Ειδήσεις

09 Feb, 2024 Ώρα 09:28

Ford: Οι κακοπληρωτές τη γλίτωσαν. Για την ώρα…

Thumbnail

Η Ford είχε μία ιδέα πριν μερικά χρόνια για να μην χάνει τα γραμμάτια των πελατών που είχαν αγοράσει μοντέλο της με πλάνο δόσεων. Αυτή η ιδέα ήταν μία ευρεσιτεχνία που στο μέλλον θα υποστήριζε την επανάκτηση του αυτοκινήτου εφόσον ο πελάτης είχε αργήσει ή δεν είχε πληρώσει καθόλου τη δόση. Αυτό το σενάριο φαίνεται πως ναυαγεί.

Close

Αρχικά, η άδεια ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2021, ενώ η Ford επανήλθε τον Μάρτιο του 2022. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ονόμασε την εν λόγω ευρεσιτεχνία «Σύστημα και Μέθοδοι για την Ανάκτηση Αυτοκινήτων».

Βάσει αυτής της πατέντας, η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητο να φύγει ημι-αυτόνομα από τον ιδιοκτήτη και να επιστρέψει σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία, εφόσον ο πελάτης δεν είχε πληρώσει τις δόσεις του.

Close

Αρχικά, ήταν να λειτουργήσει μονάχα ως υπενθύμιση στον ιδιοκτήτη. Εφόσον όμως ο ιδιοκτήτης παρέλειπε την υπενθύμιση, αυτόματα το αυτοκίνητο θα απενεργοποιούσε λειτουργίες, όπως το ράδιο ή ο κλιματισμός.

Βέβαια, η πιο ακραία έκδοση της μεθόδου της Ford δεν ήταν αυτή, αλλά τα ημι-αυτόνομα αυτοκίνητά της. Αυτά μπορούσαν κυριολεκτικά μόνα τους να εγκαταλείψουν τον ιδιοκτήτη τους και να επιστρέψουν στην αντιπροσωπεία από όπου αγοράστηκαν.

Close

Σε όλα αυτά λοιπόν, η Ford βάζει μία τελεία προς ώρας. Στις 20 Οκτωβρίου του 2023, το US Patent & Trademark Office πέρασε την ευρεσιτεχνία της Ford στην κατηγορία «abandoned» (εγκαταλελειμμένη). Οι λόγοι που έγινε αυτό και που η ιστορική εταιρεία δεν ασχολήθηκε, είναι άγνωστοι προς το παρόν.

Είναι πολύ πιθανό η Ford να αποφάσισε να εγκαταλείψει μία τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία, η οποία συνδέεται άμεσα με την αυτόνομη οδήγηση, λόγω του υψηλού κόστος και των δυσκολιών που φέρει μαζί. Συν τοις άλλοις, οι πελάτες της δεν χάρηκαν ιδιαίτερα με αυτήν την εκβιαστική κίνηση.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε αυτή τη μέθοδο να επανεξετάζεται σε νέα βάση. Ήδη αντιπροσωπείες, κυρίως στις ΗΠΑ, προχωρούν στην τοποθέτηση GPS στα αυτοκίνητα, ώστε να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τους πελάτες που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.