Editorial

16 Mar, 2023 Ώρα 09:03

Κύπρος: Σκότωσε όποιον θέλεις και σε 3 χρονάκια την βγάζεις καθαρή

Thumbnail

Δεν μας αρέσουν γενικά τα άρθρα με θανάτους και δυστυχήματα. Δεν τα μοιραζόμαστε ποτέ με το κοινό μας εκτός από κάποιες μεμονωμένες καταστάσεις. Δεν "κυνηγάμε" τα κλικς με τόσο ευαίσθητα θέματα. Με αφορμή όμως την χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με την καταδική του 32χρονου που έκανε το τριπλό θανατηφόρο στα Πολεμίδια το 2017, δεν μπορούμε απλά να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό. 

Close

Εκείνο που κάνουμε όμως είναι να γνωρίζουμε την δουλειά μας. Να είμαστε στο χώρο του αυτοκινήτου δεκάδες χρόνια, να είμαστε από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στο νησί πού "έκαψαν" κυριολεκτικά αποφάσεις και πράξεις των διοικούντων σχετικά με την αυτοκίνηση και τις οδικές μεταφορές. Επί καιρού Burnout ήμασταν και "μαυροπινακισμένοι" στους δρόμους, γιατί τα λέγαμε ίσια και σταράτα. 

Η κοινωνία και η κυβέρνηση αποκαλεί εγκληματίες τους φίλους του αυτοκινήτου. Όσοι βελτιώνουν το αυτοκίνητο τους δεν αξίζουν την συμπάθεια της πολιτείας και υπόκεινται σε νόμους οι οποίοι δημιουργήθηκαν κάπου λίγο μετά την αγγλοκρατία και δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Για μια ολόκληρη ζωή (κυριολεκτικά) φοβούνται να κάνουν αυτό που αγαπούν και να είναι νόμιμο αλλά και επειδή κάποιος θα τους "δώσει" στην αστυνομία η οποία σαν αρχή επιβολής του νόμου δεν ξέρει "να βγάλει τα μάτια της" σε θέματα βελτίωσης ενός αυτοκινήτου. Φυσικά αν υπήρχε γνώση της Πολιτείας για τη βελτίωση και για το πώς να προσεγγίζει τους νέους θα είχαμε πίστες και σωστή παιδεία. 

Close

Ξέρεις όμως τι μπορείς να κάνεις σαν χόμπι και να την βγάζεις καθαρή; Να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (ή και τα δύο μαζί) και να σκοτώνεις κόσμο ο οποίος οδηγεί αμέριμνος στους δρόμους. Σοβαρά το λέω. Μπορείς αν θέλεις να περνάς και κόκκινο φανάρι την ίδια ώρα που κάνεις τα πιο πάνω και άμα θέλεις να το παίξεις και δυνατό αντράκι πρόσθεσε και ένα όχημα χωρίς ασφάλεια, χωρίς άδεια κυκλοφορίας και χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας. Δεν θα πιστέψεις τι αντιμετώπιση θα πάρεις από την πολιτεία. Θα ψάξουν να δουν αν έχεις παιδιά (ασχέτως αν κατέστρεψες 3 οικογένειες), αν έχεις οικονομικά προβλήματα και θα σε αφήσουν να πεις ότι λυπάσαι για να σου μετριάσουν την ποινή. Μια ποινή που αντιστοιχεί σε κάποιον ο οποίος έκλεψε ή στην χειρότερη χρωστά στις τράπεζες. Είσαι στην ίδια μοίρα με αυτούς. Δηλαδή θα πάρεις 3 χρόνια φυλάκισης εκ των οποίων θα εκτίσεις 1 με 2 μιας και θα βγεις επειδή ήσουν καλό παιδάκι στη φυλακή.

Και για να είμαστε εξηγημένοι. Λευκό ποινικό μητρώο δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Σημαίνει απλά ότι μέχρι σήμερα δεν σε έπιασε κανείς στα πράσα. Επειδή αν το έκανες σήμερα σημαίνει ότι το έκανες και προχτές και πρίν ένα μήνα.

Close

O Ανδρέας, Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης έφυγαν. Αυτά!

21 Sep, 2023 Ώρα 15:17

Οι θορυβώδεις εξατμίσεις πάνε σήμερα στη βουλή!

Thumbnail

Τους μήνες που πέρασαν μέχρι και σήμερα είδαμε πολλά άρθρα τα οποία λανθασμένα προκάλεσαν πανικό σε ιδιοκτήτες σπορ και βελτιωμένων αυτοκινήτων. Άρθρα που παρέπεμπαν στο ότι η βουλή "θα τους βάλει όλους φυλακή" και θα πληρώνουν γερά πρόστιμα με τα αυτοκίνητα τους να καταλήγουν κατασχεμένα στην αστυνομία.

Close

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον Νοέμβριο του 2021 από τους βουλευτές Ηλία Μυριάνθους, Κωστή Ευσταθίου. 

Πραγματικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Close

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου

Δείτε εδώ την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Close

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος του 1972 (86/1972)

 

Η εξέταση του νόμου μετά από πολλές αναβολές θα γίνει σήμερα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας να το συμπεριλαμβάνει στις νομοθετικές εργασίες της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή και προ ημερών οργανωμένες αυτοκινητιστικές ομάδες όπως εκείνη του Mitsubishi EVO Club Cyprus συζήτησαν με τον Κο Ευσταθίου και προσπάθησαν να τον κατευθύνουν προς τη σωστή λειτουργία του νόμου με κυριότερο σημείο τον σωστό έλεγχο τον οχημάτων και σωστές δικλείδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τα γραφόμενα στο γνωστό μας εγχειρίδιο μετατροπών το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή ΔΕΝ έχει να κάνει με κατάσχεση βελτιωμένων αυτοκινήτων ούτε και ότι άλλο αναφέρουν τα διάφορα άρθρα που διαβάσατε από άσχετους του χώρου της δημοσιογραφίας.

Απο την δική μας μεριά ευχόμαστε οι όλοι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπερψήφιση ενός νόμου να ξέρουν και πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Εάν ο χειρισμός γίνει λάθος πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να κερδίζει την δίκη έχοντας στη διάθεση του κερδισμένη δίκη ώς προηγούμενο. Το να καταδικάζεις πολίτες χωρίς τις σωστές αποδείξεις είναι το χειρότερο πράγμα.