Η αξιοπιστία, η πρακτικότητα και η κορυφαία τεχνολογία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εμπορικής γκάμας της Mercedes-Benz. Γι’ αυτό το λόγο τα εμπορικά του Γερμανού κατασκευαστή βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων κάθε επαγγελματία. Μια σειρά από σημαντικές επετείους γιορτάζουν φέτος τα βαν της Mercedes, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν αποτελέσει πιστό σύντροφο για πλήθος εταιριών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

55 χρόνια πριν-1969
Πριν από 55 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1969, πέρασε τη γραμμή συναρμολόγησης στη Βρέμη, το πρώτο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα Hanomag-Henschel. Την ίδια ώρα η Daimler-Benz απέκτησε το 51% της Hanomag-Henschel και με αυτό τον τρόπο λάνσαρε τα οχήματα υπό την ονομασία Mercedes-Benz L 306. Λίγους μήνες αργότερα, η Daimler-Benz εξαγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρίας, συνεχίζοντας την παραγωγή του L 306 έως το 1977, όταν και παρουσιάστηκε η σειρά βαν Τ1/ΤΝ.

40 χρόνια πριν-1984
Στις 19 Ιουλίου του 1984, στο εργοστάσιο της Βρέμης παρήχθη το υπ’ αριθμόν 290.958 και τελευταίο βαν της σειράς T1/TN. Αυτό σήμανε το τέλος της κατασκευής βαν από τη Mercedes στη Βρέμη, με όλη την παραγωγή να μεταφέρεται στο Ντίσελντορφ, όπου συναρμολογούνταν το Τ1/ΤΝ νωρίτερα μέχρι το 1980. Μέχρι το 1995, στο εργοστάσιο του Ντίσελντορφ κατασκευάστηκαν σχεδόν 660.000 επιπλέον βαν της σειράς.
35 χρόνια πριν-1989
Πριν από 35 χρόνια, το 1989, το Τ1/ΤΝ υποβλήθηκε σε μια εκτενή ανανέωση, με τους μηχανικούς να επικεντρώνονται στο τρίπτυχο «αύξηση της ισχύος, υψηλότερη ταχύτητα και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων». Σε αισθητικό επίπεδο, οι αλλαγές περιλάμβαναν επένδυση στις κολώνες των μπροστινών παραθύρων στις εκδόσεις με την υψηλή οροφή, αλλά και νέας σχεδίασης προφυλακτήρα. Πρόκειται για επεμβάσεις που συνέδραμαν στη βελτίωση της αεροδυναμικής κατά 25%, με σημαντικό όφελος στην κατανάλωση καυσίμου. Η επιτυχία του T1/TN σε πολλούς κλάδους οφειλόταν κυρίως στην ευχρηστία του, μεταξύ άλλων χάρη στις πλευρικές συρόμενες, αλλά και τις πίσω πόρτες (με γωνίες ανοίγματος: 90°, 180° ή 270°), οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στο μέγεθος της ευρωπαϊκής παλέτας. Προσφέρθηκαν συνολικά 252 παραλλαγές.

Περίπου 30 χρόνια πριν -1995
Περίπου 30 χρόνια πριν, το 1995, το Sprinter, ένα νέο βαν της Mercedes-Benz, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο με διάφορους τρόπους. Αρχικά ήταν το πρώτο όχημα της μάρκας με έμβλημα το αστέρι που είχε μια ονομασία αντί για συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών. Επιπλέον, ακολούθησε το Mercedes-Benz T1/TN, έναν πραγματικό θρύλο που μέσα σε 18 χρόνια παρήχθη σε σχεδόν ένα εκατομμύριο κομμάτια. Το Sprinter βασίστηκε σε μια παρόμοια τεχνική «συνταγή» με αυτή του T1/TΝ, αλλά όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του έφεραν σημαντικές αλλαγές. Το μοντέλο συνδύαζε αυτοφερόμενο αμάξωμα, κίνηση στους πίσω τροχούς, ένα σύγχρονο πλαίσιο με ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση, πολλά συστήματα ασφαλείας και ισχυρούς κινητήρες, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα παντός τύπου «εργαλείο». Στις αρχές του 2024 η Mercedes έθεσε νέα πρότυπα στην κατηγορία των μεγάλων βαν, με το αναβαθμισμένο Splinter να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, άνεση και ψηφιακή τεχνολογία, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία του. Ακόμα, το ανανεωμένο eSprinter ορίζει νέα στάνταρ στους τομείς της αυτονομίας και της ταχύτητας φόρτισης, βοηθώντας τη Mercedes-Benz Vans να υλοποιήσει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού της. Τον επόμενο χρόνο, η εταιρεία θα γιορτάσει την 30ή επέτειο του Sprinter, ενώ τρεις δεκαετίες ζωής θα συμπληρώσει και το μικρότερο «αδερφάκι» του, το Vito.

Mazda MX-5: Ετοιμάζεται νέα γενιά, χειροκίνητη και ατμοσφαιρική με κινητήρα 2.5λτ.
Το Miata είναι ένα μοντέλο, μία κατηγορία μόνο του. Διθέσιο, ελαφρύ, πάντα συνοδευόμενο από χειροκίνητο κιβώτιο και με τον πιο fun to drive χαρακτήρα. Οι υπεύθυνοι της Mazda μόλις επιβεβαίωσαν πως η νέα γενιά του θρυλικού roadster είναι έτοιμη να έρθει, έχοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, ακόμα πιο έντονα.
Ο γενικός διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού Masashi Nakayama δήλωσε ότι πρόθεση είναι να γίνει το επόμενο MX-5 ακόμα πιο ελαφρύ. Ιδανικά, η Mazda θέλει να διατηρήσει το βάρος του κάτω από τα 1.000 κιλά. Ενδεικτικά, η ελαφρύτερη έκδοση του σημερινού Miata ζυγίζει 990 κιλά, στην ειδική έκδοση 990S που κυκλοφορεί μόνο στην Ιαπωνία.
Ο Nakayama λέει ότι το Miata θα παραμείνει ένα μικρό αυτοκίνητο, με μήκος κάτω από τα 4μ. ενώ και πάλι θα πει όχι στο turbo. Ο νέος ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος κινητήρας λέγεται πως θα είναι 2.500κ.εκ. με ιδανική αναλογία οικονομίας και ισχύς.

Επειδή η Mazda γνωρίζει καλά το κοινό του Miata, ο νέος κινητήρας βενζίνης θα συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Επίσης, εάν η εταιρία έχει σκοπό να το προσφέρει στην Ευρώπη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πιθανότατα και κάποιο ήπιο υβριδικό σύστημα ώστε να μπορεί να πάρει το πράσινο φως λόγω ρύπων.
Πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο MX-5; Πιθανότατα όχι σύντομα καθώς η τωρινή γενιά δέχθηκε πέρυσι ένα ακόμα facelift, οπότε πιθανότατα έχει ακόμα ένα με δύο χρόνια μπροστά της. Πάντως είναι αρκετά ευχάριστο να μαθαίνουμε πως υπάρχουν ακόμα εταιρίες που προσφέρουν αυτοκίνητα που υμνούν την οδήγηση και προσφέρουν κάτι το διαφορετικό.
