Είναι το πιο καλοπουλημένο αγωνιστικό όχημα. Από το 1990 μέχρι σήμερα, το έχουν επιλέξει 4.251 ομάδες και ιδιώτες. Η νέα γενιά του αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 5.000 μονάδων, καθώς είναι η καλύτερη Cup που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η καινούρια 911 GT3 Cup έκανε επίσημη πρεμιέρα, με την Porsche να έχει βελτιώσει το όχημα σε κάθε σημείο. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό το race car είναι πιο γρήγορο στην πίστα και πιο σταθερό. Φέρει ειδικά εξελιγμένο bodykit εστιασμένο στην αεροδυναμική, με το βάρος του να περιορίζεται στα 1.260 κιλά χάρη στη χρήση προηγμένων υλικών, όπως αλουμινίου και πλαστικού ενισχυμένου με carbon.

Διαθέτει πολυκαρβονικά παράθυρα και αφαιρούμενη πόρτα διαφυγής που συμμορφώνεται με τα αυστηρότερα πρότυπα της FIA. Τροφοδοτείται από μια αναβαθμισμένη εκδοχή του εξακύλινδρου boxer κινητήρα 4.0 λίτρων απόδοσης 510 ίππων και 470 Nm ροπής. Ο κόφτης βρίσκεται στις 8.750 σ.α.λ. και η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα μέσω σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων.

Για πρώτη φορά εξοπλίζεται με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση του τιμονιού, ειδικές δαγκάνες φρένων που επιτρέπουν την ταχύτερη αλλαγή των τακακιών και πιο προηγμένα ηλεκτρονικά.

Στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί μπάκετ καθίσματα από carbon, τιμόνι επίσης από ανθρακονήματα με φωτιζόμενους διακόπτες και μια οθόνη 10,3 ιντσών που προβάλλει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Στην πίστα, η 911 GT3 Cup είναι ταχύτατη και ο ήχος του μοτέρ εκπληκτικός. Οι αλλαγές των σχέσεων πραγματοποιούνται με αστραπιαίους ρυθμούς και το κιβώτιο χρειάζεται έναν βασικό έλεγχο κάθε 60 ώρες και σέρβις κάθε 120 ώρες.

Μεγάλη έρευνα ADAC: Πόσο πιο συχνά χαλάει ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο συγκριτικά με ένα ηλεκτρικό;
Η «κόντρα» μεταξύ των θερμικών αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών, δεν έγκειται μόνο στις επιδόσεις και στους ρύπους. Πλέον (με όλο και περισσότερα EV στους δρόμους), μετράει και η αξιοπιστία.
Η γερμανική ADAC (η μεγαλύτερη λέσχη οδικής βοήθειας στην Ευρώπη) δίνει την απάντηση στον τομέα της αξιοπιστίας
Οι εργαζόμενοί της, που μερικές φορές είναι γνωστοί ως «Κίτρινοι Άγγελοι» χάρη στις φωτεινές κίτρινες στολές τους, ανταποκρίθηκαν σε περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια βλάβες το τελευταίο έτος. Κατέγραψαν τις λεπτομέρειες κάθε κλήσης και αυτός ο όγκος δεδομένων δείχνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα χαλάνε λιγότερο συχνά από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.
Για πρώτη φορά το 2024, η ADAC δήλωσε ότι έχει αρκετά δεδομένα για να κάνει μια ασφαλή δημοσίευση-έρευνα, σχετικά με την αξιοπιστία των EV. Μάλιστα, ενώ ανταποκρίθηκε σε περισσότερες κλήσεις για εξυπηρέτηση EV από ποτέ άλλοτε, αυτές αντιπροσώπευαν μόλις 43.678 από το σύνολο των 3,6 εκατομμυρίων, δηλαδή μόλις το 1,2%.
Το κρίσιμο είναι ότι το 2024 ήταν το πρώτο έτος που η ADAC θεώρησε ότι είχε αρκετά δεδομένα για να πει με σιγουριά ότι τα EV ήταν πιο αξιόπιστα. «Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ 2020 και 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα παρουσίασαν 4,2 βλάβες ανά 1.000 οχήματα», αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. Για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στο ίδιο ηλικιακό εύρος, ο αριθμός αυτός ήταν 10,4.
Είναι ενδιαφέρον ότι το πιο κοινό πρόβλημα και για τους δύο τύπους οχημάτων, ήταν το ίδιο: οι μπαταρίες 12 βολτ. Ήταν το πρόβλημα στο 50% των βλαβών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στο 45% των βλαβών για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.
Ο μόνος τομέας στον οποίο τα EV φαίνεται να έχουν περισσότερα προβλήματα είναι τα ελαστικά. Συγκεκριμένα, 1,3 κλήσεις για σέρβις στις 1000 οφειλόταν σε EV με προβλήματα ελαστικών, ενώ τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης ήταν μόλις στο 0,9.
Φυσικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν έχουν λιγότερα κομμάτια που μπορούν να σπάσουν ή να χαλάσουν, ενώ δεν έχουν ούτε λάδια κτλ.
Η ADAC αναγνωρίζει τις προκλήσεις στη σύγκριση των EV και των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης. Τα δεδομένα είναι περιορισμένα, καθώς τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα απλά δεν υπάρχουν αρκετό καιρό στην αγορά, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα πόσο αξιόπιστα θα είναι όλα αυτά μετά από 10+ χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βελτιώνονται συνεχώς.
