Ειδήσεις

23 Mar, 2020 Ώρα 18:01

H LEXUS παρουσιάζει το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τατουάζ

Thumbnail

Στο πλαίσιο της άρτιας δεξιοτεχνίας και της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης, που την κάνει να ξεχωρίζει, η Lexus παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που έχει τατουάζ. Αυτή η εμπνευσμένη εκδοχή του compact SUV, Lexus UX, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Claudia De Sabe, την κορυφαία καλλιτέχνη τατουάζ του Λονδίνου.

Close

 

 

Χρησιμοποιώντας ένα λευκό Lexus UX ως "καμβά" και με ένα εργαλείο τρυπανιού Dremel που αξιοποιήθηκε σαν βελόνα τατουάζ, η Claudia δημιούργησε ένα  μοναδικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει το koi carp σε όλο το μήκος του οχήματος. Το koi carp είναι ένα μοτίβο γνωστό από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη και  συμβολίζει τις ιδιότητες της καλής τύχης και της επιμονής.

 

Close

 

Η Lexus έχει δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους στην οποία καταγράφεται η πορεία της δημιουργίας του αυτοκινήτου-τατουαζ. Η συγκεκριμένη ταινία είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: TattooedCar - howitwasdone.

Για το εμπνευσμένο αποτέλεσμα η Claudia χρησιμοποίησε το εργαλείο Dremel μέσω του οποίου ξεφύλλισε το χρώμα της επιφάνειας του αυτοκινήτου, ώστε να αποκαλύψει την επιφάνεια του μετάλλου πάνω στην οποία στη συνέχεια σχεδίασε το περίπλοκο μοτίβο. Έπειτα εφάρμοσε με το χέρι 5 λίτρα υψηλής ποιότητας βαφής αυτοκινήτων, για να αναδείξει όλες τις λεπτομέρειες. Για το τελικό φινίρισμα, χρησιμοποίησε φύλλα χρυσού για να προσδώσει έμφαση στα σημεία και να αποτυπώσει  στο σχέδιο μια τρισδιάστατη οπτική, ενώ ακολούθησε η εφαρμογή  μιας προστατευτικής επίστρωσης από λάκα σε ολόκληρο το όχημα ώστε να μπορεί να οδηγηθεί στον δρόμο.

 

 

Για τη διαδικασία ολοκλήρωσης  του τελικού αποτελέσματος απαιτήθηκαν έξι μήνες ενώ για  τον σχεδιασμό του  «τατουάζ» χρειάστηκαν πέντε οκτάωρα  εντατικής εργασίας. Η διαδικασία ήταν απαιτητική σωματικά λόγω της δόνησης του τρυπανιού αλλά και διότι η όλη σύνθεση εφαρμόστηκε πάνω σε ένα αντικείμενο το οποίο, σε αντίθεση με τον οποιονδήποτε πελάτη, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε μια άνετη θέση, κατα τη διάρκεια σχεδιασμού του τατουάζ. Μια πιθανή αστοχία  σε ένα τατουάζ πελάτη μπορεί πολύ εύκολα να διορθωθεί ή να χρωματιστεί , ωστόσο η «χαρακτική» που ακολουθήθηκε  για τις ανάγκες του σχεδιασμού με τη χρήση τρυπανιού απαιτεί απόλυτη ακρίβεια, ανέφερε η Claudia.

 

 

Το περίτεχνο Lexus UX δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί, αλλά εκτιμάται ότι το έργο θα κοστίσει πάνω από £120,000.

 

 

Ήταν η πρώτη φορά που η Claudia έχει εφαρμόσει τις δεξιότητές της σε μέταλλο αντί σε ανθρώπινο δέρμα και σε αυτό το μοναδικό έργο τέχνης ανακάλυψε τόσο ομοιότητες όσο και νέες προκλήσεις. 

 

 

Το έργο αποτελεί ένα είδος αφιερώματος προς την τεχνική Takumi, που εφαρμόζεται σε κάθε Lexus, και αναδεικνύει  τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες και τα άψογα φινιρίσματα που επιτεύχθηκαν από ανθρώπινες δεξιότητες και τελειοποιήθηκαν μέσα από πολλά χρόνια αφοσιωμένης εκπαίδευσης.

 

 

Ομοίως, η Lexus αγκαλιάζει την παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των οχημάτων της, με την προσθήκη στοιχείων  όπως οι υφασμάτινες  ραφές στην καμπίνα του UX και η ομαλή συγχώνευση του εσωτερικού και του εξωτερικού του οχήματος, μέσω της εμπρόσθιας οθόνης, αντανακλώντας το engawa –που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό των ιαπωνικών σπιτιών.

Tags
29 Mar, 2020 Ώρα 19:06

Τα infotainment επηρεάζουν τις αντιδράσεις των οδηγών πιο πολύ από το αλκοόλ

Thumbnail

Τα συστήματα infotainment με τις όλο και μεγαλύτερες οθόνες τους έχουν μπει για τα καλά στον εξοπλισμό των καινούργιων αυτοκινήτων και στη ζωή μας. Σίγουρα είναι εντυπωσιακά και δημιουργούν μια high tech αίσθηση, ειδικά δε αν συνδυάζονται και με τα Android Auto και Apple CarPlay που ενσωματώνουν πλήρως τα αντίστοιχα smart phοnes, όμως μήπως εγκυμονούν και κινδύνους;

Close

Μια έρευνα της βρετανικής οργάνωσης οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, που δραστηριοποιείται από το 1956 στο συγκεκριμένο τομέα κατέληξε καταρχήν στο συμπέρασμα πως κατά μέσο όρο η κάθε ενασχόληση του οδηγού με τα παραπάνω συστήματα διαρκεί 16 δευτερόλεπτα. Σε αυτά τα 16 δεύτερα έχει πάρει τα μάτια του από το δρόμο και το αυτοκίνητο, αν κινείται με ταχύτητα 112 χλμ./ ώρα (αντιστοιχούν σε 70 μίλια την ώρα) έχει καλύψει 500 μέτρα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης και των συνθηκών. Τρομακτικό…

Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το πόσο πιο αργές γίνονται και οι αντιδράσεις των οδηγών, που επηρεάζουν τόσο την τήρηση της πορείας του εντός λωρίδας όσο και τις αποστάσεις ακινητοποίησης. Σύμφωνα και πάλι με την έρευνα οι αντιδράσεις οδηγού που έχει καταναλώσει αλκοόλ που τον φέρνει στα όρια της νομιμότητας μειώνονται κατά 12%.

Close

Η αντίστοιχη μείωση στη χρήση κάνναβης φτάνει το 21%, η πληκτρολόγηση μηνυμάτων και η χρήση κινητού χωρίς handsfree το 35% και 45% αντίστοιχα, ενώ η χρήση των Android Auto και Apple Car Play ανεβάζει τα αντίστοιχα ποσοστά στα εξαιρετικά υψηλά 53% και 57%. Οι τιμές, δυστυχώς, παραμένουν αρκετά υψηλές, 30% και 36%, ακόμα και με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Ανησυχητικό είναι πάντως και το ότι οι οδηγοί δεν συνειδητοποιούν το χρόνο που πραγματικά αναλώνουν στη χρήση των δημοφιλών αυτών συστημάτων. Έχουν την αίσθηση πως δεν αφιερώνουν πάνω από 5 δεύτερα, ενώ ο πραγματικός μέσος όρος, όπως προαναφέραμε, είναι τα 16 δευτερόλεπτα. 

Close

 

Πηγή: CNN.gr