Ειδήσεις

26 Mar, 2020 Ώρα 17:38

Η SKODA συμβουλεύει πώς να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό μέσα στο αυτοκίνητο

Thumbnail

Ως γνωστόν, ισχύουν πλέον μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και ως αποτέλεσμα έχει την παραμονή μας στο σπίτι! Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, αυτή την χρονική περίοδο έχουν ανάγκη το αυτοκίνητο περισσότερο από ποτέ! Για παράδειγμα, όσοι παρέχουν κινητή φροντίδα, εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, όσοι πρέπει να πάνε για ψώνια για τους ιδίους ή για γείτονες και φίλους! Η ŠKODA, θέλοντας και αυτή να βοηθήσει με τον τρόπο της, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια επισκόπηση για το που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο αυτοκίνητο αυτές τις μέρες και πώς εσείς μπορείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Για πολλούς ανθρώπους που πρέπει να είναι στο δρόμο αυτές τις μέρες, το αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί ως «ασφαλές καταφύγιο». Σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το αυτοκίνητο μας δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουμε την επαφή με τους συνανθρώπους μας και ως εκ τούτου, δημιουργούνται καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες για να προστατευθούμε από τον ιού.

Close

 

 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημεία επαφής και στο αυτοκίνητό σας που πρέπει να απολυμαίνετε πλήρως ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος μόλυνσης, όπως οι λαβές των θυρών, τα πλαίσια των θυρών, το τιμόνι και το μοχλό ταχυτήτων. Μια άλλη πρακτική συμβουλή: το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητό σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μάσκα προσώπου, η οποία είναι υποχρεωτικός εξοπλισμός πρώτων βοηθειών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ένα περιεκτικό άρθρο στη σελίδα της ŠKODA, η εταιρεία συγκέντρωσε πληροφορίες και συμβουλές από την ιατρό της ŠKODA, Jana Parmová. Εξηγεί λεπτομερώς στο τι θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο καθένας μας προς το παρόν. Σημείο-κλειδί είναι επίσης ο κλιματισμός του αυτοκινήτου, τα φίλτρα του οποίου θα πρέπει να καθαριστούν χρησιμοποιώντας ειδικά σπρέι τα οποία μπορείτε να αγοράσετε, ή να πάρετε το αυτοκίνητο σε ειδικό συνεργείο.  

Close
29 Mar, 2020 Ώρα 19:06

Τα infotainment επηρεάζουν τις αντιδράσεις των οδηγών πιο πολύ από το αλκοόλ

Thumbnail

Τα συστήματα infotainment με τις όλο και μεγαλύτερες οθόνες τους έχουν μπει για τα καλά στον εξοπλισμό των καινούργιων αυτοκινήτων και στη ζωή μας. Σίγουρα είναι εντυπωσιακά και δημιουργούν μια high tech αίσθηση, ειδικά δε αν συνδυάζονται και με τα Android Auto και Apple CarPlay που ενσωματώνουν πλήρως τα αντίστοιχα smart phοnes, όμως μήπως εγκυμονούν και κινδύνους;

Close

Μια έρευνα της βρετανικής οργάνωσης οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, που δραστηριοποιείται από το 1956 στο συγκεκριμένο τομέα κατέληξε καταρχήν στο συμπέρασμα πως κατά μέσο όρο η κάθε ενασχόληση του οδηγού με τα παραπάνω συστήματα διαρκεί 16 δευτερόλεπτα. Σε αυτά τα 16 δεύτερα έχει πάρει τα μάτια του από το δρόμο και το αυτοκίνητο, αν κινείται με ταχύτητα 112 χλμ./ ώρα (αντιστοιχούν σε 70 μίλια την ώρα) έχει καλύψει 500 μέτρα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης και των συνθηκών. Τρομακτικό…

Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το πόσο πιο αργές γίνονται και οι αντιδράσεις των οδηγών, που επηρεάζουν τόσο την τήρηση της πορείας του εντός λωρίδας όσο και τις αποστάσεις ακινητοποίησης. Σύμφωνα και πάλι με την έρευνα οι αντιδράσεις οδηγού που έχει καταναλώσει αλκοόλ που τον φέρνει στα όρια της νομιμότητας μειώνονται κατά 12%.

Close

Η αντίστοιχη μείωση στη χρήση κάνναβης φτάνει το 21%, η πληκτρολόγηση μηνυμάτων και η χρήση κινητού χωρίς handsfree το 35% και 45% αντίστοιχα, ενώ η χρήση των Android Auto και Apple Car Play ανεβάζει τα αντίστοιχα ποσοστά στα εξαιρετικά υψηλά 53% και 57%. Οι τιμές, δυστυχώς, παραμένουν αρκετά υψηλές, 30% και 36%, ακόμα και με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Ανησυχητικό είναι πάντως και το ότι οι οδηγοί δεν συνειδητοποιούν το χρόνο που πραγματικά αναλώνουν στη χρήση των δημοφιλών αυτών συστημάτων. Έχουν την αίσθηση πως δεν αφιερώνουν πάνω από 5 δεύτερα, ενώ ο πραγματικός μέσος όρος, όπως προαναφέραμε, είναι τα 16 δευτερόλεπτα. 

Close

 

Πηγή: CNN.gr