Editorial

01 Jun, 2020 Ώρα 11:41

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!

Thumbnail

Τι; Είσαι Petrolhead και δεν σου άρεσε ο τίτλος μου; Sorry φίλος αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Όχι φυσικά επειδή το λέω εγώ. Αλλά επειδή το λέει η κοινωνία. Η Κυπριακή κοινωνία η οποία σε αυτό το θέμα, είναι κάποια χρόνια πίσω. Περίπου τόσα χρόνια όσα θυμάμαι. Ίσως από τον καιρό που ο πατέρας μου ταξίδευε με τον "καρκαντά" από την Νήσου μέχρι το Δάλι για να πάει δουλειά.

Close

Ξύπνησα στραβά σήμερα; Όχι δυστυχώς. Απλά βλέπω καταστάσεις που με κάνουν να αναρωτιέμαι. Γιατί συγκεκριμένα οι Petrolheads έπρεπε να γεννηθούμε σε αυτό το νησί; Έπρεπε και μας οι δικοί μας μετά τον πόλεμο να μεταναστεύσουν σε καμιά Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία και σήμερα θα τρέχαμε αγώνες dragster ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Αλλά εκτός από Petrolheads έτυχε να είμαστε και πατριώτες και να αγαπούμε τον τόπο μας. Μια σταλιά ταλαιπωρημένος τόπος.

Μια σταλιά τόπος στον οποίο όμως καταντήσαμε να φοβόμαστε περισσότερο τους «από μέσα» από ότι έπρεπε να φοβόμαστε τους «απέναντι και τους απ' έξω». Σωστά το είπα έτσι;

Close

Αφορμή του κειμένου; Οι εκστρατείες της αστυνομίας εναντίων τον βελτιωμένων. Τις τελευταίες μέρες μετά από λίγη μελέτη προσέξαμε ότι οι χώροι στάθμευσης κάποιων αστυνομικών σταθμών έχουν γεμίσει από sport αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν γιατί κάποιος παρακάμπτει τους νόμους της χώρας του και εκμεταλλεύεται το ιδίωμα του ώς όργανο της τάξης.

Παρακάμπτει τους νόμους; Ναι φυσικά. Πως; Απλό! Εγώ ο Petrolhead, που έχω hobby το αυτοκίνητο και θέλω να πετάω τα ΔΙΚΑ μου λεφτά στη βελτίωση του ΔΙΚΟΥ μου αυτοκινήτου, αγοράζω βελτιωτικά προϊόντα (αναρτήσεις, φρένα, φίλτρα, εξατμίσεις και άλλα) εγκεκριμένα από παγκόσμιους φορείς για χρήση στο δρόμο (ναι χρήση στο δρόμο, τα λεγόμενα σε όλες τις χώρες “street legal”). Την ίδια στιγμή το κράτος μου επιτρέπει να τα εισάγω στην χώρα μας (όχι μόνο εμένα, αλλά και των καταστημάτων φυσικά), να πληρώσω φόρους και δασμούς για την αγορά του. Να πληρώνω ΦΠΑ σε εκείνο το κατάστημα που μου το πούλησε. Να πληρώσω κόπους και ξανά φόρους για την εγκατάσταση του. Να ξοδέψω ώρες και λεφτά για την σωστή βελτίωση του αυτοκινήτου μου ΑΛΛΑ ο αστυνομικός που δεν ξέρει καν πως μοιάζει το φίλτρο ενός αυτοκινήτου να έχει το δικαίωμα να με σταματά στο δρόμο, να με τραβάει στο δικαστήριο ή και ακόμη να μου κατάσχει το αυτοκίνητο (ναι, για ένα φίλτρο αέρα).

Close

Στο δικαστήριο φυσικά θα μου πάρει τα @@@@@@, αλλά γιατί εγώ ο Petrolhead να πρέπει να ταλαιπωρηθώ. Γιατί τόσοι λάτρεις των αυτοκινήτων να πρέπει να τα έχουν κλειδωμένα σπίτι επειδή κάποιος θα τους τα πάρει σαν τεκμήριο, αντισυνταγματικά;

Η αστυνομία και το τμήμα οδικών μεταφορών πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι σωστό, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Θυμίζω ότι δεν κατάφεραν να συνεργαστούν αμέτρητες φορές και μια από αυτές ήταν το εγχειρίδιο μετατροπών. Κάποιοι έφαγαν μέρες και μήνες για να γίνει κάτι σωστό. Στο τέλος σου έδινε το ΟΚ το τμήμα οδικών μεταφορών αλλα σε έγραφε 10 μέτρα πιο κάτω η αστυνομία. Δεν ξέρω τέτοιο νόμο έλεγε ο αστυνομικός! Συνεννόηση μηδέν δηλαδή. Τόσο κακή συνεννόηση μεταξύ τους που αν οι αστυνομικοί έκαναν το λάθος να σε στείλουν στο δικαστήριο για βελτιώσεις έτρωγαν και επίπληξη από τον δικαστή χάνοντας την δίκη.

