Ειδήσεις

04 Dec, 2024 Ώρα 13:05

Γιατί η Lamborghini αποχαιρέτησε τον V10 και έκανε την αυτοκίνηση πιο… φτωχή

Thumbnail

Όταν το τελευταίο Audi R8 βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης τον Μάρτιο, πήρε μαζί του τον πανίσχυρο V10. Ο κινητήρας των 5,2 λίτρων έχει πλέον εξαφανιστεί εντελώς, καθώς η Lamborghini χρησιμοποιεί ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα κίνησης για τον διάδοχο της Huracan. Ωστόσο, η νέα Temerario θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τον ατμοσφαιρικό V10, αν η ιταλική εξωτική μάρκα είχε συμφωνήσει να κάνει σοβαρούς συμβιβασμούς.

Close

 

 

Ο Rouven Mohr, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Lamborghini, εξήγησε σε συνέντευξή γιατί ο V10 είναι πλέον παρελθόν. Αν ο κινητήρας είχε παραμείνει, η απόδοση θα έπρεπε να μειωθεί κατά 20% για να συμβαδίσει με τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς. Στην καλύτερη εκδοχή του ο κινητήρας αυτός απέδιδε 650 ίππους, οπότε ένας φιμωμένος V10 στη Temerario θα είχε λίγο πάνω από 500 ίππους. Αυτό είναι περίπου όσο και μια αρχική Gallardo πριν από δύο δεκαετίες.

Από τεχνικής άποψης, ο Mohr λέει ότι θα μπορούσαν να είχαν κατασκευάσει την Temerario με V6, προσφέροντας το ίδιο επίπεδο επιδόσεων με το V8. Τελικά, επέλεξαν να μην το κάνουν, επειδή όπως είπε «δεν πιστεύουμε ότι ο V6 ταιριάζει στη μάρκα μας». Οι αντίπαλες εταιρείες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά όμως, αφού η McLaren με την Artura και η Ferrari με την 296 GTB έχουν εξακύλινδρα supercars.

Close

 

 

Ο νέος κινητήρας βενζίνης 4 λίτρων (με δύο turbo) αποδίδει 800 ίππους. Ο Mohr λέει ότι οι μηχανικοί μπορούν να αποσπάσουν άλλους 80 ίππους, ανεβάζοντας τον V8 στους 880 (κάτι που θα γίνει πιθανότατα σε μελλοντικές πιο γρήγορες εκδόσεις). Επιπλέον, η Lamborghini μπορεί να ανεβάσει την υβριδική ρύθμιση, βελτιώνοντας τους ηλεκτροκινητήρες, με αποτέλεσμα η συνδυασμένη απόδοση να φτάσει τους 1.000 ίππους.

Η Lamborghini δεν βιάζεται να αναβαθμίσει την Temerario, δεδομένου ότι οι παραδόσεις του βασικού μοντέλου δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμα. Τα βιβλία παραγγελιών άνοιξαν τον Σεπτέμβριο και το supercar έχει ήδη προκαλέσει «πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό».

24 Jan, 2025 Ώρα 09:57

Η Hyundai βάζει τέλος στην απερίσκεπτη οδήγηση

Thumbnail

Πληθώρα νέων τεχνολογιών ετοιμάζει η Hyundai Mobis η οποία μετά την παρουσίαση του ολογραφικού head-up display στη CES 2025, είναι έτοιμη να λανσάρει ένα ακόμα καινοτόμο σύστημα.

Close

Ο λόγος για το νέο In-Cabin Monitoring (ICM) το οποίο θα λειτουργεί μέσω κάμερας που με τη σειρά της θα παρακολουθεί την καμπίνα. Έχοντας οπτική των επιβαινόντων, το ICM θα μπορεί να αναλύει και να αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο πάνω από 10 πράγματα ταυτόχρονα.

Μεταξύ αυτών, θα είναι η στάση του οδηγού, το αν φορούν όλοι ζώνη, αλλά ακόμα και ο έλεγχος ζωτικών οργάνων του οδηγού όπως οι χτύποι της καρδιάς του. Το κόνσεπτ πίσω από το σύστημα ICM είναι να προειδοποιεί εγκαίρως τον οδηγό εάν π.χ. αισθάνεται ζαλάδα ή αδιαθεσία ή ακόμα χειρότερα εάν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του ενώ οδηγεί.

Close

 

 

Ουσιαστικά, το ICM θα μπορεί να παρακολουθεί κάθε τυχόν απερισκεψία του οδηγού ή των υπόλοιπων επιβαινόντων, καθώς θα είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να παρακολουθεί και να ανιχνεύει τις δράσεις αυτών που κάθονται πίσω.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που επέρχεται με αυτή την τεχνολογία, είναι πως εάν ο οδηγός πάει να φύγει από το αυτοκίνητο και έχει αφήσει τα παιδιά του πίσω, θα προειδοποιηθεί.

Το σύστημα ICM από τη Hyundai Mobis κάθε άλλο παρά απέχει από την πραγματικότητα, καθώς η κορεάτικη εταιρεία έχει ήδη λάβει έγκριση από την Ε.Ε.

Καθότι είναι έτοιμο και δοκιμασμένο και ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP επίσης το εγκρίνει, οι παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει και αναμένεται να το δούμε από τις επόμενες γενιές των αυτοκινήτων.

Close