Ειδήσεις

08 Mar, 2024 Ώρα 14:03

Euro NCAP: Όχι άλλες οθόνες, φέρτε πίσω τους διακόπτες!

Thumbnail

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των αυτοκινήτων απαιτούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενσωματώνουν φυσικά κουμπιά για βασικές λειτουργίες όπως τα φώτα κινδύνου, οι υαλοκαθαριστήρες, τα φλας, η κόρνα και η λειτουργία SOS, εάν θέλουν να επιτύχουν την πολυπόθητη βαθμολογία ασφάλειας πέντε αστέρων.

Close

Αυτή η εντολή του Euro NCAP αποσκοπεί στην αποτροπή της υπερβολικής εξάρτησης των οχημάτων από τις οθόνες αφής.

Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη τάση στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων να προωθούν τα χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, συχνά εις βάρος των παραδοσιακών φυσικών χειριστηρίων.

Close

Ενώ οι οθόνες αφής μπορεί να προσδίδουν στα αυτοκίνητα μια φουτουριστική γοητεία και να προσφέρουν οφέλη εξοικονόμησης κόστους για τους κατασκευαστές, ενέχουν επίσης κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς απαιτούν από τους οδηγούς να αποσπάσουν την προσοχή τους από το δρόμο.

Το Euro NCAP τονίζει ότι οι οθόνες αφής απαιτούν οπτική εμπλοκή, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Close

Κατά συνέπεια, για να πάρουν καλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις ασφάλειας, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί μπορούν να εκτελούν κρίσιμες εργασίες χρησιμοποιώντας κανονικά χειριστήρια, όπως μοχλούς ή κουμπιά.

Αν και το Model 3 της Tesla πρωτοστάτησε κυρίως στη στροφή προς διεπαφές που κυριαρχούνται από την οθόνη αφής, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του Euro NCAP, Matthew Avery, υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό είναι διάχυτο σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Avery υπογραμμίζει την επικείμενη εισαγωγή νέων δοκιμών ασφαλείας το 2026, οι οποίες θα δώσουν κίνητρο στους κατασκευαστές να εφαρμόσουν ξεχωριστά φυσικά χειριστήρια για θεμελιώδεις λειτουργίες, προωθώντας ασφαλέστερες πρακτικές οδήγησης μέσω της ελαχιστοποίησης της απόσπασης της προσοχής.

10 Apr, 2024 Ώρα 19:08

Το νέο Volvo EX30 κέρδισε το βραβείο «World Urban Car 2024»

Thumbnail

Πριν προλάβει να περάσει στους εκθεσιακούς χώρους της Volvo στην Ευρώπη, το νέο και αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 άρχισε να κατακτά βραβεία. Πρόσφατα πήρε ένα σημαντικό βραβείο στον καταξιωμένο θεσμό World Car Awards! Το EX30 ανακηρύχθηκε World Urban Car για το 2024, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλες ανταγωνιστικές υποψηφιότητες, σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το μικρότερο SUV της Volvo Cars κατέκτησε μία θέση ανάμεσα στα πρώτα τρία αυτοκίνητα στον κόσμο, σε μία λίστα που αριθμούσε 38 υποψηφιότητες.

Close

 

 

«Η κατάκτηση αυτού του τίτλου από το EX30 μάς δίνει μεγάλη χαρά και επιβεβαιώνει απόλυτα τη φιλόδοξη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση», λέει ο Jim Rowan (Τζιμ Ρόουαν), Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Η ανταπόκριση που δείχνουν οι πελάτες στο EX30 έχει υπερβεί τις προσδοκίες μας. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ιδανικό για τις συνθήκες της αγοράς σήμερα, καθώς ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός αγοραστών μεταβαίνει στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είμαι πεπεισμένος ότι το EX30 θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξή μας αυτή τη χρονιά και στη συνέχεια.»

Μεταξύ των πολλών χαρακτηριστικών του EX30 που σχολιάστηκαν θετικά περιλαμβάνονται το όμορφο design και η ελκυστική τιμή του. Το EX30 παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι αποσπώντας πλήθος εγκωμίων και έχει ήδη κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως το The Sun Car of the Year και το Small SUV/Crossover of the Year από τη Sunday Times. 

Close

 

 

Το EX30 προσφέρεται στην Κυπριακή αγορά τόσο δικίνητο όσο και τετρακίνητο με δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών. Στη δικίνητη επιλογή προσφέρεται με μπαταρία 51 kWh απόδοσης 272 ίππων με αυτονομία 344 χιλιομέτρων ενώ με την μπαταρία των 69 kWh η αυτονομία φθάνει τα 480 χιλιόμετρα. Παράλληλα, προσφέρεται και η τετρακίνητη έκδοση Twin Motor Performance, στην οποία διαθέτει ακόμα ένα ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η AWD εκδοχή του EX30 είναι και η πιο γρήγορη και αποδίδει 428 ίππους ενώ προσφέρει 460 χιλιόμετρα αυτονομίας με τα 0-100 km/h να φθάνουν σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα. 

Το Volvo EX30 βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της CTC Automotive σε όλες του τις παραλλαγές και τιμή που ξεκινά από €40,500 ενώ εμπίπτει και στο σχέδιο επιδοτήσεων της κυβέρνησης.