Η Hyundai θέτει σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο, γεμάτο με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη και υπόσχεται παράδοση του μοντέλου που παραγγείλατε σε… μερικές ώρες.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να κατασκευάζονται 70 αυτοκίνητα μέσα σε μία βάρδια έξι ωρών; Όσο τρελό και ουτοπικό κι αν ακούγεται, η Hyundai όχι απλά το σκέφτηκε, αλλά το κάνει και πράξη, γλιτώνοντας έτσι κόπο και χρήμα.
Είναι γνωστό ότι όσο περνούν τα χρόνια, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστούν τα ανθρώπινα χέρια. Από την εξίσωση αυτή δεν μπορούν να λείπουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά όσο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η τεχνολογία.
Η καινοτόμος ιδέα της Hyundai, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μία επίδειξη στο κέντρο καινοτομιών της εταιρείας στη Σιγκαπούρη. Σε αυτές τις «έξυπνες» εγκαταστάσεις κατασκευάζεται αυτή την περίοδο το Hyundai Ioniq 5 και από το 2024 θα κατασκευάζεται και το Ioniq 6.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία δοκιμαστική περίοδο των εγκαταστάσεων, η οποία εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένη, παρόμοια εργοστάσια θα ανεγερθούν σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Η Hyundai θα μπορεί πλέον μέσω αυτών να κατασκευάζει και να παραδίδει αυτοκίνητα μέσα σε μόλις έξι… ώρες (!), την ώρα που το κόστος θα είναι ελάχιστο λόγω του μικρού αριθμού σε προσωπικό. Την περισσότερη χειρωνακτική δουλειά ουσιαστικά θα τη βγάζουν τα ρομπότ με αρωγό την τεχνητή νοημοσύνη.
«Δεν είναι ένα απλό εργοστάσιο. Είναι ένα βιωματικό κέντρο για τον πελάτη. Μέσω αυτού θα μπορούν οι πελάτες να επικοινωνούν μαζί μας από κοντά» δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου, Άλπες Πατέλ.

Ο επικεφαλής των «έξυπνων» εγκαταστάσεων αναφέρθηκε ουσιαστικά στο «Ioniq Lounge», ένα μέρος στο οποίο ο πελάτης θα μπορεί να επιλέγει το μοντέλο που διατίθεται, να ορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τον εξοπλισμό που επιθυμεί και να το παραγγέλνει επί τόπου.
Στην επίδειξη, η Hyundai έδειξε στον κόσμο ένα δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας, όπου το εκάστοτε μοντέλο κατασκευαζόταν, πριν εμφανιστεί μία οθόνη που έδειχνε το πραγματικό αυτοκίνητο.
Το μοντέλο παραδίδεται μετά από μερικές ώρες στον πελάτη μέσω αυτόνομων ρομπότ κι έτσι, σε χρόνο μηδέν, είναι κάτοχος.
Είναι… πολλά αυτά για να τα χωνέψουμε το 2023, τρομάζουν ή απλά είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων στις αυτοκινητοβιομηχανίες;

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για αγοραπωλησίες οχημάτων υπό ανάκληση -Τι προνοεί
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταβίβασης και εγγραφής οχημάτων τα οποία τελούν υπό ανάκληση, προσφέροντας διέξοδο σε εμπόρους και αγοραστές.
Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 24 βουλευτές, ενώ καταψήφισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαίωσης ή δήλωσης για σκοπούς εγγραφής ή/και μεταβίβασης οχήματος – λόγω εκκρεμούσας ανάκλησης και μη ολοκλήρωσης των διορθωτικών μέτρων – να επιτρέπεται η προσκόμιση κοινής δήλωσης, υπογεγραμμένης από τον αγοραστή και τον πωλητή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Επιτροπή και με τα αρμόδια τμήματα αποφασίστηκε ότι τα οχήματα που τελούν υπό ανάκληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να εγγραφούν εκτός αν ο αγοραστής και ο πωλητής δηλώσουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη ανάκλησης.
Όπως εξήγησε, σκοπός της πρότασης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η δυνατότητα διεκπεραίωσης αγοραπωλησιών, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ανακλήσεων, όπως αυτή που αφορά τους αερόσακους και εκκρεμεί σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών.
Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε ότι για ακόμα μια φορά η Βουλή παρεμβαίνει αποφασιστικά για την επίλυση ενός προβλήματος και συνεχάρη την Επιτροπή Μεταφορών για την πρωτοβουλία της.
Πηγή: ΚΥΠΕ
