Ειδήσεις

04 Dec, 2023 Ώρα 14:24

Επιχορήγηση για ηλεκτρικά: Με σειρά προτεραιότητας και όχι κλήρωση το νέο σχέδιο

Thumbnail

Αλλαγές προωθεί στο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικού ή plug in οχήματος το Υπουργείο Μεταφορών. Το νέο Σχέδιο το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται ότι οι αιτήσεις θα ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Close

Στο φετινό σχέδιο δεν θα υπάρχει κλήρωση αλλά οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με σειρά προτεραιότητας. Όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα όλοι όσοι ενδιαφέρονται  με σειρά προτεραιότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν πληρούν τα κριτήρια θα εγκρίνονται, και θα μπορούν να προχωρούν με την πληρωμή της προκαταβολής για την αγορά του νέου οχήματος. 

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση η μπαταρία του αυτοκινήτου να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Close

 

Θα ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές

Close

Μιλώντας στην Offsite News ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι «αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσουμε». Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της χορηγίας που μπορει να καταβληθεί είναι 26 εκ. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα σκαριά υπάρχουν και άλλες αλλαγές που θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο  αναφορικά με το Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.

Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Το Σχέδιο αφορά τη χορηγία για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), με τη μορφή χορήγησης «οικολογικής επιβράβευσης» για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2 (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), με ταυτόχρονη προαιρετική, επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και συγκεκριμένα, τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αέριων ρύπων. 

Το Σχέδιο εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΔΕΚ).

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο αντίστοιχα σχέδια χορηγιών με μεγάλη απήχηση. Το Υπουργείο αναφέρει ότι τα σχέδια επιχορήγησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου του για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, βάσει των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφονται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα σχέδια επιχορήγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Γιώργος Μιχαηλίδης, Offsite News

08 May, 2025 Ώρα 22:16

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για αγοραπωλησίες οχημάτων υπό ανάκληση -Τι προνοεί

Thumbnail

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταβίβασης και εγγραφής οχημάτων τα οποία τελούν υπό ανάκληση, προσφέροντας διέξοδο σε εμπόρους και αγοραστές.

Close

Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 24 βουλευτές, ενώ καταψήφισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαίωσης ή δήλωσης για σκοπούς εγγραφής ή/και μεταβίβασης οχήματος – λόγω εκκρεμούσας ανάκλησης και μη ολοκλήρωσης των διορθωτικών μέτρων – να επιτρέπεται η προσκόμιση κοινής δήλωσης, υπογεγραμμένης από τον αγοραστή και τον πωλητή.

Close

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Επιτροπή και με τα αρμόδια τμήματα αποφασίστηκε ότι τα οχήματα που τελούν υπό ανάκληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να εγγραφούν εκτός αν ο αγοραστής και ο πωλητής δηλώσουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη ανάκλησης.

Όπως εξήγησε, σκοπός της πρότασης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η δυνατότητα διεκπεραίωσης αγοραπωλησιών, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ανακλήσεων, όπως αυτή που αφορά τους αερόσακους και εκκρεμεί σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών.

Close

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε ότι για ακόμα μια φορά η Βουλή παρεμβαίνει αποφασιστικά για την επίλυση ενός προβλήματος και συνεχάρη την Επιτροπή Μεταφορών για την πρωτοβουλία της.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