Ειδήσεις

02 Feb, 2024 Ώρα 08:56

Η Toyota ξεκινά την κατασκευή ολοκαίνουργιων κινητήρων εσωτερικής καύσης

Thumbnail

Η Toyota ανέκαθεν χάραζε τον δικό της δρόμο και δεν ακολουθούσε τάσεις. Κάτι που μέχρι τώρα την έχει φέρει στην κορυφή του κόσμου με μεγαλύτερη απόδειξη τις πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023, καθώς πούλησε 11.233.039 οχήματα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρία.

Close

Ταυτόχρονα, η Toyota δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως η ηλεκτροκίνηση οφείλει να είναι μία ακόμα επιλογή και όχι μονόδρομος. Υποστηρίζει πως η ηλεκτροκίνηση, δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ το 30% των συνολικών πωλήσεων για αυτό και η ίδια θα συνεχίζει να επενδύει σε όλων των ειδών κινητήρες.

Νέα επένδυση σε θερμικά μοτέρ

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που πραγματοποιήθηκε ενώπιον 200 διευθυντών και στελεχών της εταιρείας, ο πρόεδρος Akio Toyoda επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα “σημαντικό έργο ανάπτυξης κινητήρων”. Η δήλωσή του είναι σύμφωνη με μια ανακοίνωση που έκανε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο 2024, όπου χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να πει σε όλους ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει κινητήρες εσωτερικής καύσης”.

Close

Ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Toyoda δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο θέμα των θέσεων εργασίας: “Αν ξαφνικά στραφούμε στα BEV, είμαι σίγουρος ότι τα 5,5 εκατομμύρια άτομα στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που έχουν περάσει τη ζωή τους δουλεύοντας πάνω σε κινητήρες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται: “Για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά;”. Ορισμένοι από τους προμηθευτές μας που σχετίζονται με τους κινητήρες δεν μπορούν καν να βρουν τράπεζες να τους δανείσουν χρήματα”.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η ανακοίνωση ενός νέου κινητήρα εσωτερικής καύσης αποτελεί έκπληξη.

Close

Πλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην αποκάλυψη σχεδίων για νέα EV. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μάρκες όπως η Jaguar, η Chrysler, η Lotus, η Aston Martin, η Bentley, η Buick, η Cadillac, η Rolls-Royce, η Genesis, η Maserati, η Mini, η Opel/Vauxhall και η Volvo έχουν δεσμευτεί να γίνουν αμιγώς ηλεκτρικές μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ακόμη και η μάρκα Lexus της Toyota έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.

Στην Ευρώπη, η Stellantis υπόσχεται να πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Mercedes σκοπεύει επίσης να γίνει πλήρως ηλεκτρική στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι το 2030, αλλά μόνο “όπου οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν”. Η αντίπαλος Audi θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2032. Η BMW δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία ενώ η Volkswagen στοχεύει να κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 2033.

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.