικούντων σχετικά με την αυτοκίνηση και τις οδικές μεταφορές. Επί καιρού Burnout ήμασταν και "μαυροπινακισμένοι" στους δρόμους, γιατί τα λέγαμε ίσια και σταράτα. 

Η κοινωνία και η κυβέρνηση αποκαλεί εγκληματίες τους φίλους του αυτοκινήτου. Όσοι βελτιώνουν το αυτοκίνητο τους δεν αξίζουν την συμπάθεια της πολιτείας και υπόκεινται σε νόμους οι οποίοι δημιουργήθηκαν κάπου λίγο μετά την αγγλοκρατία και δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Για μια ολόκληρη ζωή (κυριολεκτικά) φοβούνται να κάνουν αυτό που αγαπούν και να είναι νόμιμο αλλά και επειδή κάποιος θα τους "δώσει" στην αστυνομία η οποία σαν αρχή επιβολής του νόμου δεν ξέρει "να βγάλει τα μάτια της" σε θέματα βελτίωσης ενός αυτοκινήτου. Φυσικά αν υπήρχε γνώση της Πολιτείας για τη βελτίωση και για το πώς να προσεγγίζει τους νέους θα είχαμε πίστες και σωστή παιδεία. 

Close

Ξέρεις όμως τι μπορείς να κάνεις σαν χόμπι και να την βγάζεις καθαρή; Να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (ή και τα δύο μαζί) και να σκοτώνεις κόσμο ο οποίος οδηγεί αμέριμνος στους δρόμους. Σοβαρά το λέω. Μπορείς αν θέλεις να περνάς και κόκκινο φανάρι την ίδια ώρα που κάνεις τα πιο πάνω και άμα θέλεις να το παίξεις και δυνατό αντράκι πρόσθεσε και ένα όχημα χωρίς ασφάλεια, χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας. Δεν θα πιστέψεις τι αντιμετώπιση θα πάρεις από την πολιτεία. Θα ψάξουν να δουν αν έχεις παιδιά (ασχέτως αν κατέστρεψες 3 οικογένειες), αν έχεις οικονομικά προβλήματα και θα σε αφήσουν να πεις ότι λυπάσαι για να σου μετριάσουν την ποινή. Μια ποινή που αντιστοιχεί σε κάποιον ο οποίος έκλεψε ή στην χειρότερη χρωστά στις τράπεζες. Είσαι στην ίδια μοίρα με αυτούς. Δηλαδή θα πάρεις 3 χρόνια φυλάκισης εκ των οποίων θα εκτίσεις 1 με 2 μιας και θα βγεις επειδή ήσουν καλό παιδάκι στη φυλακή.

Και για να είμαστε εξηγημένοι. Λευκό ποινικό μητρώο δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Σημαίνει απλά ότι μέχρι σήμερα δεν σε έπιασε κανείς στα πράσα. Επειδή αν το έκανες σήμερα σημαίνει ότι το έκανες και προχτές και πρίν ένα μήνα.

Close

O Ανδρέας, Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης έφυγαν. Αυτά!

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης