Η Bugatti παρουσίασε τον διάδοχο της Chiron, με το hypercar να ονομάζεται Tourbillon και παρότι μοιάζει αρκετά με την Chiron, η Bugatti λέει πως είναι εντελώς νέο, με τις Type 57SC Atlantic, Type 35 και Type 41 Royale να αποτέλεσαν έμπνευση για τον σχεδιασμό της.
Οι γνώστες των ρολογιών θα αναγνωρίσουν το tourbillon ως έναν μηχανισμό που χρησιμοποιείται σε ρολόγια υψηλής ποιότητας, που ουσιαστικά καταπολεμά τις επιπτώσεις της βαρύτητας και αυξάνει την ακρίβεια.
Η Bugatti βλέπει το Tourbillon της ως ένα μεγάλο, διαχρονικό έργο μηχανικής τελειότητας. Αυτό γίνεται εύκολα εμφανές όταν ανοίγουν προς τα πάνω οι ηλεκτρικές πόρτες που αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό εσωτερικό.
Υπάρχει αναλογικός πίνακας οργάνων, με το κοντέρ να τερματίζει στα 550 χλμ/ώρα και εκτός από στροφόμετρο, υπάρχουν τέσσερα ακόμη όργανα που δείχνουν την ποσότητα του καυσίμου, τη θερμοκρασία λαδιού και νερού και την ενέργεια της μπαταρίας.
Η σχεδίαση του πίνακα οργάνων έγινε από Ελβετούς ωρολογοποιούς και είναι στερεωμένος στη κολόνα του τιμονιού. Ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό και έχε μέγιστη ανοχή 50 microns—με ορισμένες λεπτομέρειες ανοχής έως και 5 micron. Περισσότερα από 600 κομμάτια τιτανίου συνθέτουν τη μοναδική δομή τριών επιπέδων ακριβώς πάνω από το τιμόνι, με πολύτιμους λίθους όπως ζαφείρια και ρουμπίνια να είναι ενσωματωμένα διακριτικά στην όψη κάθε συμπλέγματος.
Στη κεντρική κονσόλα υπάρχουν διακόπτες αλουμινίου, περιστρεφόμενοι διακόπτες, το κρυστάλλινο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα, ενώ υπάρχει και μια κρυφή ψηφιακή οθόνη στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας, που υποστηρίζει Apple CarPlay.
Η κεντρική κονσόλα αποτελείται από κρυστάλλινο γυαλί που αναπτύχθηκε σε 13 ξεχωριστά στάδια για να εξασφαλίσει τη μέγιστη διαύγεια. Τα εξαρτήματα αλουμινίου κατασκευάστηκαν και ανοδιώθηκαν από ένα μόνο κομμάτι αλουμινίου. Ακόμη και το κουμπί pull-to-start κατασκευάστηκε από το ίδιο κομμάτι αλουμινίου.
Το carbon mononoque πλαίσιο του hypercar είναι εντελώς νέο, νέα είναι και η ανάρτηση κατασκευασμένη από 3D εκτυπωτή. Εκεί που η Chiron είχε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια από χάλυβα, το Tourbillion διαθέτει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων από αλουμίνιο που έχει βραχίονες και ορθοστάτες “οργανικής σχεδίασης” που εκτυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή από αλουμίνιο, κάτι που οδήγησε στην εξοικονόμηση του βάρους κατά 45% σε σύγκριση με την Chiron.
Εντελώς νέος είναι ο V16 υβριδικός κινητήρας, απόδοσης 1.800 ίππων, με το πακέτο μπαταριών να είναι δομικό μέλος του mononoque πλαισίου, με το μπροστινό και το πίσω υποπλαίσιο να είναι κατασκευασμένα από χυτό αλουμίνιο λεπτού τοιχώματος, ενώ ο κοίλος βραχίονας της πίσω αεροτομής είναι κατασκευασμένος με τεχνητή νοημοσύνη και επίσης εκτυπωμένος από 3D εκτυπωτή. Τα φρένα είναι carbon κεραμικά, με το σύστημα πέδησης να είναι τεχνολογίας brake-by-wire που αναπτύχθηκε από την Bugatti και “συνδυάζεται άψογα μέσω ενός ενσωματωμένου μη γραμμικού ελεγκτή οχήματος”.
Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει τον ολοκαίνουργιο V16 8,3-λίτρων 64-βαλβίδο ατμοσφαιρικό κινητήρα που στροφάρει έως τις 9.500 σ.α.λ και αποδίδει 1.000 άλογα με 900 Nm ροπής. Ο κινητήρας ζυγίζει 252 κιλά και συνδυάζεται με 3 ηλεκτροκινητήρες. Οι δύο είναι τοποθετημένοι στον μπροστινό άξονα και ο τρίτος στον πίσω. Υπάρχει μπαταρία 24,8 kWh 800 volt, με τους ηλεκτροκινητήρες να αποδίδουν 800 άλογα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο 8 σχέσεων, τεχνολογίας διπλού συμπλέκτη.
Το σύνολο παράγει 1.800 άλογα και το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.995 κιλά, όσο και η Chiron, παρά την προσθήκη του υβριδικού συστήματος.
