Η BMW κατάφερε για μια ακόμη φορά να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς. Συνολικά παρέδωσε 55.979 οχήματα, κάτι που ισοδυναμεί με μια αύξηση της τάξης του 112,3%.
Παράλληλα, ο Όμιλος BMW σημείωσε μια σημαντική αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2023 παραδίδοντας 64.647 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα BMW και MINI. Δηλαδή μια αύξηση της τάξης του +83,2%.

Με την προοπτική κερδοφόρας ανάπτυξης σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και με μια πολύ δυναμική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, το BMW Group είναι αισιόδοξο για το 2023. Μέχρι το 2024, τουλάχιστον ένα στα πέντε νέα οχήματα της εταιρείας θα πρέπει να διαθέτει πλήρως ηλεκτρική μετάδοση κίνησης, ενώ μέχρι το 2025, ένα στα τέσσερα νέα οχήματα που θα παραδίδονται σε πελάτες θα πρέπει να είναι BEV και, μέχρι το 2026, η αναλογία αυτή θα είναι περίπου ένα στα τρία.
Συνολικά η BMW πούλησε 517.957 μονάδες παγκοσμίως το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023 καταφέρνοντας μάλιστα να διπλασιάσει τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της. Οι BMW iX, BMW i7, BMW i4 και BMW iX3 είχαν ιδιαίτερη ζήτηση. Παράλληλα, με την παρουσίαση της νέας Σειράς 5 και της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i5 φέτος, η μάρκα θα προσφέρει στους πελάτες της μια ευρεία γκάμα προϊόντων στην κατηγορία μοντέλων υψηλών προδιαγραφών. Η γκάμα προϊόντων θα συμπληρωθεί προς το τέλος του έτους με την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX2 και την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Σειρά 5 Touring.

Επίσης, η BMW M ξεκίνησε τη χρονιά με σημαντική δυναμική: Οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με συνολικά 46.430 μονάδες (+18,9%). Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης είναι η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της BMW M Performance, i4 M50.
Η MINI διέθεσε 68.541 μονάδες το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με τη ζήτηση για το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE να παραμένει υψηλή. Κάτι που αναμένεται να αυξηθεί με την έναρξη των πωλήσεων του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper SE Cabrio ενώ η μάρκα συνεχίζει να προετοιμάζεται για τον πλήρη εξηλεκτρισμό της μάρκας μέχρι το 2030.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα και για την BMW Motorrad αφού το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, η BMW Motorrad αύξησε τις πωλήσεις της κατά +1,1% σε 47.935 μονάδες - ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του πρώτου τριμήνου του περασμένου έτους.

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για αγοραπωλησίες οχημάτων υπό ανάκληση -Τι προνοεί
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταβίβασης και εγγραφής οχημάτων τα οποία τελούν υπό ανάκληση, προσφέροντας διέξοδο σε εμπόρους και αγοραστές.
Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 24 βουλευτές, ενώ καταψήφισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαίωσης ή δήλωσης για σκοπούς εγγραφής ή/και μεταβίβασης οχήματος – λόγω εκκρεμούσας ανάκλησης και μη ολοκλήρωσης των διορθωτικών μέτρων – να επιτρέπεται η προσκόμιση κοινής δήλωσης, υπογεγραμμένης από τον αγοραστή και τον πωλητή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Επιτροπή και με τα αρμόδια τμήματα αποφασίστηκε ότι τα οχήματα που τελούν υπό ανάκληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να εγγραφούν εκτός αν ο αγοραστής και ο πωλητής δηλώσουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη ανάκλησης.
Όπως εξήγησε, σκοπός της πρότασης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η δυνατότητα διεκπεραίωσης αγοραπωλησιών, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ανακλήσεων, όπως αυτή που αφορά τους αερόσακους και εκκρεμεί σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών.
Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε ότι για ακόμα μια φορά η Βουλή παρεμβαίνει αποφασιστικά για την επίλυση ενός προβλήματος και συνεχάρη την Επιτροπή Μεταφορών για την πρωτοβουλία της.
Πηγή: ΚΥΠΕ
