Ειδήσεις

16 May, 2023 Ώρα 12:35

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους οδηγούς άνω των 70 ετών

Thumbnail

Στην προσπάθειά της να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα η Κομισιόν ξεκινά μια σειρά από δραστικά μέτρα κυρίως για τους οδηγούς άνω των 70 ετών.Το σχέδιο είναι έτοιμο και όταν ψηφισθεί θα ισχύει για όλες της χώρες της ΕΕ και φυσικά και για την Κύπρο. 

Close

Στην πρώτη πρόταση που έγινε ήταν οι οδηγοί άνω των 70 ετών να περνούν από εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια. Ακόμη δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς θα ισχύσει. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα κάθονται και πάλι στα …θρανία για "refreshing courses".

Για να μπορούν να κάνουν χρήση του διπλώματός τους (άδεια οδήγησης) θα πρέπει να συμμετέχουν σε ειδικά μαθήματα και ΙΣΩΣ να υποβάλλονται σε οδηγικά τεστ προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τα αντανακλαστικά για να οδηγούν με ασφάλεια. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται σε ιατρικά τεστ και μόνο αν η εισήγηση είναι θετική θα μπορούν να ανανεώνουν την άδεια οδήγησης. Σε αντίθετα περίπτωση θα παραδίδουν το δίπλωμα και θα απαγορεύεται να κάθονται στο τιμόνι. 

Close

Στην Κύπρο σήμερα οι οδηγοί άνω των 70 ετών είναι υποχρεωμένοι να ανανεώνουν την άδεια οδήγησης κάθε τρία χρόνια με παρουσίαση ποιστοποιητικού υγείας.

Όμως όλα όσα ξέρουμε θα αλλάξουν. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε, πού και πώς θα εφαρμοστούν τα σχέδια. Το νομοσχέδιο αναφέρει ως παραδείγματα τα μαθήματα επανεκπαίδευσης και γενικότερα την κατάρτιση. 

Close

Ωστόσο η ADAC επικρίνει αυτό και δηλώνει ότι οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις «δεν είναι δίκαιες». 

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί -σύμφωνα με την ADAC- είναι προσαρμοσμένοι στην «προνοητική οδήγηση και αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς.

Αν και οι επιδόσεις μπορεί να μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας, ο κίνδυνος ατυχήματος των ηλικιωμένων οδηγών δεν είναι εξαιρετικά υψηλός, σύμφωνα με την ADAC.

Η ένωση "απορρίπτει τα σχεδιαζόμενα μέτρα που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη ηλικία". Αντίθετα, απαιτεί:

«Εάν εντοπιστούν προβλήματα υγείας, κάθε οδηγός θα πρέπει να ελέγχεται από τους γιατρούς  προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης, καθώς και να δρομολογηθούν περαιτέρω μέτρα, εάν είναι απαραίτητο για όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Ο Thomas Lutze του Αριστερού Κόμματος δήλωσε στην εφημερίδα τη Welt: 

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ηλικιακές διακρίσεις. Ωστόσο όλοι οι οδηγοί άνω των 50 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την ικανότητά τους να οδηγούν και να τους συμβουλεύει ο οικογενειακός τους γιατρός».

Η πρόταση της Κομισιόν «άναψε» φωτιές. Για να τεθεί όμως σε εφαρμογή η πρόταση της  θα πρέπει πρώτα να την εγκρίνουν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Αν και όταν συμβεί αυτό, τότε θα τεθεί σε ισχύ  στις χώρες της Ε.Ε .  

 

09 Jun, 2023 Ώρα 08:04

Porsche Mission X Concept. Ο προπομπός του νέου hypercar της εταιρίας

Thumbnail

Η Porsche θέλοντας να γιορτάσει τα 75α γενέθλια της, παρουσίασε το Mission X Concept, ένα νέο πρωτότυπο που μας δείχνει το πως θα μοιάζει το επόμενο hypercar της, που θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και το οποίο υπόσχεται πως θα γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Nurburgring.

Close

 

 

Σύμφωνα με την Porsche, το μοντέλο παραγωγής θα βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική 900 volt και θα έχει αναλογία 1 ίππου ανά 1 κιλό βάρους. Επίσης θα παράγει πολύ μεγαλύτερη κάθετη αεροδυναμική πίεση από την 911 GT3 RS και θα φορτίζει περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την Taycan Turbo S.

 

Close

 

Ο σχεδιασμός του Mission X Concept αντλεί έμπνευση από τα αγωνιστικά της εταιρίας στο Le Mans. Οι πόρτες του ανοίγουν προς τα πάνω, με την “γυάλινη φούσκα” να καλύπτει τον χώρο των επιβατών που προστατεύεται από έναν εξωσκελετό από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα.

 

 

Στο εσωτερικό υπάρχουν bucket καθίσματα από CFRP, ζώνες ασφαλείας 6 σημείων ψηφιακός πίνακας οργάνων, αγωνιστικής σχεδίασης τιμόνι, με τον συνοδηγό να έχει μπροστά του μια βάση για την τοποθέτηση αναλογικών ή ψηφιακών χρονομέτρων.

 

 

Το πακέτο των μπαταριών είναι τοποθετημένο πίσω από το καθίσματα, σε μια λεγόμενη διάταξη “e-core” που προορίζεται να δημιουργήσει το ίδιο είδος δυναμικής συμπεριφοράς ενός κεντρομήχανου αυτοκινήτου.

 

 

Το πρωτότυπο έχει μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 2 μέτρων, ύψος 1,2 μέτρων, μεταξόνιο 2,73 μέτρων και φορά ζάντες 20″ μπροστά και 21″ πίσω, με τις τελευταίες να έχουν διαφανείς αερολεπίδες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες σαν τουρμπίνες για καλύτερη ψύξη των φρένων.