Ειδήσεις

06 Dec, 2022 Ώρα 10:26

Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της ενεργειακής κρίσης

Thumbnail

Η κυβέρνηση της Ελβετίας σχεδιάζει ακραία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να μειώσει τη κατανάλωση ηλεκτρικής ρεύματος στο πλαίσιο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για αποφευχθούν ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, μέτρα που πλήττουν καίρια τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς τίθενται δρακόντειοι περιορισμοί στην κυκλοφορία τους.

Close

Προς το παρόν, το διάταγμα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας βρίσκεται σε εντατική διαβούλευση έως τις 12 Δεκεμβρίου, αλλά η ιδέα είναι να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν σε περίπτωση εξάντλησης του δικτύου. Σε αυτό αναφέρεται:

Στο επίπεδο 3 η ιδιωτική χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι υποχρεωτικά αποκλειστική για αναγκαίες μετακινήσεις όπως επαγγελματική χρήση, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επίσκεψη σε γιατρούς, επίσκεψη σε θρησκευτικά ιδρύματα για συγκεκριμένες δραστηριότητες, μετακίνηση για παρουσία σε δίκες.

Close

Πέραν αυτού, θα τεθεί αυστηρότερο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους από τα 110 χλμ/ώρα στα 100 χλμ/ώρα, ενώ σε περίπτωση επικείμενης έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές θα απευθύνουν πρώτα επείγουσες εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλει αρχικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις χρήσης.

Αυτοί θα γίνονται αυστηρότεροι ανά επίπεδο, (π.χ. απαγορεύσεις φωτισμού αντικειμένων) σε πιο περιοριστικά μέτρα (π.χ. κλείσιμο εγκαταστάσεων) παρεμβάσεις που στοχεύουν περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση εφοδιασμού, τις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες στην οικονομία.

Close

Τα διάφορα επίπεδα έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με τους οικονομικούς κύκλους και τα 26 καντόνια της χώρας, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η οικονομική ζημιά και η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Στο επίπεδο 3 και 4 τα μέτρα είναι πραγματικά ακραία.

Η Ελβετία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αναγκασμένη να εισάγει ενέργεια από την Γερμανία και την Γαλλία ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Εάν και εφόσον, οι δύο εταίροι της χώρας βρεθούν σε ενεργειακό αδιέξοδο, τότε αυτό θα έχει συνέπειες και για το δίκτυο της Ελβετίας.

Σε περίπτωση που το σενάριο περί περιορισμού της μετακίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υλοποιηθεί, τότε η Ελβετία θα καταστεί η πρώτη χώρα διεθνώς που θα έχει προβεί σε τέτοιο ακραίο μέτρο. Ωστόσο άγνωστο παραμένει το πως οι ελβετικές αρχές θα μπορέσουν να ελέγξουν τις κινήσεις των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η απαγόρευση κίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να επηρεάσει περίπου 110.000 ιδιοκτήτες, αποτελώντας πέρα από κάθε αμφιβολία ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια μεταστροφής από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά.

26 Jan, 2023 Ώρα 11:17

Στο Nissan Qashqai ο τίτλος για «Το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο»

Thumbnail

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το νέο Nissan Qashqai.  Ανακηρύχθηκε το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από έρευνα σε 50.000 Βρετανούς καταναλωτές. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Βρετανία, το Qashqai αναδείχθηκε ξεκάθαρα ηγέτης στην αξιοπιστία μετά από μια ετήσια αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση καταναλωτών Which?.

Close

 

 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, το μοντέλο πήρε τον τίτλο του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022 ενώ παράλληλα απέσπασε και τα πέντε αστέρια στην ασφάλεια από τον ανεξάρτητο οργανισμό EuroNCAP. Oι ειδικοί κριτές του θεσμού που το αξιολόγησαν του έδωσαν και τα πέντε αστέρια στην αξιοπιστία και το επαίνεσαν την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και τον οικογενειακό χαρακτήρα του δίδοντας του μια ιδιαίτερα ψηλή βαθμολογία απέναντι στον ανταγωνισμό.

 

Close

 

Στο Τεχνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nissan στο Cranfield του Bedfordshire, μια ομάδα ειδικών υποβάλει τα νέα μοντέλα της Nissan σε μια σειρά από δύσκολες δοκιμές,  πριν τα αυτοκίνητα βγουν στην αγορά, για να διασφαλίσουν ότι τα οχήματα πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το “Climatic Four-poster Vibration Rig”,  που προσομοιώνει τρία χρόνια οδήγησης σε μόλις πέντε εβδομάδες, με τους  μηχανικούς ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο αυτοκίνητο για να ακούσουν τυχόν τριγμούς από το εσωτερικό. Τα αυτοκίνητα υποβάλλονται επίσης σε δοκιμές υπερβολικά ζεστού και κρύου καιρού, ενώ ειδικοί βραχίονες έχουν ρυθμιστεί για να κλείνουν επανειλημμένα τις πόρτες, προσομοιώνοντας την χρήση του κανονικού κύκλου ζωής του οχήματος, με τους δοκιμαστές να ελέγχουν για τυχόν ζημιές στους μεντεσέδες και τα υλικά της πόρτας. Η ομάδα ανάπτυξης αποθηκεύει ακόμη και μια σειρά εξοπλισμού αναψυχής και δραστηριότητας (π.χ. καρότσια, μπαστούνια γκολφ, βαλίτσες) για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδύσεων και των  υλικών του χώρου αποσκευών.

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα σε εκδόσεις Mild Hybrid αλλά και με το καινοτόμο σύστημα e-Power, που προσφέρει ηλεκτροκίνηση χωρίς φόρτιση και απίστευτη αυτονομία.