Ειδήσεις

08 May, 2023 Ώρα 14:10

Έτσι θα ακούγεται το πρώτο “N” ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai

Thumbnail

«Δεν χαίρεσαι την οδήγηση άμα το κιβώτιο είναι αυτόματο». «Αν δεν ακούς την εξάτμιση να σκάει, τότε δεν είναι αυτοκίνητο». «Τί να το κάνω το ηλεκτρικό χειρόφρενο στην ανάγκη»; 

Close

Ίσως οι πιο κλισέ φράσεις που ακούγονται πλέον σε συζητήσεις περί ηλεκτρικών και αυτόματων, και η Hyundai έρχεται να τις καταρρίψει όλες με το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που θα ανήκει στην κατηγορία «N». Μία κατηγορία που κοιτάει τις επιδόσεις, την οδηγοκεντρική προσέγγιση και γενικότερα την ικανοποίηση του οδηγού.

Ένα νέο teaser βίντεο του Ioniq 5 N δείχνει το ηλεκτρικό crossover υψηλών επιδόσεων στους δρόμους της Σεούλ καθώς και στην πίστα στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Namyang.

Close

 

 

Αλλαγές ταχυτήτων σε ηλεκτρικό

Παίρνουμε μια πρώτη γεύση για το τι εννοούσε η Hyundai όταν είπε ότι το σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έχει μια "εικονική λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων" με τα δύο paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι για να αλλάζουν τεχνητά ταχύτητες. Ο εκτελεστικός τεχνικός σύμβουλος Albert Biermann ανέφερε ότι στόχος της λειτουργίας αυτής είναι να μιμηθεί το τράνταγμα και τις δονήσεις στο κατέβασμα των ταχυτήτων που λαμβάνει ο οδηγός από ένα i30 N εξοπλισμένο με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

 

 

Με αγωνιστικό ήχο

Ο ήχος που ακούγεται στο βίντεο είναι μέρος του N Sound Plus που στόχος του είναι να μιμηθεί την εξάτμιση ενός σπορ αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ακούμε ακόμη και κρότους σε κάποιο σημείο, αλλά ίσως ο πιο ρεαλιστικός θόρυβος είναι όταν ο οδηγός κατεβάζει ταχύτητες και οι στροφές ανεβαίνουν. Τεχνητά, φυσικά. Αν αυτά δεν σας αρέσουν, η Hyundai δήλωσε ότι οι μελλοντικές ενημερώσεις over-the-air θα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να ανεβάζουν τους δικούς τους ψεύτικους θορύβους.

Τέλος να αναφέρουμε πως το Ioniq 5 N θα διαθέτει στάνταρ τετρακίνηση με διπλούς κινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά περίπου 600 ίππους. Η Hyundai έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει το Ioniq 5 N στο Goodwood Festival of Speed στα μέσα Ιουλίου, με τις πωλήσεις να ξεκινούν πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

22 Sep, 2023 Ώρα 14:59

Τα καινούργια μοντέλα δεν χωράνε στα πάρκινγκ!

Thumbnail

Πολλοί οδηγοί έχουν βρεθεί σε αυτή την εξαιρετική άβολη θέση. Και μολονότι η συζήτηση για διεύρυνση των χώρων στάθμευσης έχει ανοίξει για τα καλά στη Γερμανία, άλλωστε από εκεί προέρχεται και η σχετική έρευνα, το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό.

Close

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει αρκετά, όχι όμως και οι αντίστοιχες θέσεις των πάρκινγκ.

Η Ερευνητική Εταιρεία Οδοποιών και Μεταφορών, FGSV για συντομία, είναι μια ανεξάρτητη ένωση στη Γερμανία, για την οποία ελάχιστοι οδηγοί έχουν ακούσει ποτέ.

Close

Η τελευταία δημοσίευση του συνδέσμου προκαλεί σάλο, γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα που πιθανότατα ταλαιπώρησε σχεδόν κάθε οδηγό κάποια στιγμή: το πλάτος των θέσεων στάθμευσης.

Με πλάτος έως 2,50 μέτρα, βασίζονται σε ένα πλασματικό «οχήματα σχεδίασης» με υποτιθέμενες μέσες διαστάσεις. Ωστόσο, οι προηγούμενες εξελίξεις είναι γνωστές: τα αυτοκίνητα φαρδαίνουν όλο και περισσότερο. Μόνο το VW Golf, το αρχέτυπο του μέσου γερμανικού αυτοκινήτου, έχει αυξηθεί σε πλάτος κατά σχεδόν 20 εκατοστά μέσα στις δεκαετίες.

Close

Ωστόσο, οι θέσεις στάθμευσης δεν έχουν μεγαλώσει μαζί τους, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα σε παλαιότερα γκαράζ στάθμευσης, ακόμα και ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας φτάνει κυριολεκτικά εκεί στα όριά του, για να μην αναφέρουμε τα μεγάλα SUV.

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτή η περίσταση, το FGSV έχει πλέον προσαρμόσει το αναφερόμενο «όχημα αξιολόγησης» και το διευρύνει. Το αποτέλεσμα: Στο μέλλον, το μέγιστο πλάτος της θέσης στάθμευσης θα είναι 2,65 μέτρα, 15 εκατοστά περισσότερο από πριν.

Εκτός από τη δομική διεύρυνση των χώρων στάθμευσης, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των στενών γκαράζ στάθμευσης. Η Bosch συνεργάζεται με τη Mercedes για να ερευνήσει την αυτοματοποιημένη στάθμευση, στην οποία αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να κάνετε μόνοι σας την… ενοχλητική διαδικασία στάθμευσης.

 

Πηγή: newsauto.gr