Η Ferrari αποκάλυψε τα 12Cilindri και 12Cilindri Spider, τα μοντέλα που αντικαθιστούν τις αντίστοιχες εκδόσεις της 812. Το νέο grand touring μοντέλο εξοπλίζεται με έναν V12 6,5-λίτρων ατμοσφαιρικό κινητήρα που αποδίδει 830 άλογα στις 9.250 σ.α.λ. με 678 Nm ροπής στις 7.250 σ.α.λ. Έχει όριο περιστροφής τις 9.500 σ.α.λ και συνδυάζεται με 8-τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη που κάνει τις αλλαγές κατά 30% γρηγορότερα συγκριτικά με το κιβώτιο της 812.

Η 12Cilindri ζυγίζει 1.540 κιλά και η 12Cilindri Spider 1.620 κιλά. Η κλειστή έκδοση κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα, τα 0-200 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 7,9 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα άνω των 340 χλμ/ώρα.
Αντίστοιχα, η ανοικτή έκδοση επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 2,95 δευτερόλεπτα, κάνει τα 0-200 χλμ/ώρα σε 8,2 δευτερόλεπτα και η τελική της ταχύτητα ξεπερνά τα 340 χλμ/ώρα.

Έχει μήκος 4,733 μέτρα, πλάτος 2,176 μέτρα, ύψος 1,292 μέτρα και μεταξόνιο 2,7 μέτρων. Φορά ζάντες 21″ με ελαστικά διαστάσεων 275/35 μπροστά και 315/35 πίσω.
Ο σχεδιασμός φέρει στοιχεία από την Roma αλλά έχει και λεπτομέρειες από την 365 GTB/4 Daytona. Στο εσωτερικό υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων 15,6″, κεντρική οθόνη αφής 10,25″ και μια τρίτη οθόνη 8,8″ μπροστά από τον συνοδηγό.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ferrari 12Cilindri διαθέτει όλα τα πιο πρόσφατα, εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ελέγχου πλαισίου της Ferrari, συμπεριλαμβανομένου του Side Slip Control 8, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εκτιμά πιο γρήγορα τα επίπεδα πρόσφυσης των ελαστικών.

Υπάρχει επίσης το έξυπνο ανεξάρτητο σύστημα τετραδιεύθυνσης και το Aspirated Torque Shaping, με την σκληρή αναδιπλουμένη οροφή της 12Cilindri Spider να ανοιγοκλείνει σε 14 δευτερόλεπτα, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 45 χλμ/ώρα.

Τα αυτοκίνητα φέρουν ενεργή αεροδυναμική και η 12Cilindri κοστίζει από 395.000 ευρώ στην Ιταλία, ενώ η Spider ξεκινά από τις 435.000 ευρώ.

Υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων;
Η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από απότομη άνοδο τιμών, τόσο στα καινούργια όσο και στα μεταχειρισμένα οχήματα. Μπορούν οι οδηγοί να ελπίζουν σε φθηνότερα αυτοκίνητα σύντομα;
Οι ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. μικροτσίπ) και η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία οδήγησαν σε ράλι τιμών, ιδιαίτερα στα μεταχειρισμένα. Σήμερα, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική αυτή πορεία φρενάρει.
Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,4% μέσα στο 2025 σε σύγκριση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2025 θα συνεχίσουν πτωτικά. Παρότι αυτή η πτώση είναι μικρή, έχει σημασία διότι σημειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αυξήσεων.
Οι αξίες των μεταχειρισμένων παραμένουν μεν υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η αγορά δεν έχει επανέλθει πλήρως στην πρότερη ισορροπία, όμως η τάση αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με αναλυτές, η περιορισμένη διαθεσιμότητα οχημάτων σε σχέση με τη ζήτηση ήταν έως πρόσφατα ο λόγος που οι τιμές κρατήθηκαν ψηλά – πλέον όμως η κατάσταση φαίνεται να μεταβάλλεται σταδιακά.
Σε αντίθεση με την αγορά μεταχειρισμένων – όπου οι τιμές εμφανίζουν πτωτική τάση (ενδεικτικά, -4,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2025 στην Ελλάδα, έναντι ανόδου +3,3% στα καινούργια) – οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία από το 2026-27 και μετά.
Οι ανατιμήσεις αυτές τροφοδοτούνται από το αυξημένο κόστος παραγωγής (ακριβότερες πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορές και εργατικό), καθώς και από τις μεγάλες επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση και σε νέες τεχνολογίες, που εκτοξεύουν το κόστος εξέλιξης και κατασκευής κάθε νέου μοντέλου.
Ήδη, το κύμα ακρίβειας στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει πυροδοτηθεί από συνδυασμό παραγόντων όπως η πανδημία και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση, η συμμόρφωση με ολοένα αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, αλλά και η στροφή των κατασκευαστών προς μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προειδοποιεί πως τα νέα πρότυπα ρύπων Euro 7 θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής ανά αυτοκίνητο έως και κατά περίπου 2.000 € (για συμβατικά επιβατικά), γεγονός που τελικά θα μετακυλιστεί σε ακόμη υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές. Με βάση όλα τα παραπάνω, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση στα νέα αυτοκίνητα στο προσεχές διάστημα – αντίθετα, διαβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις…
