Ειδήσεις

08 Mar, 2024 Ώρα 14:03

Euro NCAP: Όχι άλλες οθόνες, φέρτε πίσω τους διακόπτες!

Thumbnail

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των αυτοκινήτων απαιτούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενσωματώνουν φυσικά κουμπιά για βασικές λειτουργίες όπως τα φώτα κινδύνου, οι υαλοκαθαριστήρες, τα φλας, η κόρνα και η λειτουργία SOS, εάν θέλουν να επιτύχουν την πολυπόθητη βαθμολογία ασφάλειας πέντε αστέρων.

Close

Αυτή η εντολή του Euro NCAP αποσκοπεί στην αποτροπή της υπερβολικής εξάρτησης των οχημάτων από τις οθόνες αφής.

Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη τάση στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων να προωθούν τα χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, συχνά εις βάρος των παραδοσιακών φυσικών χειριστηρίων.

Close

Ενώ οι οθόνες αφής μπορεί να προσδίδουν στα αυτοκίνητα μια φουτουριστική γοητεία και να προσφέρουν οφέλη εξοικονόμησης κόστους για τους κατασκευαστές, ενέχουν επίσης κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς απαιτούν από τους οδηγούς να αποσπάσουν την προσοχή τους από το δρόμο.

Το Euro NCAP τονίζει ότι οι οθόνες αφής απαιτούν οπτική εμπλοκή, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Close

Κατά συνέπεια, για να πάρουν καλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις ασφάλειας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί μπορούν να εκτελούν κρίσιμες εργασίες χρησιμοποιώντας κανονικά χειριστήρια, όπως μοχλούς ή κουμπιά.

Αν και το Model 3 της Tesla πρωτοστάτησε κυρίως στη στροφή προς διεπαφές που κυριαρχούνται από την οθόνη αφής, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του Euro NCAP, Matthew Avery, υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό είναι διάχυτο σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Avery υπογραμμίζει την επικείμενη εισαγωγή νέων δοκιμών ασφαλείας το 2026, οι οποίες θα δώσουν κίνητρο στους κατασκευαστές να εφαρμόσουν ξεχωριστά φυσικά χειριστήρια για θεμελιώδεις λειτουργίες, προωθώντας ασφαλέστερες πρακτικές οδήγησης μέσω της ελαχιστοποίησης της απόσπασης της προσοχής.

10 Jul, 2024 Ώρα 14:18

Red Dot Design Award για το Hyundai SANTA FE XRT!

Thumbnail

Στη σειρά των Red Dot Design Awards έρχεται να προστεθεί η νέα διάκριση της Hyundai, με το Santa Fe XRT Concept, που εξασφάλισε ακόμα ένα βραβείο Red Dot Design, στην κατηγορία “Αυτοκίνητα”.

Close

“Είναι μια εξαιρετική τιμή, αυτή η αναγνώριση από τα Red Dot Design Awards για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του πειραματικού μας μοντέλου”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Σχεδιασμού της Hyundai. “Αυτή η τιμή έρχεται να επιβραβεύσει τα εκπληκτικά επιτεύγματα και την αφοσίωση των ταλαντούχων σχεδιαστών μας. Εργάστηκαν αδιάκοπα μαζί με τους μηχανικούς μας στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Η βράβευση υπογραμμίζει επίσης την αξία της μάρκας Hyundai ανά το παγκόσμιο”, ολοκλήρωσε.

Το Santa Fe XRT Concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μαζί με το νέο Santa Fe, το 2023, είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των οδηγών που λατρεύουν την περιπέτεια. Το XRT ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε ανταγωνιστικό, δύσκολο έδαφος με αυτοπεποίθηση και άνεση. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξάπτει το απόλυτο πνεύμα της περιπέτειας ικανοποιώντας όλων των ειδών τις ανάγκες μιας τέτοιας πρόκλησης.

Close