Ειδήσεις

04 May, 2023 Ώρα 09:06

Η Toyota ετοιμάζει χειροκίνητο κιβώτιο για υβριδικά αυτοκίνητα επιδόσεων αλλά και για ηλεκτρικά

Thumbnail

Η Toyota για ακόμη μία φορά φαίνεται να είναι πρωτοπόρος στον τομέα των υβριδικών. Εκτός από το γεγονός πως ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσέφερε υβριδικά συστήματα μαζικής παραγωγής (Prius), φαίνεται να είναι και η πρώτη που θα κατοχυρώσει πατέντα για χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων σε υβριδικά οχήματα επιδόσεων.

Close

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη χρήση χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων σε υβριδικά οχήματα (πιθανότατα επιδόσεων). Το σύστημα θα διαχειρίζεται την αλληλεπίδραση μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης, του ηλεκτροκινητήρα και των απαιτήσεών τους στο κιβώτιο ταχυτήτων και θα προσφέρει τελικά μία εμπειρία όμοια με αυτή των χειροκίνητων βενζινοκίνητων.

 

Close

 

Το νέο αυτό σασμάν, θα συνδέεται τόσο με το πεντάλ του συμπλέκτη, όσο και με την ECU, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να αλλάζει απρόσκοπτα μεταξύ βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα ο εγκέφαλος, θα μπορεί να διακόπτει και να πατάει αποτελεσματικά τον συμπλέκτη όταν το αυτοκίνητο φρενάρει με στόχο το σταμάτημα, για καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική χρήση.

Close

 

 

Βέβαια, η διάταξη των βαλβίδων, αποδεικνύει πως ο οδηγός θα μπορεί πάντα να πατάει τον συμπλέκτη, ανεξάρτητα από το τι θέλει η ECU. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επιτρέπει επίσης μια λειτουργία οδήγησης στην οποία ο "υπολογιστής" αποσύρεται εντελώς και η μετάδοση συνδέεται μόνο με το πεντάλ του συμπλέκτη και τις κινήσεις του οδηγού. 

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα προσελκύσει σίγουρα όσους θεωρούν πως τα αυτόματα κιβώτια των υβριδικών και ηλεκτρικών, έχουν «κλέψει» τη χαρά της οδήγησης. Ειδικά τώρα που τα υβριδικά συστήματα κίνησης γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα στα οχήματα επιδόσεων. Μην ξεχνάμε επίσης το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Toyota για ένα προσομοιωμένο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων για ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Toyoda το είχε πει «Όχι άλλα βαρετά αυτοκίνητα», και συνεχίζει να το κάνει πράξη με κάθε τρόπο.

22 Sep, 2023 Ώρα 14:59

Τα καινούργια μοντέλα δεν χωράνε στα πάρκινγκ!

Thumbnail

Πολλοί οδηγοί έχουν βρεθεί σε αυτή την εξαιρετική άβολη θέση. Και μολονότι η συζήτηση για διεύρυνση των χώρων στάθμευσης έχει ανοίξει για τα καλά στη Γερμανία, άλλωστε από εκεί προέρχεται και η σχετική έρευνα, το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό.

Close

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει αρκετά, όχι όμως και οι αντίστοιχες θέσεις των πάρκινγκ.

Η Ερευνητική Εταιρεία Οδοποιών και Μεταφορών, FGSV για συντομία, είναι μια ανεξάρτητη ένωση στη Γερμανία, για την οποία ελάχιστοι οδηγοί έχουν ακούσει ποτέ.

Close

Η τελευταία δημοσίευση του συνδέσμου προκαλεί σάλο, γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα που πιθανότατα ταλαιπώρησε σχεδόν κάθε οδηγό κάποια στιγμή: το πλάτος των θέσεων στάθμευσης.

Με πλάτος έως 2,50 μέτρα, βασίζονται σε ένα πλασματικό «οχήματα σχεδίασης» με υποτιθέμενες μέσες διαστάσεις. Ωστόσο, οι προηγούμενες εξελίξεις είναι γνωστές: τα αυτοκίνητα φαρδαίνουν όλο και περισσότερο. Μόνο το VW Golf, το αρχέτυπο του μέσου γερμανικού αυτοκινήτου, έχει αυξηθεί σε πλάτος κατά σχεδόν 20 εκατοστά μέσα στις δεκαετίες.

Close

Ωστόσο, οι θέσεις στάθμευσης δεν έχουν μεγαλώσει μαζί τους, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα σε παλαιότερα γκαράζ στάθμευσης, ακόμα και ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας φτάνει κυριολεκτικά εκεί στα όριά του, για να μην αναφέρουμε τα μεγάλα SUV.

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτή η περίσταση, το FGSV έχει πλέον προσαρμόσει το αναφερόμενο «όχημα αξιολόγησης» και το διευρύνει. Το αποτέλεσμα: Στο μέλλον, το μέγιστο πλάτος της θέσης στάθμευσης θα είναι 2,65 μέτρα, 15 εκατοστά περισσότερο από πριν.

Εκτός από τη δομική διεύρυνση των χώρων στάθμευσης, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των στενών γκαράζ στάθμευσης. Η Bosch συνεργάζεται με τη Mercedes για να ερευνήσει την αυτοματοποιημένη στάθμευση, στην οποία αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να κάνετε μόνοι σας την… ενοχλητική διαδικασία στάθμευσης.

 

Πηγή: newsauto.gr