Ειδήσεις

18 Jun, 2021 Ώρα 08:25

Citroen Ami: Από την ηλικία των 16 θα μπορεί να οδηγηθεί το νέο γαλλικό ηλεκτρικό μοντέλο

Thumbnail

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ στο προπέρσινο –και τελευταίο– Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου η Citroen έκανε την έκπληξη με τη λιλιπούτεια μελέτη Ami One Concept, ένα μοντελάκι μήκους μόλις 2,50 μ. και πλάτους 1,40 μ. που οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν πρόκειται να περάσει σε φάση παραγωγής. Οι Γάλλοι τους διέψευσαν και το ηλεκτρικό μίνι τους κυκλοφορεί ήδη στην πατρίδα του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Close

Η ενθουσιώδης υποδοχή από πλευράς αγοραστικού κοινού δεν ήταν διόλου τυχαία, αλλά οφείλεται στον καινοτόμο χαρακτήρα του Ami σχεδιαστικά, τεχνολογικά, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο κτήσης και χρήσης του.

 

Close

 

Φυσικά θα ήταν παράλειψη αν δεν τονίζαμε ότι το διθέσιο Citroen Ami φέρνει την ηλεκτροκίνηση και σε νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό εισόδημα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά οχήματα που απευθύνονται κυρίως στα... ρετιρέ της κοινωνίας.

Close

Σχεδιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου Lifestyle, με ένα αμάξωμα από μόλις 250 διαφορετικά μέρη, αφού, για παράδειγμα, το μπροστινό και το πίσω μέρος είναι ίδια. Ο σπαρτιάτικος εξοπλισμός περιορίζεται στο σύστημα εξαερισμού και θέρμανσης. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει τον ρόλο του πλοηγού και του διασκεδαστή το Smartphone, για το οποίο προβλέπεται μία ειδική στήριξη δίπλα από το τιμόνι, ενώ οι απαιτητικοί μπορούν να παραγγείλουν προαιρετικά ένα ηχείο Bluetooth για καλύτερο ήχο.

 

 

Το κλασικό πορτμπαγκάζ λάμπει με την απουσία του, οπότε λειτουργεί ως υποκατάστατο το κάθισμα του συνοδηγού και –αν είναι η θέση του κατειλημμένη– ο χώρος για τα πόδια του, ενώ κάνουν δουλίτσα και οι δικτυωτές θήκες στις πόρτες.

Η μεγάλη ώρα του Citroen Ami έρχεται όμως όταν βάλεις μπροστά τον μικρό ηλεκτροκινητήρα των 8 ίππων και ξεκινήσεις τις διαδρομές σου εντός πόλης. Το στενό αμάξωμα πλάτους μόλις 1,40 μ. και ιδίως η διάμετρος ολικής στροφής των 7,2 μ. δημιουργούν συνθήκες μοναδικής ευελιξίας για ένα μοντέλο, που χωρά σχεδόν παντού (ακόμη και κάθετα). Η ανώτατη ταχύτητα περιορίζεται στα 45 χλμ./ώρα, όμως επαρκεί για την καθημερινότητα σε αστικό περιβάλλον, όπου η συνεχής ανάκτηση ενέργειας από τα συχνά φρεναρίσματα και τις επιβραδύνσεις λειτουργεί υπέρ της αυτονομίας, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 75 χλμ.

 

 

Χάρη στις τεχνικές προδιαγραφές του, το Citroen Ami μπορεί να οδηγηθεί –και στην Κύπρο– από την τρυφερή ηλικία των 16 ετών και μόνο με δίπλωμα μοτοποδηλάτου (φυσικά ξέρετε εδώ Κύπρος. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσει ποτέ). Στη χώρα μας αναμένεται γύρω στον Νοέμβριο με τιμές από περίπου 7.900 ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του Γάλλου φίλου (ami σημαίνει στα γαλλικά φίλος) θα γίνονται μέσω διαφόρων καναλιών, δηλαδή διαδικτυακά, από αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και φυσικά από το δίκτυο εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της Citroen.

