Ειδήσεις

15 Jan, 2025 Ώρα 11:23

Αμιγώς ηλεκτρικό το επόμενο Cupra Leon – Η τωρινή γενιά θα κρατήσει τη βενζίνη ζωντανή για όσο είναι εφικτό

Thumbnail

Η επόμενη γενιά του Leon, (αναμένεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας), θα είναι το τέταρτο EV της μάρκας. Βέβαια πριν γίνει αυτό, η σημερινή γενιά του Leon, που είναι διαθέσιμη με αμιγώς ηλεκτρικό και plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, θα ανανεωθεί για να συμμορφώνεται και με τους  επερχόμενους κανονισμούς εκπομπών ρύπων Euro 7. Αυτό θα επιτρέψει στο αυτοκίνητο να συνεχίσει για πολύ μέσα στην επόμενη δεκαετία, μαζί με το αδελφικό Cupra Formentor. Η είδηση ήρθε από τα χείλη του CEO της εταιρίας, Wayne Griffiths. «Εμείς, όπως η Volkswagen (έχει κάνει με το Polo), θέλουμε να επεκτείνουμε τους κύκλους ζωής αυτών των μοντέλων, όχι μόνο με το Euro 7, αλλά και με υβριδισμό επίσης, γιατί αυτό είναι που λείπει: υβριδικά μοντέλα», συμπλήρωσε.

Close

«Μετά, η επόμενη γενιά του Leon θα είναι σίγουρα ηλεκτρική»

Αυτό το EV θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα SSP της VW, η οποία θα στηρίζει τα πάντα, από τα σουπερμίνι μέχρι τα σπορ αυτοκίνητα. Αυτό θα επιτρέψει στο Leon να διατηρήσει παρόμοιο μέγεθος με το σημερινό και να τοποθετηθεί κάτω από το Tavascan στην ηλεκτρική γκάμα της Cupra.

Close

Θεωρείται επίσης ότι το Leon θα μπορούσε να γίνει αποκλειστικά ένα μοντέλο Cupra, επιτρέποντας στη Seat να επικεντρωθεί σε μικρότερα, πιο προσιτά αυτοκίνητα σε συμβατικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον Griffiths, μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην Cupra να κινηθεί περαιτέρω προς τα πάνω και να επικεντρωθεί στα plug-in υβριδικά και τελικά στα αμιγώς EV.

Το λανσάρισμα του επόμενου έτους των σημαντικά ανανεωμένων εκδόσεων των Ibiza και Arona – δύο από τα βασικά μοντέλα της Seat, καθώς και τα best seller της – αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της επανατοποθέτησης της μάρκας. Αυτές οι αναβαθμίσεις με υβριδική τεχνολογία, θα επιτρέψουν στα αυτοκίνητα να ανταποκριθούν στους αυστηρούς κανονισμούς Euro 7, καθώς και να τα καταστήσουν ανθεκτικά στο μέλλον για την πώλησή τους την επόμενη δεκαετία.

Close

Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρονται ήπιοι υβριδικοί κινητήρες. Μια σημαντική επένδυση για τα μικρότερα και λιγότερο κερδοφόρα μοντέλα, αλλά ένα απαραίτητο βήμα για να συνεχιστεί η πώληση προσιτών νέων αυτοκινήτων στη μαζική αγορά, όπου η ζήτηση EV δεν έχει ακόμη απογειωθεί.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από την ηλεκτροκίνηση ως κατεύθυνση. Δεν αμφισβητούμε τον στόχο να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι ως προς τον τρόπο και δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους καταναλωτές να οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

24 Jul, 2025 Ώρα 17:09

Τζιωρτζής: «Όλα έτοιμα για την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR»

Thumbnail

«Κάναμε πολύ καλό ξεκίνημα, το καλύτερο μισό της χρονιάς που είχαμε από το 2020 στην ανώτατη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR» τόνισε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/7) για τον απολογισμό της πορείας του στο πρώτο μισό του 2025 στην έκτη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝASCAR.

Close

 

 

Ο Κύπριος οδηγός μετά από τους πρώτους τρεις αγώνες σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 164 βαθμούς, μόλις δύο πίσω από την έκτη θέση και σε κοντινή απόσταση από την τριάδα. «Είχαμε συνέχεια καλούς τερματισμούς και μαζέψαμε πολλούς βαθμούς που μας βάζουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος» ανέφερε ο Τζιωρτζής και πρόσθεσε: «Αν αφαιρέσουμε τα δύο χειρότερα αποτελέσματα, που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν μετά τον επόμενο αγώνα στην Τσεχία τέλος Αυγούστου, η διαφορά μηδενίζεται».

Ο Κύπριος επαγγελματίας οδηγός εστίασε επίσης και στο γεγονός ότι με τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που έγιναν στο αυτοκίνητό του, HTFX Ford Mustang, από τον προηγούμενο αγώνα στην πίστα Brands Hatch στην Αγγλία αλλά και στα δοκιμαστικά που έγιναν, θα ενισχυθεί η προσπάθειά του να βρεθεί στο βάθρο στους τρεις αγώνες που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της χρονιάς. 

Close

 

 

Εξάλλου, τόνισε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συνέπεια και τη σταθερότητα που δείχνει η νέα του ομάδα, η γαλλική SPEEDHOUSE. «Μου δίνει ένα αυτοκίνητο που δεν με προδίδει με μηχανικά προβλήματα και τους ευχαριστώ πολύ.  Σίγουρα να είσαι σε μία καινούργια ομάδα δεν είναι το πιο εύκολο να δεις τα αποτελέσματα από την αρχή, γι’ αυτό είναι θετικό ότι πλέον η διεκδίκηση του τίτλου είναι κοντά» σχολίασε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Να είστε σίγουροι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να το πετύχουμε και τον ερχόμενο Οκτώβριο εδώ μπροστά να είναι η κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης».

 

 

Διπλοί βαθμοί στους δύο τελευταίους αγώνες

Η σεζόν θα συνεχιστεί με τον τέταρτο αγώνα που θα γίνει στις 30-31 Αυγούστου στην πίστα Autodrom Most στην Τσεχία όπου μέχρι τότε απομένουν ακόμη τρία δοκιμαστικά με την ομάδα. Έπειτα θα ακολουθήσουν τα ημιτελικά στη Motorsport Arena Oschersleben στην Γερμανία στις 20-21 Σεπτεμβρίου και ο τελικός στη Circuit Zolder στο Βέλγιο στις 11-12 Οκτωβρίου. «Οι ημιτελικοί και οι τελικοί είναι οι σημαντικότεροι αγώνες της χρονιάς, αφού οι βαθμοί σε αυτούς τους αγώνες μετράνε διπλοί» σημειώνει ο Τζιωρτζής.

Προανήγγειλε ευχάριστα νέα 

Στο μεταξύ, ο Κύπριος οδηγός προανάγγειλε και την άφιξη στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν ευχάριστα νέα που έχουν προκύψει για εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου που έχει τεθεί εδώ και καιρό. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν τον Νοέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής ευχαρίστησε και όσους βρίσκονται δίπλα του στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του. Τον Πλατινένιο Χορηγό, την εταιρεία HTFX και τους υποστηρικτές ALCO Filters, Psaltis Auto Parts, Panayiotides Gifts, Televantos Used Trucks, Sana Hiltonia και πίστα Daytona Raceway.

 

Close