Από την άλλη πλευρά εμεις οι Petrolheads δεν φέρουμε ευθύνη για τους 5-10 ανεγκέφαλους που οχλαγωγούν στους δρόμους. Δεν μπορεί να μας παίρνει όλους το «κολάνι». Δεν είναι σωστό. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι αν ένας αστυνομικός είναι διεφθαρμένος αυτόματα είναι και ολόκληρο το αστυνομικό σώμα;

Η αστυνομία πρέπει να σταματήσει να «λαλεί» και να «ξιλαλεί» και αντί αυτού, να ψάξει να βρει τα προβλήματα εκεί που όντως υπάρχουν, όχι στον περίγυρο!

10 Jul, 2020 Ώρα 17:44

Επιτροπή Συγκοινωνιών: Ας καταπατήσουμε λίγο τα δικαιώματα του πολίτη!

Thumbnail

«Πέρασαν» λοιπόν οι τροπολογίες των κανονισμών του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου.

Close

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής έκανε καταρχήν αποδεκτές και οδεύουν προς την ολομέλεια για ψήφιση, οι τροπολογίες των κανονισμών του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, σύμφωνα με τις οποίες τα τροποποιημένα οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες), τα οποία παράγουν ήχο και θόρυβο, να καλούνται όπως ακινητοποιούνται από τους ιδιοκτήτες ή τους κατόχους τους και να επαναφέρονται στην εργοστασιακή τους κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατάσχονται και είτε θα επαναφέρονται στην αρχική τους κατάσταση με έξοδα του ιδιοκτήτη, ή θα πωλούνται ως εγκαταλειφθείσα περιουσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Mε τη ψήφιση των τροπολογιών δεν θα χρειάζεται πλέον να ανακόπτεται το όχημα κατά την οδήγηση, αλλά θα μπορεί η αστυνομία να καλεί τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο του οχήματος να το ακινητοποιήσει και να το επισκευάσει ανά πάσα στιγμή.

Δηλαδή με δικά μας λόγια: Θα μπορεί ο κάθε ιδιότροπος, παράξενος, ανίδεος να καταγγείλει εξ αποστάσεως ένα αυτοκινήτο που σύμφωνα με την ακοή του κάνει ηχορύπανση. Ακολούθως ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα το οποίο είναι σπασμένο. Δηλαδή θα πρέπει να ακολουθήσει έλεγχο στο τμήμα οδικών μεταφορών στο οποίο τις τελευταίες μέρες μάθαμε ότι δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει ένα έλεγχο τυπικό όπως εκείνο της ηχορύπανσης. Ναι το ντεσιμπελόμετρο τους είναι σπασμένο εδώ και χρόνια. Και ναι υπάρχει επιτρεπόμενο όριο ηχορύπανσης από τις ελεύθερες εξατμίσεις στα αυτοκίνητα. Οι εξατμίσεις που εισάγονται στο νησί από καταστήματα και βελτιωτικούς οίκους πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιούνται στο δρόμο. ΟΧΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ.

Close

Θέλω να ξέρω αν η βουλή θα ενημερώσει και το τελωνείο αλλα και τα κατάλληλα υπουργεία έτσι ώστε να βγάλουν ανακοινώσεις για να απαγορεύσουν την πώληση αυτών των επιτρεπόμενων βελτιωτικών προϊόντων. Τους φόρους βέβαια τους παίρνουν με αγάπη, όπως ξέρουμε όλοι.

Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται σε ένα νησί το οποίο ονόμαζαν δεύτερη Ιαπωνία οι φίλοι του αυτοκινήτου από το εξωτερικό. Τώρα πάντως, είμαστε η δεύτερη Γερμανία του Χίτλερ. Τίποτα άλλο!

 

Close

Διαβάστε επίσης:

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!