Ειδήσεις

04 Sep, 2023 Ώρα 18:56

Έκθεση Μονάχου: Το ID. GTI Concept της VW

Thumbnail

Έτοιμη δηλώνει η VW να μεταφέρει τις οδηγικές συγκινήσεις και απολαύσεις στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Για να πείσει του πάντες (κάτι που τελικά κατάφερε), παρουσίασε στη φετινή έκθεση αυτοκινήτου στο Μόναχο, το εντυπωσιακό ID. GTI Concept, αποδεικνύοντας πως 48 χρόνια εμπειρίας είναι έτοιμα να εξηλεκτριστούν.

Close

Εάν το συγκεκριμένο concept σας θυμίζει κάτι, έχετε δίκιο, καθώς βασίστηκε αρκετά στο VW ID. 2all Concept που έκανε το ντεμπούτο του νωρίτερα φέτος. Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία καθώς οι σχεδιαστές της Volkswagen είχαν πραγματικά στο μυαλό τους το GTI κατά τη σχεδίαση αυτής της ιδέας και ως εκ τούτου, θα βρείτε πολλά ίδια χαρακτηριστικά εδώ, αν και στολισμένα με μαύρο και κόκκινο χρώμα.

 

Close

 

Υπάρχουν πιο σπορ στοιχεία που κάνουν το σύνολο πιο μυώδες όπως η εξάγωνη γρίλια, τα μαύρα πλευρικά μαρσπιέ και ο πίσω διαχύτης. Παράλληλα το αυτοκίνητο πατάει σε τροχούς που αντλούν έμπνευση από το Mk1 GTI, ενώ η μάσκα είναι φωτιζόμενη όπως και το πίσω έμβλημα της εταιρίας, δημιουργώντας την αίσθηση ενός αγωνιστικού που έχει έρθει από το μέλλον.

Close

Όσον αφορά το κινητήριο σύνολο, αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, το μόνο σίγουρο είναι πως το concept κινεί ένα μονοκινητήριο, υψηλής απόδοσης σύστημα κίνησης που διαθέτει ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό για τους εμπρός τροχούς. Προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα προσαρμογής μέσω του GTI Experience Control, το οποίο μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, από την ανάρτηση μέχρι την αίσθηση του τιμονιού, τον ήχο και ακόμη και να δημιουργήσει την αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων για να μιμηθεί τα GTI των περασμένων δεκαετιών.

 

 

Στο εσωτερικό υπάρχει η συνύπαρξη του χθες με το σήμερα. Από την μία υπάρχουν ρετρό πινελιές όπως τα καρό καθίσματα ή οι κλασικές ενδείξεις μετρήσεων σε ένα μοντέρνο ψηφιακό κόσμο. Από την άλλη, μια επαυξημένη οθόνη head-up display μπορεί να προβάλει πληροφορίες τόσο στο παρμπρίζ τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού.

 

 

Είναι άγνωστο αν αυτή η τεχνολογία θα φτάσει στην παραγωγή, αλλά η VW λέει ότι η εσωτερική διάταξη με την κεντρική οθόνη 12,9 ιντσών, την οθόνη 10,9 ιντσών του οδηγού και την ποικιλία των φυσικών χειριστηρίων είναι στοιχεία που βρίσκονται κοντά στην παραγωγή. Η αυτοκινητοβιομηχανία δηλώνει επίσης ξεκάθαρα την ταυτότητα. GTI Concept είναι μια “πρώτη ματιά στο συναρπαστικό μέλλον του GTI, επειδή έχει ληφθεί η απόφαση ότι θα περάσει στην παραγωγή”. Και παρόλο που αυτό το concept εστιάζει στις επιδόσεις, η VW μας υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ένα πρακτικό hatchback ικανό να μεταφέρει πέντε άτομα και τις αποσκευές τους.

Πότε αυτό το concept θα γίνει πραγματικότητα; Αυτό είναι επίσης ένα θέμα για το οποίο η VW δεν είναι έτοιμη να δώσει απάντηση ακόμα.

22 Sep, 2023 Ώρα 14:59

Τα καινούργια μοντέλα δεν χωράνε στα πάρκινγκ!

Thumbnail

Πολλοί οδηγοί έχουν βρεθεί σε αυτή την εξαιρετική άβολη θέση. Και μολονότι η συζήτηση για διεύρυνση των χώρων στάθμευσης έχει ανοίξει για τα καλά στη Γερμανία, άλλωστε από εκεί προέρχεται και η σχετική έρευνα, το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό.

Close

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει αρκετά, όχι όμως και οι αντίστοιχες θέσεις των πάρκινγκ.

Η Ερευνητική Εταιρεία Οδοποιών και Μεταφορών, FGSV για συντομία, είναι μια ανεξάρτητη ένωση στη Γερμανία, για την οποία ελάχιστοι οδηγοί έχουν ακούσει ποτέ.

Close

Η τελευταία δημοσίευση του συνδέσμου προκαλεί σάλο, γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα που πιθανότατα ταλαιπώρησε σχεδόν κάθε οδηγό κάποια στιγμή: το πλάτος των θέσεων στάθμευσης.

Με πλάτος έως 2,50 μέτρα, βασίζονται σε ένα πλασματικό «οχήματα σχεδίασης» με υποτιθέμενες μέσες διαστάσεις. Ωστόσο, οι προηγούμενες εξελίξεις είναι γνωστές: τα αυτοκίνητα φαρδαίνουν όλο και περισσότερο. Μόνο το VW Golf, το αρχέτυπο του μέσου γερμανικού αυτοκινήτου, έχει αυξηθεί σε πλάτος κατά σχεδόν 20 εκατοστά μέσα στις δεκαετίες.

Close

Ωστόσο, οι θέσεις στάθμευσης δεν έχουν μεγαλώσει μαζί τους, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα σε παλαιότερα γκαράζ στάθμευσης, ακόμα και ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας φτάνει κυριολεκτικά εκεί στα όριά του, για να μην αναφέρουμε τα μεγάλα SUV.

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτή η περίσταση, το FGSV έχει πλέον προσαρμόσει το αναφερόμενο «όχημα αξιολόγησης» και το διευρύνει. Το αποτέλεσμα: Στο μέλλον, το μέγιστο πλάτος της θέσης στάθμευσης θα είναι 2,65 μέτρα, 15 εκατοστά περισσότερο από πριν.

Εκτός από τη δομική διεύρυνση των χώρων στάθμευσης, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των στενών γκαράζ στάθμευσης. Η Bosch συνεργάζεται με τη Mercedes για να ερευνήσει την αυτοματοποιημένη στάθμευση, στην οποία αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να κάνετε μόνοι σας την… ενοχλητική διαδικασία στάθμευσης.

 

Πηγή: newsauto.gr