Editorial

16 Mar, 2023 Ώρα 09:03

Κύπρος: Σκότωσε όποιον θέλεις και σε 3 χρονάκια την βγάζεις καθαρή

Thumbnail

Δεν μας αρέσουν γενικά τα άρθρα με θανάτους και δυστυχήματα. Δεν τα μοιραζόμαστε ποτέ με το κοινό μας εκτός από κάποιες μεμονωμένες καταστάσεις. Δεν "κυνηγάμε" τα κλικς με τόσο ευαίσθητα θέματα. Με αφορμή όμως την χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με την καταδική του 32χρονου που έκανε το τριπλό θανατηφόρο στα Πολεμίδια το 2017, δεν μπορούμε απλά να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό. 

Close

Εκείνο που κάνουμε όμως είναι να γνωρίζουμε την δουλειά μας. Να είμαστε στο χώρο του αυτοκινήτου δεκάδες χρόνια, να είμαστε από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στο νησί πού "έκαψαν" κυριολεκτικά αποφάσεις και πράξεις των διοικούντων σχετικά με την αυτοκίνηση και τις οδικές μεταφορές. Επί καιρού Burnout ήμασταν και "μαυροπινακισμένοι" στους δρόμους, γιατί τα λέγαμε ίσια και σταράτα. 

Η κοινωνία και η κυβέρνηση αποκαλεί εγκληματίες τους φίλους του αυτοκινήτου. Όσοι βελτιώνουν το αυτοκίνητο τους δεν αξίζουν την συμπάθεια της πολιτείας και υπόκεινται σε νόμους οι οποίοι δημιουργήθηκαν κάπου λίγο μετά την αγγλοκρατία και δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Για μια ολόκληρη ζωή (κυριολεκτικά) φοβούνται να κάνουν αυτό που αγαπούν και να είναι νόμιμο αλλά και επειδή κάποιος θα τους "δώσει" στην αστυνομία η οποία σαν αρχή επιβολής του νόμου δεν ξέρει "να βγάλει τα μάτια της" σε θέματα βελτίωσης ενός αυτοκινήτου. Φυσικά αν υπήρχε γνώση της Πολιτείας για τη βελτίωση και για το πώς να προσεγγίζει τους νέους θα είχαμε πίστες και σωστή παιδεία. 

Close

Ξέρεις όμως τι μπορείς να κάνεις σαν χόμπι και να την βγάζεις καθαρή; Να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (ή και τα δύο μαζί) και να σκοτώνεις κόσμο ο οποίος οδηγεί αμέριμνος στους δρόμους. Σοβαρά το λέω. Μπορείς αν θέλεις να περνάς και κόκκινο φανάρι την ίδια ώρα που κάνεις τα πιο πάνω και άμα θέλεις να το παίξεις και δυνατό αντράκι πρόσθεσε και ένα όχημα χωρίς ασφάλεια, χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας. Δεν θα πιστέψεις τι αντιμετώπιση θα πάρεις από την πολιτεία. Θα ψάξουν να δουν αν έχεις παιδιά (ασχέτως αν κατέστρεψες 3 οικογένειες), αν έχεις οικονομικά προβλήματα και θα σε αφήσουν να πεις ότι λυπάσαι για να σου μετριάσουν την ποινή. Μια ποινή που αντιστοιχεί σε κάποιον ο οποίος έκλεψε ή στην χειρότερη χρωστά στις τράπεζες. Είσαι στην ίδια μοίρα με αυτούς. Δηλαδή θα πάρεις 3 χρόνια φυλάκισης εκ των οποίων θα εκτίσεις 1 με 2 μιας και θα βγεις επειδή ήσουν καλό παιδάκι στη φυλακή.

Και για να είμαστε εξηγημένοι. Λευκό ποινικό μητρώο δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Σημαίνει απλά ότι μέχρι σήμερα δεν σε έπιασε κανείς στα πράσα. Επειδή αν το έκανες σήμερα σημαίνει ότι το έκανες και προχτές και πρίν ένα μήνα.

Close

O Ανδρέας, Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης έφυγαν. Αυτά!

