Editorial

18 Jul, 2023 Ώρα 10:31

Νέο Porsche Cayenne - Μοναδική εμπειρία του car.com.cy στο Porsche Experience Center!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

H εταιρεία A.I. Motokinisi, αντιπρόσωποι της Porsche στην Κύπρο, μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πρώτοι την νέα σειρά του μεγάλου SUV της Porsche, του ολοκαίνουργιου Cayenne στη Γερμανία. Και όντως, ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!

Μπαίνοντας στο Porsche Experience Center στη Λειψία, το άκουσμα των ψηλών στροφών των GT3RS, των GT4RS και των Carrera 4GTS και πολλών άλλων μοντέλων που έκαναν δοκιμές στην πίστα σε παρασύρει, ιδιαίτερα αν είσαι «της πίστας» και ακούς τους κινητήρες να ουρλιάζουν…

Close

 

 

«Συγκεντρώσου»… έλεγα στον εαυτό μου, ήρθες για την νέα Cayenne εδώ, μάζεψε και τ’ αυτιά σου, ξεκόλλα!

Πριν παρά πολλά χρόνια η ηγεσία της Porsche σκέφτηκε πως αν κατασκεύαζαν ένα off-road μοντέλο ψηλός ποιότητας, θα είχε ενδιαφέρον. Έτσι, δημιουργήθηκε το Cayenne, ένα μοντέλο που έχει πουλήσει παγκοσμίως 1,25 εκατ. τεμάχια μέχρι σήμερα!

Η νέα Porsche Cayenne, είναι γεγονός. Η εταιρεία A.I. Motokinisi προσβλέπει σε μια καλή πορεία του μοντέλου στην κυπριακή αγορά αφού το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά δημοφιλές στους Κύπριους.

 

Close

 

Το ανανεωμένο μοντέλο προσφέρει ένα νέο πρότυπο ποιοτικής αναβάθμισης εσωτερικά και εξωτερικά (new display and operating concept, upgraded comfort zone κλπ). Με το που μπαίνεις στο νέο Cayenne και κάθεσαι στο σαλόνι, αν έχεις οδηγήσει ή καθίσει σαν επιβάτης στο προηγούμενο μοντέλο, το οποίο ήταν κι εκείνο ψηλής ποιότητας, αντιλαμβάνεσαι ότι το νέο μοντέλο έχει αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Το σασί έχει δεχθεί επίσης αναβαθμίσεις με την ανάρτηση να είναι αυτορυθμιζόμενη  (adaptive). Ο επιπλέον εξοπλισμός βέβαια, δεν έχει τέλος στην νέα Porsche Cayenne.

 

 

Είχαμε λοιπόν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το πρώην στρατόπεδο της πρώην ανατολικής Γερμανίας, μια τεράστια έκταση που αγοράστηκε από το γκρουπ μόλις τρία δισεκ. ευρώ (!). Σήμερα είναι το Porsche Experience Center το οποίο περιλαμβάνει μια πολύ καλή ασφάλτινη πίστα, μια off-road διαδρομή για δοκιμές αλλά και το εργοστάσιο παραγωγής των μοντέλων Macan και Panamera. Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογία είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής της Porsche. Μέχρι και μέλι “Porsche” παράγεται από τα μελίσσια που βρίσκονται στον προστατευόμενο χώρο δίπλα από την πίστα και το εργοστάσιο, στο δάσος που γίνονται οι off-road δοκιμές των αυτοκινήτων!

 

 

Η νέα Porsche Cayenne θα κυκλοφορήσει με τρεις νέους κινητήρες:

Η ναυαρχίδα, το Cayenne S που είναι και το μοντέλο το οποίο οδηγήσαμε στη Λειψία, αποτελεί μια εκτενής βελτίωση του τετράλιτρου κινητήρα V8 biturbo αντικαθιστώντας τον προηγούμενο κινητήρα V6 στη νέα Cayenne S. Με μέγιστη ισχύ 474 PS και ροπή 600 Nm, 34 PS και 50 Nm περισσότερη από τον προκάτοχό του, επιταχύνει και τις δύο εκδοχές, SUV και SUV Coupé, στα 100 km/h σε 4,7 δευτερόλεπτα. Η τελική τους ταχύτητα είναι 273 km/h.

Το δεύτερο μοντέλο της Cayenne έρχεται με έναν βελτιστοποιημένο τρίλιτρο V6 turbo κινητήρα. Τώρα παράγει 353 PS και 500 Nm, δηλαδή 13 PS και 50 Nm περισσότερα από πριν.

