Ειδήσεις

14 Jan, 2020 Ώρα 12:05

Επιχορήγηση για απόσυρση παλαιού οχήματος & αγορά μεταχειρισμένου

Thumbnail

Αλλαγές στο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων προωθεί ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ο οποίος θα καταθέσει το νέο σχέδιο στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (15/1).

Close

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ η βασικότερη αλλαγή που προωθείται είναι η δυνατότητα επιχορήγησης με ένα ποσό και για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μέχρι 3 ετών. Δεν ξεκαθάρισε ακόμα το ακριβές ποσό που θα δίνεται για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο προνοούσε επιχορήγηση 2000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου σε συνδυασμό με αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Close

Φιλοσοφία του νέου σχεδίου να μπορούν να εξυπηρετηθούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. 

 

Close

Πιο συγκεκριμένα:

- Θα δίνεται χορηγία 2000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας 15 ετών και άνω και αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με τα εξής χαρακτηριστικά: Θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».

Με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν ότι θα δοθούν 1250 χορηγίες για το παλιό αυτοκίνητο.

- Η άλλη πτυχή του σχεδίου αφορά αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αξίας 40 χιλιάδων ευρώ και κάτω, και η χορηγία θα είναι ύψους 5000 ευρώ και με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν να δοθούν περίπου 100 χορηγίες. 

Οι λεπτομέρειες για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Αναμένεται ότι οι αριθμοί χορηγιών και τα ποσά θα διαμορφωθούν ανάλογα για να υπάρξει και κονδύλι για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.Το συνολικό ποσό της χορηγίας που θα δοθεί είναι €3.000.000. 

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο και θα τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Σχέδιο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

 

 

Πηγή: Brief.com.cy

18 Dec, 2025 Ώρα 13:53

Η BMW σαρώνει τις διακρίσεις σε θεσμούς βραβείων της γερμανικής αγοράς

Thumbnail

Τα μοντέλα της BMW πρωταγωνίστησαν σε δύο σημαντικούς θεσμούς βραβείων της γερμανικής αγοράς. Η BMW iX3, το πρώτο μοντέλο της Neue Klasse, κέρδισε το «Χρυσό Τιμόνι» ως η «Καλύτερη Καινοτομία» του 2025. Μία ακόμα διάκριση «Χρυσό Τιμόνι» που απονέμεται από το γερμανικό περιοδικό Auto Bild και την εφημερίδα Bild am Sonntag απονεμήθηκε στην BMW M5 Touring, το οποίο επικράτησε με άνεση στην «Ανώτερη/Πολυτελή Κατηγορία». Οι αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού Auto Zeitung ανέδειξαν επίσης τα μοντέλα της BMW νικητές σε οκτώ κατηγορίες οχημάτων. Στις διακρίσεις περιλαμβάνονται μοντέλα από την BMW Σειρά 1 έως την BMW Σειρά 5, καθώς και από την BMW iX1 έως την BMW X5. Τα οχήματα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης ήταν εξίσου επιτυχημένα με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, όπως η νέα BMW iX3. Επιπλέον, η BMW διατήρησε τον τίτλο της «Καλύτερης Μάρκας στον Κόσμο». Το βραβείο «Χρυσό Τιμόνι» απονέμεται από το γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου «Auto Bild» και τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Bild am Sonntag», του εκδοτικού οίκου Axel Springer SE. Θεωρείται από τα πιο έγκυρα βραβεία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ απονέμεται από το 1976 και τιμά τα εξαιρετικά νέα οχήματα που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά. Οι υποψηφιότητες για την 49η διοργάνωση περιλάμβαναν 72 νέα μοντέλα από το 2025.

Close

 

 

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου Auto Zeitung απονέμει τα βραβεία «Auto Trophy» από το 1987, γεγονός που τα καθιστά από τα πλέον έγκυρα βραβεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το 2025, περίπου 400 μοντέλα/μάρκες διαγωνίστηκαν σε 18 κατηγορίες, αντικατοπτρίζοντας το ευρύ φάσμα μοντέλων της γερμανικής αγοράς. Το διάστημα μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου και 21 Οκτωβρίου 2025, συνολικά 9.872 αναγνώστες συμμετείχαν στην ψηφοφορία, υποβάλλοντας τις ψήφους τους online ή ταχυδρομικά. Τελικά, οι αναγνώστες χάρισαν στην BMW και τα μοντέλα της εννέα διακρίσεις «Auto Trophy». Ποτέ στο παρελθόν ένας κατασκευαστής δεν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία σε αυτό τον καταξιωμένο θεσμό. 

 

Close

 

Οι κατηγορίες στις οποίες τα μοντέλα BMW κατέκτησαν την πρώτη θέση:

«Το καλύτερο αυτοκίνητο στην κατηγορία compact και οχημάτων πόλης»: BMW Σειρά 1 

«Το καλύτερο αυτοκίνητο στη Μεσαία Κατηγορία»: BMW Σειρά 2 Gran Coup é 

«Το καλύτερο αυτοκίνητο στην Ανώτερη/Πολυτελή κατηγορία»: BMW Σειρά 5 

«Το καλύτερο SUV μεταξύ 30.000 και 60.000 ευρώ»: BMW X3 

«Το καλύτερο SUV άνω των 60.000 ευρώ»: BMW X5 

«Το καλύτερο ηλεκτρικό sedan»: BMW i5 

«Το καλύτερο ηλεκτρικό SUV κάτω των 50.000 ευρώ»: BMW iX1 

«Το καλύτερο ηλεκτρικό SUV άνω των 50.000 ευρώ»: BMW iX3 

«Η καλύτερη μάρκα στον κόσμο»: BMW