Ειδήσεις

29 Sep, 2022 Ώρα 10:18

FixCyprus: Το app με το οποίο θα αναφέρεις φθορές στους δρόμους

Thumbnail

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσαν την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα FixCyprus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Close

Η πλατφόρμα και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα FixCyprus, που συνοδεύεται από το σύνθημα «Για ένα ασφαλές αύριο, φτιάξε το σήμερα!», δημιουργήθηκε με στόχο τη βελτίωση της υποδομής του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Η εφαρμογή επιτρέπει τη συλλογή αναφορών από τους πολίτες για αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα FixCyprus δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν προβλήματα (π.χ. βλάβες, φθορές, βανδαλισμούς) που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, καθώς και άλλους κινδύνους σε παρεμφερείς υποδομές (π.χ. φώτα τροχαίας, πεζοδρόμια, πινακίδες) που επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια του δικτύου. Οι αναφορές των πολιτών θα συνοδεύονται από φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση της αστοχίας ή του προβλήματος, καθώς και σχετικά σχόλια. Η κάθε αναφορά υποβάλλεται αυτόματα στο αντίστοιχο Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο με τη σειρά του μέσα από την πλατφόρμα διαχείρισης FixCyprus θα αξιολογεί και θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για επιδιόρθωση ή ανάθεσή της σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για ανάλογο χειρισμό.

Close

 

 

Οι αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο αφορούν τόσο κρατικές υπηρεσίες όσο και τοπικές διοικήσεις (Έπαρχους, Δήμους και Κοινότητες), αλλά και υπηρεσίες όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων, οι Πάροχοι Τηλεπικοινωνιών. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ενημερωθεί και εκπρόσωποί τους έχουν εκπαιδευτεί για να συμβάλουν στη διαχείριση των αναφορών μέσω της πλατφόρμας FixCyprus, προγραμματίζοντας σειρά ενεργειών με στόχο την επιδιόρθωση των αστοχιών ή την επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα FixCYPRUS παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν την πρόοδο της κάθε αναφοράς που υπέβαλαν, η οποία εμφανίζεται στο ιστορικό των αναφορών εντός της εφαρμογής μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Η χρήση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα FixCyprus από τους πολίτες αναμένεται να επιφέρει την ταχύτερη ταυτοποίηση των αστοχιών και προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, την επιδιόρθωσή τους, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ‘Εργων κ. Γιάννης Καρούσος κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή FixCyprus και με αυτό τον τρόπο να συνδράμουν και οι ίδιοι στην αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας και της εφαρμογής εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διδύμου του οδικού δικτύου του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ευφυών και βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, και το οποίο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Close

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα FixCyprus είναι διαθέσιμη για Android και iOS συσκευές.

07 Dec, 2022 Ώρα 17:13

Πέντε αστέρια στην ασφάλεια για τα Range Rover και Range Rover Sport

Thumbnail

Το νέο Range Rover και το Range Rover Sport έχουν λάβει και τα δύο τη μέγιστη βαθμολογία πέντε αστέρων στις τελευταίες δοκιμές ασφαλείας της Euro NCAP. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες προσθήκες στη γκάμα της μάρκας που βραβεύονται με τα πέντε αστέρια στην ασφάλεια. Κάτι που ξεκίνησε από το Range Rover Evoque το 2011.

Close

Το βραβευμένο νέο Range Rover σημείωσε βαθμολογία 87% για την Προστασία Παιδιών Επιβατών και 72% για τους Ευάλωτους Χρήστες Δρόμου, ενώ το Range Rover Sport πέτυχε βαθμολογία 85% για την Προστασία Ενηλίκων Επιβατών. Και τα δύο SUV έλαβαν 82% για τα συστήματα υποστήριξης των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος. Τα νέα Range Rover και Range Rover Sport μοιράζονται μια σειρά προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τον οδηγό και να προστατεύουν τους επιβάτες, όπως: Αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (AEB), Lane Keep Assist, Emergency Lane Keep Assist, 3D Surround Camera και ClearSight Ground View, Driver Condition Response, Rear Collision Monitor with Occupant Protection Assist, Pre-emptive suspension και Adaptive Parkingist Cruisesist.

 

Close

 

Παράλληλα με τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, το νέο Range Rover και το Range Rover Sport χρησιμοποιούν τεχνολογίες που στοχεύουν στη βελτίωση της εγρήγορσης του οδηγού και στη μείωση της πιθανότητας απόσπασης της προσοχής. Το ενσωματωμένο Amazon Alexa παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου διαφόρων ρυθμίσεων και λειτουργιών χρησιμοποιώντας φυσικές και διαισθητικές φωνητικές εντολές, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνετε τα χέρια από το τιμόνι ή τα μάτια σας από το δρόμο.

Close

 

 

Και τα δύο μοντέλα είναι κατασκευασμένα στην καινοτόμα πλατφόρμα της μάρκας (Modular Longitudinal Architecture), η οποία παρέχει γερές βάσεις για μια σωρεία προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού που λειτουργούν αρμονικά για σωστή απόκριση και εκλεπτυσμένη οδήγηση. Το νέο Range Rover, το οποίο είναι διαθέσιμο με διαμορφώσεις τεσσάρων, πέντε και επτά θέσεων, είναι έως και 50% πιο άκαμπτο από τον προκάτοχό του, ενώ το Range Rover Sport είναι 35% πιο άκαμπτο από πριν.

Τα πολυτελή SUV της Land Rover βρίσκονται ήδη στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα. Μοντέλα που διαθέτουν περισσότερα από 50 χρόνια τεχνογνωσίας και πρωτοπορούν, όχι μόνο στις δυνατοτήτων παντός εδάφους αλλά και σε τομείς όπως ο σχεδιασμός, η τεχνολογία, η συνδεσιμότητα και η ασφάλεια.