24 Mar, 2023 Ώρα 19:26

Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Δύσκολοι καιροί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προβλήματα με την πανδημία, τις μεταφορές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους ημιαγωγούς, αλλά κυρίως με τον εξηλεκτρισμό. Σκεφτείτε ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για να παρουσιάσουν ένα καινούργιο μοντέλο κανονικά χρειαζόντουσαν 6-7 χρόνια. Τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου, πρέπει να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον αναλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να προχωρήσουν στον ψηφιακό. Όχι γιατί τους πιέζει η νομοθεσία, το lobbying είναι δεύτερη τους φύση, σκεφτείτε τι σημαίνει π.χ. για το Γερμανικό κράτος να αποφασίσει μια Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κλείσει ένα εργοστάσιο η να απολύσει 10,000 υπαλλήλους. Ούτε για το καλό του πλανήτη, όλοι ξέρουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι στις προτεραιότητες των μετόχων αυτών των εταιρειών. Απλά, γιατί τους πιέζει ο Elon Musk και η Tesla. 

Close

Σκεφτείτε ότι το VW group ξεκίνησε να σχεδιάζει πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015 (Herbert Diess, ex Group CEO, statement in press conference). Σε αντιπαράθεση η Tesla παρουσίασε το πρώτο δικό της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Model S, το 2012. To 2022 ΜΟΝΟ, η Tesla παρέδωσε 1,313,581 αυτοκίνητα παγκόσμια. Σοβαρός αριθμός, αλλά ξέρετε, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ποσότητα. Το πιο φτηνό μοντέλο της είναι το Tesla Model 3 RWD στις €43,990 και το πιο ακριβό αρκετά πάνω από €100,000 αναλόγως εξοπλισμού. Μάλιστα, αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν από τον Μάιο του 2022 όταν ο Elon ξαφνικά ανακοίνωσε μειώσεις, σε όλα τα μοντέλα, κατά τουλάχιστον €6,000. 

Δηλαδή, αυτό που χτύπησε τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν είναι ότι η Tesla τους «έκλεψε» 1,313,581 πωλήσεις γενικά. Αυτό που τους πείραξε είναι το ότι τους πήρε σοβαρές μονάδες από τα ακριβά τους αυτοκίνητα, εκεί που έχουν σοβαρά περιθώρια, σοβαρά κέρδη. Όταν η VW χάνει την πώληση ενός Golf χάνει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Όταν όμως χάνει την πώληση ενός Touareg χάνει κάποιες χιλιάδες. Οπότε οι παραδοσιακοί, παραδείγματος χάριν οι Audi, BMW, Mercedes, Volvo, VW κ.α. συνειδητοποίησαν ότι πουλούσαν λιγότερα Q5-6-7-8, 5+7 Series, X3-4-5-6-7, E+S Class, GLC-E … Κατάλαβαν ότι μόνο ένα τρόπο έχουν να αντιδράσουν. Να μπουν στο παιχνίδι και να αποκτήσουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Γιατί για να γίνουν ανταγωνιστικοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να «σταματήσουν» να πουλούν Hardware και να αρχίσουν να πουλούν Software. Και να πουλούν μάλιστα και μούρη για πράσινη συνείδηση και πράσινη μετάβαση. Το σημαντικότερο; Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χτες, δεν είχαν χρόνο να λειτουργήσουν με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ήταν συνηθισμένοι.

Close

Όλοι αντέδρασαν, όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αντέδρασε διαφορετικά, βρήκε διαφορετικούς συνεργάτες, μπήκε στην καινούργια τεχνολογία από άλλο παράθυρο. Αυτό βέβαια είναι καλό, εμείς, σαν καταναλωτές, έχουμε επιλογές. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορούμε να τα δούμε ήδη στα Showrooms  των εταιρειών.  

Το θέμα όμως είναι ότι ένα άτομο έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άνθρωπος είναι πίσω από όλη αυτή την αλλαγή. Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη λοιπόν…. Φυσικά ο Elon Musk δεν είναι χελιδόνι, άλλου είδους πουλί είναι αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.