Ειδήσεις

04 Dec, 2023 Ώρα 14:24

Επιχορήγηση για ηλεκτρικά: Με σειρά προτεραιότητας και όχι κλήρωση το νέο σχέδιο

Thumbnail

Αλλαγές προωθεί στο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικού ή plug in οχήματος το Υπουργείο Μεταφορών. Το νέο Σχέδιο το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται ότι οι αιτήσεις θα ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Close

Στο φετινό σχέδιο δεν θα υπάρχει κλήρωση αλλά οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με σειρά προτεραιότητας. Όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα όλοι όσοι ενδιαφέρονται  με σειρά προτεραιότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν πληρούν τα κριτήρια θα εγκρίνονται, και θα μπορούν να προχωρούν με την πληρωμή της προκαταβολής για την αγορά του νέου οχήματος. 

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση η μπαταρία του αυτοκινήτου να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Close

 

Θα ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές

Close

Μιλώντας στην Offsite News ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι «αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσουμε». Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της χορηγίας που μπορει να καταβληθεί είναι 26 εκ. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα σκαριά υπάρχουν και άλλες αλλαγές που θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο  αναφορικά με το Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.

Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Το Σχέδιο αφορά τη χορηγία για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), με τη μορφή χορήγησης «οικολογικής επιβράβευσης» για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2 (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), με ταυτόχρονη προαιρετική, επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και συγκεκριμένα, τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αέριων ρύπων. 

Το Σχέδιο εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΔΕΚ).

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο αντίστοιχα σχέδια χορηγιών με μεγάλη απήχηση. Το Υπουργείο αναφέρει ότι τα σχέδια επιχορήγησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου του για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, βάσει των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφονται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα σχέδια επιχορήγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Γιώργος Μιχαηλίδης, Offsite News

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.