Χάρη στα ειδικά ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 διαστάσεων 285/35 R20 μπροστά και 345/30 R21 πίσω, η Bugatti Tourbillon κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα, τα 0-200 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, τα 0-300 χλμ/ώρα σε κάτω από 10 δευτερόλεπτα, ενώ τα 400 χλμ/ώρα έρχονται σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου ανακοινώνεται στα 445 χλμ/ώρα.
Η παραγωγή της Bugatti Tourbillon θα ξεκινήσει το 2026 και θα περιοριστεί σε μόλις 250 αυτοκίνητα, με αρχική τιμή 3,8 εκατ. ευρώ προ φόρων.
H νέα Bentley Continental GT Speed προσφέρει περισσότερο στιλ, πολυτέλεια και εκρηκτικές επιδόσεις
Η Bentley Motors αποκάλυψε την τέταρτη γενιά Continental GT Speed, ακολουθώντας την 21ετή παράδοση της οικογένειας Continental GT, επαναπροσδιορίζοντας τον απόλυτο συνδυασμό επιδόσεων supercar, χειροποίητης πολυτέλειας σε καθημερινή χρήση.
Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο εξωτερικό και εσωτερικό επανασχεδιασμό με καθαρές μοντέρνες λεπτομέρειες ακολουθώντας το νέο σχεδιαστικό DNA που καθιερώθηκε από τις μοναδικές Bentley Bacalar και Batur. Η τέταρτη γενιά είναι εφοδιασμένη με ένα ολοκαίνουργιο υβριδικό σύστημα κίνησης Ultra Performance Hybrid απόδοσης 782 ίππων και 1.000 Nm ροπής, από ένα V8 4,0 λίτρων που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων. Ένας συνδυασμός που προσφέρει επιδόσεις της τάξης των 3,1 δευτερολέπτων για τα εκατό χιλιόμετρα από στάση με το πλεονέκτημα της ωφέλιμης αυτονομίας 81 km μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα. Αριθμοί που το καθιστούν το ισχυρότερο μοντέλο στην ιστορία τα μάρκας
Τα νέα μοντέλα Continental GT Speed και GTC Speed επωφελούνται από το νέο Bentley Performance Active Chassis. Αυτό περιλαμβάνει Active All Wheel Drive, ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, σύστημα διεύθυνσης σε όλους τους τροχούς, torque vectoring (εμπρός-πίσω και σε όλους τους άξονες), ενεργό σύστημα αντιολίσθησης Dynamic Ride και μια νέα γενιά λογισμικού ελέγχου ESC. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νέα αυτοκίνητα μπορούν να επιτύχουν έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό συνδυασμό επιδόσεων, χειρισμού και άνεσης.
Η Continental GT Speed συνεχίζει τις τρεις βασικές σχεδιαστικές πτυχές που εμφανίζονται στην κληρονομιά της Bentley από την εμβληματική Continental R-Type του 1952. Η τέταρτη γενιά ακολουθεί τη μορφή της σύγχρονης δίθυρης Bentley με δυναμικά στοιχεία και κομψές γραμμές, ενισχύοντας το κύρος αυτού του εξαιρετικού πολυτελούς grand tourer. Ξεχωρίζει η εντελώς νέα μπροστινή όψη του αυτοκινήτου και ιδιαίτερα τα ενιαία μπροστινά φωτιστικά σώματα, κάτι που έχει να παρουσιαστεί στο μοντέλο εδώ και δεκαετίες. Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου έχει επίσης επανασχεδιαστεί, συμπεριλαμβανομένου του προφυλακτήρα, των πίσω φωτιστικών σωμάτων και την απολήξεων της εξάτμισης.
Το εσωτερικό διατηρεί την ταυτότητα της μάρκας αλλά με βελτιώσεις στο πακέτο ασφαλείας ADAS, νέο σύστημα infotainment με δυνατότητα ασύρματης συνδεσιμότητας, νέα σχέδια στα καθίσματα, τρεις επιλογές για κορυφαία ηχοσυστήματα και βελτιωμένη ηχομόνωση.
Η νέα Continental GT συνεχίζει να διαθέτει την πρωτοποριακή περιστρεφόμενη οθόνη Bentley Rotating Display - την οθόνη τριών όψεων με οθόνη υψηλής ευκρίνειας 12,3", τρεις κομψούς αναλογικούς πίνακες και μια αδιάσπαστη πλευρά από χειροποίητο καπλαμά.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Continental GT, το κάμπριο Continental GTC λανσάρεται ταυτόχρονα με το κουπέ - παρέχοντας απόλυτη ευελιξία στους πελάτες που εκτιμούν τόσο την οδήγηση με ανοιχτή όσο και με κλειστή οροφή. Η ανοικτή έκδοση διαθέτει το υφασμάτινο σύστημα οροφής της Bentley, διαθέσιμο σε μια σειρά από επτά εξωτερικά χρώματα και αναπτύσσεται σε 19 δευτερόλεπτα σε ταχύτητες έως 48 km/h. Οι επιδόσεις της Continental GTC Speed κόβουν την ανάσα για ένα ανοιχτό Grand Tourer. Τα 0-100 km/h φθάνουν σε μόλις 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 285 km/h.
Το μοντέλο αναμένεται στην Κύπρο περί τα μέσα Νοεμβρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ήδη ξεκίνησαν οι προ παραγγελίες στην Κυπριακή αντιπροσωπεία.