Editorial

10 May, 2023 Ώρα 18:28

Τα ηλεκτρικά θα είναι αυτοκίνητα μιας χρήσης;

Thumbnail

Αν βγείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο 20ετίας, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε κάποιο να κάνει την δουλειά του. Μπορεί το ίδιο να υποστηρίξει κανείς και για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά;

Close

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που φέρνουν ανησυχία στους απλούς καταναλωτές σχετικά με τα ηλεκτρικά είναι αν αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν να διαρκέσουν στον χρόνο. Κάτι που προφανώς εξαρτάται αποκλειστικά από την αντοχή των μπαταριών τους και κατά πόσον αυτές θα έχουν ικανοποιητική απόδοση σε βάθος χρόνου.

Οι περισσότερες εταιρίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα, υπολογίζοντας βέβαια με ορίζοντα δεκαετίας ή λίγο παραπάνω. Αυτό όμως δεν αφορά μία μεγάλη μάζα καταναλωτών, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το αυτοκίνητο παραμένει σε χρήση για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Close

Η όλη κατάσταση με τις μπαταρίες θυμίζει αρκετά αυτό που γίνεται με τα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές. Τα τελευταία χρόνια οι μπαταρίες των δύο αυτών δημοφιλών συσκευών είναι πλέον κλειστές και δεν αλλάζουν. Όταν χαλάσουν ή χάσουν την απόδοσή τους, δεν αλλάζεις πλέον τις μπαταρίες αλλά ολόκληρη την κατασκευή.

Μπορεί η ίδια λογική να ισχύσει και στα αυτοκίνητα; Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, τα πράγματα μάλλον οδεύουν προς τα εκεί. Ήδη η Tesla δεν έχει σχεδιάσει τις μπαταρίες της με τρόπο ώστε να επισκευάζονται, απλά αντικαθίστανται τα ελαττωματικά εξαρτήματα.

Close

 

 

Το πρόβλημα είναι ότι η αντικατάσταση των μπαταριών είναι μία πανάκριβη υπόθεση. Σε κάποια από τα Tesla Model S, τα νέα πακέτα μπαταριών κοστίζουν πάνω από 18.000 δολάρια, λεφτά που σε αρκετές περιπτώσεις αντιστοιχούν στο κόστος ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ξεπερνούν και το μισό της αξίας του αν κάποιος αποφασίσει να το επισκευάσει.

Για κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ, το αυτοκίνητο διαγράφεται αν η επισκευή υπερβαίνει το 50% της αξίας του. Αν λοιπόν η επκευή ενός ηλεκτρικού είναι ακριβή, τότε ο ιδιοκτήτης θα οδηγηθεί στην αγορά ενός καινούργιου. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για αυτοκίνητα μιας χρήσης.

Ποιος αλήθεια θα αγοράσει μετά από αυτό ένα ηλεκτρικό όταν η μπαταρία του είναι εκτός εγγύησης. Ακόμα και το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα που δίνει η Toyota στην Ευρώπη για το bZ4X είναι υπό κάποιος προϋποθέσεις. Τι γίνεται όμως με τα ηλεκτρικά που έχουν ξεπεράσει τα 10 χρόνια στην αγορά;

Στα συμβατικά μοντέλα είναι απλό. Ακόμα και ένα αυτοκίνητο 20ετίας μπορεί να κάνει την δουλειά του και να περάσει από έναν έλεγχο από τον μηχανικό για όποιον θέλει να το αγοράσει. Πως όμως μπορεί κάποιος να ελέγξει τις μπαταρίες και με ποιόν τρόπο μπορεί να δει τι συμβαίνει εντός τους και αν υπάρχουν ελαττώματα;

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στο γεγονός ότι τα ηλεκτρικά θα αφορούν κατά κύριο λόγο πλούσιους πελάτες οι οποίοι θα μπορούν να αλλάζουν εύκολα τα αυτοκίνητά τους. Και να προχωρούν άμεσα στην αγορά ενός καινούργιου αν η μπαταρία τους παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

Είναι όμως αυτό που θέλει πραγματικά ή αγορά; Ή μήπως οι εταιρίες θα πρέπει να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο έχουν οργανώσει την παραγωγή των ηλεκτρικών. Και τις πολλές και δύσκολες απαντήσεις που θα κληθούν να δώσουν όταν θα φύγει αυτή η πρώτη φούρια και θα αρχίσουν τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά να πλημμυρίζουν με τα προβλήματά τους την αγορά.

 

Πηγή: Newsauto.gr

21 Sep, 2023 Ώρα 15:17

Οι θορυβώδεις εξατμίσεις πάνε σήμερα στη βουλή!

Thumbnail

Τους μήνες που πέρασαν μέχρι και σήμερα είδαμε πολλά άρθρα τα οποία λανθασμένα προκάλεσαν πανικό σε ιδιοκτήτες σπορ και βελτιωμένων αυτοκινήτων. Άρθρα που παρέπεμπαν στο ότι η βουλή "θα τους βάλει όλους φυλακή" και θα πληρώνουν γερά πρόστιμα με τα αυτοκίνητα τους να καταλήγουν κατασχεμένα στην αστυνομία.

Close

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον Νοέμβριο του 2021 από τους βουλευτές Ηλία Μυριάνθους, Κωστή Ευσταθίου. 

Πραγματικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Close

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου

Δείτε εδώ την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Close

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος του 1972 (86/1972)

 

Η εξέταση του νόμου μετά από πολλές αναβολές θα γίνει σήμερα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας να το συμπεριλαμβάνει στις νομοθετικές εργασίες της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή και προ ημερών οργανωμένες αυτοκινητιστικές ομάδες όπως εκείνη του Mitsubishi EVO Club Cyprus συζήτησαν με τον Κο Ευσταθίου και προσπάθησαν να τον κατευθύνουν προς τη σωστή λειτουργία του νόμου με κυριότερο σημείο τον σωστό έλεγχο τον οχημάτων και σωστές δικλείδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τα γραφόμενα στο γνωστό μας εγχειρίδιο μετατροπών το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή ΔΕΝ έχει να κάνει με κατάσχεση βελτιωμένων αυτοκινήτων ούτε και ότι άλλο αναφέρουν τα διάφορα άρθρα που διαβάσατε από άσχετους του χώρου της δημοσιογραφίας.

Απο την δική μας μεριά ευχόμαστε οι όλοι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπερψήφιση ενός νόμου να ξέρουν και πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Εάν ο χειρισμός γίνει λάθος πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να κερδίζει την δίκη έχοντας στη διάθεση του κερδισμένη δίκη ώς προηγούμενο. Το να καταδικάζεις πολίτες χωρίς τις σωστές αποδείξεις είναι το χειρότερο πράγμα.