Editorial

01 Jun, 2020 Ώρα 11:41

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!

Thumbnail

Τι; Είσαι Petrolhead και δεν σου άρεσε ο τίτλος μου; Sorry φίλος αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Όχι φυσικά επειδή το λέω εγώ. Αλλά επειδή το λέει η κοινωνία. Η Κυπριακή κοινωνία η οποία σε αυτό το θέμα, είναι κάποια χρόνια πίσω. Περίπου τόσα χρόνια όσα θυμάμαι. Ίσως από τον καιρό που ο πατέρας μου ταξίδευε με τον "καρκαντά" από την Νήσου μέχρι το Δάλι για να πάει δουλειά.

Close

Ξύπνησα στραβά σήμερα; Όχι δυστυχώς. Απλά βλέπω καταστάσεις που με κάνουν να αναρωτιέμαι. Γιατί συγκεκριμένα οι Petrolheads έπρεπε να γεννηθούμε σε αυτό το νησί; Έπρεπε και μας οι δικοί μας μετά τον πόλεμο να μεταναστεύσουν σε καμιά Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία και σήμερα θα τρέχαμε αγώνες dragster ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Αλλά εκτός από Petrolheads έτυχε να είμαστε και πατριώτες και να αγαπούμε τον τόπο μας. Μια σταλιά ταλαιπωρημένος τόπος.

Μια σταλιά τόπος στον οποίο όμως καταντήσαμε να φοβόμαστε περισσότερο τους «από μέσα» από ότι έπρεπε να φοβόμαστε τους «απέναντι και τους απ' έξω». Σωστά το είπα έτσι;

Close

Αφορμή του κειμένου; Οι εκστρατείες της αστυνομίας εναντίων τον βελτιωμένων. Τις τελευταίες μέρες μετά από λίγη μελέτη προσέξαμε ότι οι χώροι στάθμευσης κάποιων αστυνομικών σταθμών έχουν γεμίσει από sport αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν γιατί κάποιος παρακάμπτει τους νόμους της χώρας του και εκμεταλλεύεται το ιδίωμα του ώς όργανο της τάξης.

Παρακάμπτει τους νόμους; Ναι φυσικά. Πως; Απλό! Εγώ ο Petrolhead, που έχω hobby το αυτοκίνητο και θέλω να πετάω τα ΔΙΚΑ μου λεφτά στη βελτίωση του ΔΙΚΟΥ μου αυτοκινήτου, αγοράζω βελτιωτικά προϊόντα (αναρτήσεις, φρένα, φίλτρα, εξατμίσεις και άλλα) εγκεκριμένα από παγκόσμιους φορείς για χρήση στο δρόμο (ναι χρήση στο δρόμο, τα λεγόμενα σε όλες τις χώρες “street legal”). Την ίδια στιγμή το κράτος μου επιτρέπει να τα εισάγω στην χώρα μας (όχι μόνο εμένα, αλλά και των καταστημάτων φυσικά), να πληρώσω φόρους και δασμούς για την αγορά του. Να πληρώνω ΦΠΑ σε εκείνο το κατάστημα που μου το πούλησε. Να πληρώσω κόπους και ξανά φόρους για την εγκατάσταση του. Να ξοδέψω ώρες και λεφτά για την σωστή βελτίωση του αυτοκινήτου μου ΑΛΛΑ ο αστυνομικός που δεν ξέρει καν πως μοιάζει το φίλτρο ενός αυτοκινήτου να έχει το δικαίωμα να με σταματά στο δρόμο, να με τραβάει στο δικαστήριο ή και ακόμη να μου κατάσχει το αυτοκίνητο (ναι, για ένα φίλτρο αέρα).

Close

Στο δικαστήριο φυσικά θα μου πάρει τα @@@@@@, αλλά γιατί εγώ ο Petrolhead να πρέπει να ταλαιπωρηθώ. Γιατί τόσοι λάτρεις των αυτοκινήτων να πρέπει να τα έχουν κλειδωμένα σπίτι επειδή κάποιος θα τους τα πάρει σαν τεκμήριο, αντισυνταγματικά;

Η αστυνομία και το τμήμα οδικών μεταφορών πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι σωστό, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Θυμίζω ότι δεν κατάφεραν να συνεργαστούν αμέτρητες φορές και μια από αυτές ήταν το εγχειρίδιο μετατροπών. Κάποιοι έφαγαν μέρες και μήνες για να γίνει κάτι σωστό. Στο τέλος σου έδινε το ΟΚ το τμήμα οδικών μεταφορών αλλα σε έγραφε 10 μέτρα πιο κάτω η αστυνομία. Δεν ξέρω τέτοιο νόμο έλεγε ο αστυνομικός! Συνεννόηση μηδέν δηλαδή. Τόσο κακή συνεννόηση μεταξύ τους που αν οι αστυνομικοί έκαναν το λάθος να σε στείλουν στο δικαστήριο για βελτιώσεις έτρωγαν και επίπληξη από τον δικαστή χάνοντας την δίκη.

Από την άλλη πλευρά εμεις οι Petrolheads δεν φέρουμε ευθύνη για τους 5-10 ανεγκέφαλους που οχλαγωγούν στους δρόμους. Δεν μπορεί να μας παίρνει όλους το «κολάνι». Δεν είναι σωστό. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι αν ένας αστυνομικός είναι διεφθαρμένος αυτόματα είναι και ολόκληρο το αστυνομικό σώμα;

Η αστυνομία πρέπει να σταματήσει να «λαλεί» και να «ξιλαλεί» και αντί αυτού, να ψάξει να βρει τα προβλήματα εκεί που όντως υπάρχουν, όχι στον περίγυρο!

29 Sep, 2020 Ώρα 19:30

Στέλιος Κυθρεώτης – Η οδική ασφάλεια απαιτεί νέα προσέγγιση για να φέρει αποτελέσματα

Thumbnail

Με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα μίλησε ο γνώστης του χώρου του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας, Στέλιος Κυθρεώτης σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την οδική ασφάλεια.

Close

Ο Κυθρεώτης μίλησε για την ανάγκη μελέτης της πορείας των στατιστικών για τα τροχαία δυστυχήματα και το γεγονός ότι κάποιοι πρωτογενείς παράγοντες πρόκλησης δυστυχημάτων δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή με άλλους. Δήλωσε δε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη την «αποτυχία» στην επίτευξη των στόχων μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων για την δεκαετία 2010 -2020 και να αποδείξει τι έχει κάνει σωστά και τι όχι. Μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης των μπαριέρων για προστασία των μοτοσικλετιστών, ενω έδωσε στοιχεία για την ταχύτητα, η οποία είναι η 6η αιτία πρόκλησης θανατηφόρων κι όμως ο χειρισμός είναι σαν να είναι η μόνη αιτία πρόκλησης δυστυχημάτων.

Ο Κυθρεώτης ζήτησε απαντήσεις για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Κύπρου, των διαβάσεων και αναρωτήθηκε γιατί κανένα δυστύχημα στα στατιστικά δεν αναφέρεται ότι οφείλεται στην κακή κατάσταση των δρόμων...

Close

Δείτε την εκπομπή με τον Στέλιο Κυθρεώτη, εδώ.

 

Close