Ειδήσεις

13 Jun, 2024 Ώρα 13:17

Η Toyota έχει τη λύση στις μπαταρίες των ηλεκτρικών(;)

Thumbnail

Αν και βασικό πρόβλημα όλων αυτή τη στιγμή με την ηλεκτροκίνηση είναι η αυτονομία, αρκετοί προβληματίζονται και σχετικά με την μακροζωία των EV. Ένα ζήτημα το οποίο τα κεντρικά εργαστήρια R&D της Toyota φέρονται να έχουν λύσει.

Close

Όσο και αν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν μακρά διάρκεια ζωής, κάποια στιγμή η χωρητικότητά τους φθίνει σημαντικά και χρίζουν αντικατάστασης. Κάτι που είναι προς το παρόν τρομακτικά κοστοβόρο.

Που σημαίνει συχνότερες φορτίσεις και μικρότερη αξιοπιστία. Ως προς το δεύτερο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τον χειμώνα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Close

 

 

Στην Ιαπωνία όμως, ένα τμήμα ερευνητών των εργαστηρίων Toyota Central R&D μάλλον βρήκε τον τρόπο για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μπαταριών.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι εάν εγχέεις ορισμένα χημικά στα στοιχεία της μπαταρίας μπορείς να την επαναφέρεις σχεδόν στα αρχικά της επίπεδα αποδοτικότητας. Εν ολίγοις, θα αποκτήσει περισσότερους κύκλους φόρτισης, που είναι και το ζητούμενο.

Η ουσία που χρησιμοποιείται για αυτή τη διαδικασία δεν έχει γνωστοποιηθεί με λεπτομέρειες, αλλά λέγεται ότι μπορεί να αποκαταστήσει έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας.

 

Close

 

Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρά τη δύσκολη διαδικασία, η μπαταρία θα διατηρήσει την αποδοτικότητα και τους κύκλους φόρτισης μέχρι και το 100% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Σημείωση, πως τα πειράματα και οι δοκιμές φέρονται να έγιναν τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

 

 

Να τονίσουμε βέβαια, ότι αυτή η μέθοδος δε θα «θεραπεύσει» τη φθορά της μπαταρίας ανά τα χρόνια. Ισχύει μόνο για τις μπαταρίες που η «ζωή» τους έχει μειωθεί εξαιτίας των πολλών και τακτικών φορτίσεων.

Εφόσον υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα και ενώ δεν υπάρχει τίποτα επίσημο από τους ανθρώπους της Toyota, ίσως μιλάμε για μία σωτήρια μέθοδο που θα γλιτώσει πολύ χρόνο και χρήμα.

Συν τοις άλλοις, ίσως πειστούν περισσότεροι άνθρωποι για την ηλεκτροκίνηση.

10 Jul, 2024 Ώρα 14:18

Red Dot Design Award για το Hyundai SANTA FE XRT!

Thumbnail

Στη σειρά των Red Dot Design Awards έρχεται να προστεθεί η νέα διάκριση της Hyundai, με το Santa Fe XRT Concept, που εξασφάλισε ακόμα ένα βραβείο Red Dot Design, στην κατηγορία “Αυτοκίνητα”.

Close

“Είναι μια εξαιρετική τιμή, αυτή η αναγνώριση από τα Red Dot Design Awards για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του πειραματικού μας μοντέλου”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Σχεδιασμού της Hyundai. “Αυτή η τιμή έρχεται να επιβραβεύσει τα εκπληκτικά επιτεύγματα και την αφοσίωση των ταλαντούχων σχεδιαστών μας. Εργάστηκαν αδιάκοπα μαζί με τους μηχανικούς μας στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Η βράβευση υπογραμμίζει επίσης την αξία της μάρκας Hyundai ανά το παγκόσμιο”, ολοκλήρωσε.

Το Santa Fe XRT Concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μαζί με το νέο Santa Fe, το 2023, είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των οδηγών που λατρεύουν την περιπέτεια. Το XRT ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε ανταγωνιστικό, δύσκολο έδαφος με αυτοπεποίθηση και άνεση. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξάπτει το απόλυτο πνεύμα της περιπέτειας ικανοποιώντας όλων των ειδών τις ανάγκες μιας τέτοιας πρόκλησης.

Close