 

 

Καλή θα ήταν και η σκέψη για λειτουργία ενός προγράμματος κοινοχρησίας (Carsharing), όπου θα παραλαμβάνεις και θα αφήνεις το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης και θα χρεώνεσαι με την ώρα. Όσο μικρό είναι λοιπόν το Citroen Ami, τόσο μεγάλες ανατροπές φιλοδοξεί να προκαλέσει στο τοπίο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα επιδιώξει να προσεγγίσει ένα κοινό που ήταν αποκλεισμένο μέχρι σήμερα από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον.

 

Πηγή: Lifo.gr

24 Jul, 2025 Ώρα 17:09

Τζιωρτζής: «Όλα έτοιμα για την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR»

Thumbnail

«Κάναμε πολύ καλό ξεκίνημα, το καλύτερο μισό της χρονιάς που είχαμε από το 2020 στην ανώτατη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR» τόνισε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/7) για τον απολογισμό της πορείας του στο πρώτο μισό του 2025 στην έκτη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝASCAR.

Close

 

 

Ο Κύπριος οδηγός μετά από τους πρώτους τρεις αγώνες σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 164 βαθμούς, μόλις δύο πίσω από την έκτη θέση και σε κοντινή απόσταση από την τριάδα. «Είχαμε συνέχεια καλούς τερματισμούς και μαζέψαμε πολλούς βαθμούς που μας βάζουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος» ανέφερε ο Τζιωρτζής και πρόσθεσε: «Αν αφαιρέσουμε τα δύο χειρότερα αποτελέσματα, που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν μετά τον επόμενο αγώνα στην Τσεχία τέλος Αυγούστου, η διαφορά μηδενίζεται».

Ο Κύπριος επαγγελματίας οδηγός εστίασε επίσης και στο γεγονός ότι με τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που έγιναν στο αυτοκίνητό του, HTFX Ford Mustang, από τον προηγούμενο αγώνα στην πίστα Brands Hatch στην Αγγλία αλλά και στα δοκιμαστικά που έγιναν, θα ενισχυθεί η προσπάθειά του να βρεθεί στο βάθρο στους τρεις αγώνες που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της χρονιάς. 

Close

 

 

Εξάλλου, τόνισε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συνέπεια και τη σταθερότητα που δείχνει η νέα του ομάδα, η γαλλική SPEEDHOUSE. «Μου δίνει ένα αυτοκίνητο που δεν με προδίδει με μηχανικά προβλήματα και τους ευχαριστώ πολύ.  Σίγουρα να είσαι σε μία καινούργια ομάδα δεν είναι το πιο εύκολο να δεις τα αποτελέσματα από την αρχή, γι’ αυτό είναι θετικό ότι πλέον η διεκδίκηση του τίτλου είναι κοντά» σχολίασε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Να είστε σίγουροι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να το πετύχουμε και τον ερχόμενο Οκτώβριο εδώ μπροστά να είναι η κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης».

 

 

Διπλοί βαθμοί στους δύο τελευταίους αγώνες

Η σεζόν θα συνεχιστεί με τον τέταρτο αγώνα που θα γίνει στις 30-31 Αυγούστου στην πίστα Autodrom Most στην Τσεχία όπου μέχρι τότε απομένουν ακόμη τρία δοκιμαστικά με την ομάδα. Έπειτα θα ακολουθήσουν τα ημιτελικά στη Motorsport Arena Oschersleben στην Γερμανία στις 20-21 Σεπτεμβρίου και ο τελικός στη Circuit Zolder στο Βέλγιο στις 11-12 Οκτωβρίου. «Οι ημιτελικοί και οι τελικοί είναι οι σημαντικότεροι αγώνες της χρονιάς, αφού οι βαθμοί σε αυτούς τους αγώνες μετράνε διπλοί» σημειώνει ο Τζιωρτζής.

Προανήγγειλε ευχάριστα νέα 

Στο μεταξύ, ο Κύπριος οδηγός προανάγγειλε και την άφιξη στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν ευχάριστα νέα που έχουν προκύψει για εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου που έχει τεθεί εδώ και καιρό. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν τον Νοέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής ευχαρίστησε και όσους βρίσκονται δίπλα του στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του. Τον Πλατινένιο Χορηγό, την εταιρεία HTFX και τους υποστηρικτές ALCO Filters, Psaltis Auto Parts, Panayiotides Gifts, Televantos Used Trucks, Sana Hiltonia και πίστα Daytona Raceway.

 

Close