Ειδήσεις

20 Jan, 2023 Ώρα 12:42

Το diesel πεθαίνει, άνοδος για τα ηλεκτρικά!

Thumbnail

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, όσο αυτή θα εξακολουθεί να έχει το αυτοκίνητο ως κεντρικό πυλώνα της.

Close

Από τη μια υπάρχει η εκρηκτική άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και από την άλλη, σημειώνεται μία μεγάλη αλλαγή και στα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς ο άλλοτε κυρίαρχος κινητήρας diesel, απαξιώνεται διαρκώς στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου η καμπύλη ανόδου των ηλεκτρικών συναντά την αντίστοιχη καθοδική καμπύλη των diesel, με τα ηλεκτρικά να πιάνουν πλέον τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Close

Στην τεράστια και πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας, η ζήτηση για ηλεκτρικά είχε τεράστια άνοδο την περασμένη χρονιά, φθάνοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων.

Το ποσοστό τους έκλεισε για το 2022 στο 17,7%, ελάχιστα πίσω από το 17,8% των αυτοκινήτων με κινητήρες diesel.

Close

 

 

Τα plug-in υβριδικά είχαν το 13,7% των πωλήσεων ενώ τα βενζινοκίνητα παραμένουν στην κορυφή με 32,6% του συνόλου της αγοράς.

Οι συνολικές πωλήσεις στην μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, την Γερμανία, σημείωσαν άνοδο 1,1% φθάνοντας συνολικά τις 2,65 εκατομμύρια μονάδες.

Η Polestar ήταν η εταιρία με την μεγαλύτερη άνοδο κατά 166%, ενώ σημαντική ήταν και επιτυχία της Tesla με +76% σε πωλήσεις σε σχέση με το 2021.

Η VW ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, παρά την πτώση 1,8%. Η Mercedes-Benz ήταν δεύτερη με άνοδο 8,3%, η Audi στην τρίτη θέση με 17% άνοδο.

Η BMW σημείωσε πτώση κατά 5,7% και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ η Opel ήταν στην πέμπτη θέση με πτώση 11%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παράδειγμα της Γερμανίας είναι χαρακτηριστικό και με την τεράστια σημασία που δίνει η πρωταγωνιστική θέση της αγοράς της χώρας.

Τα ηλεκτρικά ήρθαν για να μείνουν, και η επικράτησή τους είναι θέμα χρόνου. Και μάλιστα αρκετά νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μόλις δύο-τρία χρόνια πριν.

04 Oct, 2023 Ώρα 13:00

Μειώνεται το εξώδικο από τις κάμερες – Αύξηση χρόνου για το βέλος

Thumbnail

Δυο κινήσεις που θα ανακουφίσουν τους οδηγούς από τον βραχνά των καμερών και των τσουχτερών προστίμων, αίροντας παράλληλα και μια διαπιστωμένη αδικία, αποφασίστηκαν χθες από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Close

Τη σύσκεψη του Συμβουλίου μονοπώλησε το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του και η μείωση που έχει επέλθει στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δυο υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης Αλέξης Βαφεάδης και Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, που έχουν άψογη παραγωγική συνεργασία για το θέμα της μείωσης των θανάτων στους δρόμους, συμφωνούν ότι είναι άδικο το εξώδικο της άσπρης γραμμής από €25 να μετατρέπεται σε €300, δηλαδή παραβίαση του κόκκινου, αν το όχημα προχωρήσει σε κάποια απόσταση από τα φανάρια. Για το θέμα ακούστηκαν διάφορες απόψεις για τη μείωση του εξωδίκου, με επικρατέστερη αυτή των €85 όπως συμβαίνει και με την παραβίαση σε διάβαση πεζών.

Close

Συζήτηση στο Συμβούλιο έγινε και για το τόξο που επιτρέπει στους οδηγούς τη στροφή δεξιά, για το οποίο εκφράζονται πολλά αρνητικά σχόλια ότι παγιδεύονται οι οδηγοί, αφού δεν υπάρχει χρονοδιακόπτης για αντίστροφη μέτρηση. Μετά από αρκετό προβληματισμό αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους οδηγούς από την ώρα που σβήνει το πράσινο μέχρι το κόκκινο, για να διέρχονται χωρίς να καταγγέλλονται.

Σήμερα δίνονται 3 δευτερόλεπτα στο μεσοδιάστημα για να καταγγέλλεται κάποιος από την ώρα που σβήνει το πράσινο και σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε θα δίνονται 4’’ πριν η κάμερα αρχίσει να καταγγέλλει. Το θέμα αυτό θα μελετήσουν περαιτέρω τα Δημόσια Έργα, ώστε να δουν τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Close

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης συμβάλλει στη μείωση του τροχαίου προβλήματος και αποφασίστηκε η προώθηση νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών που επιλύει μια σειρά προβλημάτων τα οποία προέκυψαν σε σχέση με τα εξώδικα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 60.000 ανεπίδοτα εξώδικα, γιατί οι οδηγοί δεν προσήλθαν να παραλάβουν γι’ αυτό και με τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιχειρηθεί, θα μπορεί η ανάδοχος εταιρεία ν’ αποστέλλει την ειδοποίηση μέσω μηνύματος στο κινητό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με τον τρόπο αυτό θα τεκμαίρεται ότι ο οδηγός ειδοποιήθηκε και αν δεν το παραλάβει ή δεν το πληρώσει, τότε θα οδηγείται στο Δικαστήριο.

Επίσης με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα των οχημάτων που ανήκουν σε εταιρείες, ώστε αν δεν υποδειχθεί ο οδηγός ο οποίος υπέπεσε στην παράβαση, τότε το πρόστιμο να καταβάλλεται από την εταιρεία.

Λύνεται επίσης και το ζήτημα με τα οχήματα που πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται, έτσι ώστε όταν δεν υποδειχθεί ο νέος οδηγός, την ευθύνη για πληρωμή του εξωδίκου να την έχει ο προηγούμενος οδηγός. Ποινικοποιείται επίσης η προειδοποίηση των οδηγών για ύπαρξη καμερών στους δρόμους με συσκευές (όχι το αναβοσβήσιμο των φώτων).

Υπό εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα που αφορούν τους οδηγούς των οχημάτων ενοικίασης και των καταγγελιών οχημάτων που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Μελετώνται διάφορες σκέψεις, για επίλυση των προβλημάτων ώστε να μην εκφεύγουν της πληρωμής των εξωδίκων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έγινε παρουσίαση του συστήματος τόσο από τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκο Μάρκου όσο και από τον βοηθό διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Χάρη Ευριπίδου. Όπως αναφέρθηκε, τα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα των τελευταίων ημερών έχουν αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για φέτος. Ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η μείωση των νεκρών από τροχαίες οδικές συγκρούσεις έφτανε στο 50%, τώρα βρίσκεται στο 25%.

 

Πηγή: philenews