Ειδήσεις

20 Jan, 2023 Ώρα 12:42

Το diesel πεθαίνει, άνοδος για τα ηλεκτρικά!

Thumbnail

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, όσο αυτή θα εξακολουθεί να έχει το αυτοκίνητο ως κεντρικό πυλώνα της.

Close

Από τη μια υπάρχει η εκρηκτική άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και από την άλλη, σημειώνεται μία μεγάλη αλλαγή και στα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς ο άλλοτε κυρίαρχος κινητήρας diesel, απαξιώνεται διαρκώς στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου η καμπύλη ανόδου των ηλεκτρικών συναντά την αντίστοιχη καθοδική καμπύλη των diesel, με τα ηλεκτρικά να πιάνουν πλέον τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Close

Στην τεράστια και πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας, η ζήτηση για ηλεκτρικά είχε τεράστια άνοδο την περασμένη χρονιά, φθάνοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων.

Το ποσοστό τους έκλεισε για το 2022 στο 17,7%, ελάχιστα πίσω από το 17,8% των αυτοκινήτων με κινητήρες diesel.

Close

 

 

Τα plug-in υβριδικά είχαν το 13,7% των πωλήσεων ενώ τα βενζινοκίνητα παραμένουν στην κορυφή με 32,6% του συνόλου της αγοράς.

Οι συνολικές πωλήσεις στην μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, την Γερμανία, σημείωσαν άνοδο 1,1% φθάνοντας συνολικά τις 2,65 εκατομμύρια μονάδες.

Η Polestar ήταν η εταιρία με την μεγαλύτερη άνοδο κατά 166%, ενώ σημαντική ήταν και επιτυχία της Tesla με +76% σε πωλήσεις σε σχέση με το 2021.

Η VW ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, παρά την πτώση 1,8%. Η Mercedes-Benz ήταν δεύτερη με άνοδο 8,3%, η Audi στην τρίτη θέση με 17% άνοδο.

Η BMW σημείωσε πτώση κατά 5,7% και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ η Opel ήταν στην πέμπτη θέση με πτώση 11%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παράδειγμα της Γερμανίας είναι χαρακτηριστικό και με την τεράστια σημασία που δίνει η πρωταγωνιστική θέση της αγοράς της χώρας.

Τα ηλεκτρικά ήρθαν για να μείνουν, και η επικράτησή τους είναι θέμα χρόνου. Και μάλιστα αρκετά νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μόλις δύο-τρία χρόνια πριν.

26 Jan, 2023 Ώρα 11:17

Στο Nissan Qashqai ο τίτλος για «Το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο»

Thumbnail

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το νέο Nissan Qashqai.  Ανακηρύχθηκε το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από έρευνα σε 50.000 Βρετανούς καταναλωτές. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Βρετανία, το Qashqai αναδείχθηκε ξεκάθαρα ηγέτης στην αξιοπιστία μετά από μια ετήσια αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση καταναλωτών Which?.

Close

 

 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, το μοντέλο πήρε τον τίτλο του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022 ενώ παράλληλα απέσπασε και τα πέντε αστέρια στην ασφάλεια από τον ανεξάρτητο οργανισμό EuroNCAP. Oι ειδικοί κριτές του θεσμού που το αξιολόγησαν του έδωσαν και τα πέντε αστέρια στην αξιοπιστία και το επαίνεσαν την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και τον οικογενειακό χαρακτήρα του δίδοντας του μια ιδιαίτερα ψηλή βαθμολογία απέναντι στον ανταγωνισμό.

 

Close

 

Στο Τεχνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nissan στο Cranfield του Bedfordshire, μια ομάδα ειδικών υποβάλει τα νέα μοντέλα της Nissan σε μια σειρά από δύσκολες δοκιμές,  πριν τα αυτοκίνητα βγουν στην αγορά, για να διασφαλίσουν ότι τα οχήματα πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το “Climatic Four-poster Vibration Rig”,  που προσομοιώνει τρία χρόνια οδήγησης σε μόλις πέντε εβδομάδες, με τους  μηχανικούς ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο αυτοκίνητο για να ακούσουν τυχόν τριγμούς από το εσωτερικό. Τα αυτοκίνητα υποβάλλονται επίσης σε δοκιμές υπερβολικά ζεστού και κρύου καιρού, ενώ ειδικοί βραχίονες έχουν ρυθμιστεί για να κλείνουν επανειλημμένα τις πόρτες, προσομοιώνοντας την χρήση του κανονικού κύκλου ζωής του οχήματος, με τους δοκιμαστές να ελέγχουν για τυχόν ζημιές στους μεντεσέδες και τα υλικά της πόρτας. Η ομάδα ανάπτυξης αποθηκεύει ακόμη και μια σειρά εξοπλισμού αναψυχής και δραστηριότητας (π.χ. καρότσια, μπαστούνια γκολφ, βαλίτσες) για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδύσεων και των  υλικών του χώρου αποσκευών.

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα σε εκδόσεις Mild Hybrid αλλά και με το καινοτόμο σύστημα e-Power, που προσφέρει ηλεκτροκίνηση χωρίς φόρτιση και απίστευτη αυτονομία.