Αυτός ο εξακύλινδρος κινητήρας αποτελεί επίσης τη βάση για το κινητήριο σύνολο του τρίτου μοντέλου, του Cayenne E-Hybrid. Σε συνδυασμό με έναν νέο ηλεκτροκινητήρα που έχει βελτιωθεί κατά 30 kW σε 130 kW (176 PS), η συνδυασμένη ισχύς αυξάνεται στα 346 kW (470 PS). Εξοπλισμένο με μπαταρία υψηλής τάσης με χωρητικότητα αυξημένη από 17,9 kWh σε 25,9 kWh, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, είναι πλέον δυνατή μια αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία σύμφωνα με το WLTP έως και 90 χιλιόμετρα.

 

 

Η οδήγηση εκτός δρόμου μας έδειξε ότι το Cayenne μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί σε πολύ ανώμαλες περιοχές σε λάσπη, βράχια και άμμο. Κανένα πρόβλημα, αν δεν λυπάσαι ένα τέτοιο πολυτελές αυτοκίνητο να ανεβοκατεβαίνει τα βουνά! Δεν κωλώνει πουθενά βέβαια αφού αν επιλέξεις την θέση Rocks (βράχια) τότε το αυτοκίνητο ψηλώνει και τα συστήματα υποβοήθησης εστιάζονται στον πλήρη έλεγχο μιας ασφαλούς πορείας σε δύσβατες περιοχές.

Στον αυτοκινητόδρομο, ιδιαίτερα στην Γερμανία όπου δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας, η Cayenne δείχνει εύκολα τα «άλογα» της, ιδιαίτερα η V8 Cayenne S την οποία οδηγήσαμε εμείς. Άφθονη ροπή, με μόνο «θόρυβο» τον υπόκωφο ήχο των οκτώ κυλίνδρων αν το πόδι σου είναι λίγο βαρύ. Εμάς ήταν, βγάζοντας τα "απωθημένα μας" χωρίς το όριο ταχύτητας, πάντα όμως με ασφάλεια.

Εκεί που η Cayenne έδειξε την ανωτερότητα της, είναι όμως στην πίστα. Όχι σε απόλυτους χρόνους, αλλά σε θέμα ποιότητας κατασκευής. Για μένα, ένα οδηγό αγώνων, ακολουθώντας τον instructor μας, περσινό νικητή του Le Mans, ήταν εύκολο να καταλάβω πως το Cayenne S των 2,200 κιλών μπορεί να οδηγηθεί πολύ γρήγορα και με ασφάλεια, αφού παρά τους 20 και πλέον συνεχόμενους γρήγορους γύρους στην πίστα, το αυτοκίνητο εξακολουθούσε (με τον κλιματισμό αναμμένο) να κάνει περάσματα ακρίβειας με πολύ καλό έλεγχο πρόσφυσης και χωρίς να νιώσεις ποτέ τις όποιες παράξενες κλίσεις του αμαξώματος.

Η Porsche Cayenne θα είναι διαθέσιμη στην Κύπρο από την εταιρεία A.I. Motokinisi το τέλος Ιουλίου.

Η επίσκεψη μας στο εργοστάσιο όπου δεν επιτρεπόταν βέβαια να έχουμε κάμερες φωτογράφησης και κινητά, ήταν μια φοβερή εμπειρία επιβεβαίωσης της γερμανικής φιλοσοφίας. Αυτής που έχουμε όλοι στο μυαλό μας: της οργανωτικής υπεροχής των Γερμανών.

Ένα εργοστάσιο που ακολουθεί τις παραινέσεις του ιδρυτή της Porsche, Ferry Porsche, 50 χρόνια πριν, ο οποίος είχε πει τότε πως δεν θα πρέπει να πετάμε τα υλικά που δεν βρίσκονται σε αφθονία (limited) μετά την χρήση τους. Έτσι, το εργοστάσιο υιοθετώντας τα λόγια του κ. Porsche, στοχεύει μέχρι το 2030 να έχει μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον (zero impact factory) και φαίνεται ότι θα το πετύχει. Με την πλήρη χρήση του νερού και το zero plastic waste, έχοντας ήδη μεγάλη παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκή ενέργεια, το εργοστάσιο παράγει καθημερινά 550 αυτοκίνητα!

Η επίσκεψη στο εργοστάσιο είναι δυνατή για το κοινό και το συνιστούμε σε όλους, θα σας μείνει αξέχαστη.

Αφού λοιπόν ζήσαμε αυτή την μοναδική εμπειρία, επιστρέψαμε στην Κύπρο μας, έχοντας χαραγμένη στο μυαλό μας την γερμανική τελειότητα και ποιότητα της νέας Porsche Cayenne, ένα μοντέλο που αναμένεται να κάνει θραύση στην σημαντική κατηγορία των SUV πολυτελείας στη χώρα μας.

Στέλιος Κυθρεώτης

car.com.cy

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης