Ειδήσεις

08 Nov, 2023 Ώρα 13:28

Ιστορική απόφαση: Η εταιρεία υπεύθυνη και όχι ο οδηγός, σε τροχαία που γίνονται με τον αυτόματο πιλότο ενεργοποιημένο

Thumbnail

Πριν λίγες ημέρες τα ΜΜΕ έγραφαν για την αθώωση της Tesla από δικαστήριο, σε θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη ενώ ήταν ενεργοποιημένη η αυτόνομη οδήγηση. Η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία «γλίτωσε» την καταδίκη καθώς υποστήριξε για άλλη μια φορά πως ακόμα και όταν το Autopilot είναι ενεργοποιημένο, ο οδηγός οφείλει να είναι έτοιμος να διορθώσει τα πράγματα ανά πάσα στιγμή, άρα ο ίδιος είναι υπεύθυνος.

Close

Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως, φαίνεται πως γράφει ιστορία, καθώς με απόφαση του Βασιλιά Κάρολου η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέο νομοσχέδιο για τα αυτοκινούμενα οχήματα, το οποίο θα θεσπίζει κανόνες σε περιπτώσεις τροχαίων που εμπλέκεται ο αυτόματος πιλότος.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές παλεύουν εδώ και αρκετό καιρό, και ενώ οι νομοθέτες ορισμένων χωρών πασχίζουν να συμφωνήσουν, η Βρετανία έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος σε ένα ατύχημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι οι “οδηγοί” θα ευθύνονται αν ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο τρακάρει, αναφέρει το Reuters.

Close

 

 

“Ενώ το όχημα οδηγείται μόνο του, η εταιρεία και όχι το άτομο,  είναι υπεύθυνη για την πορεία του “, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο θα καθορίσει πρωτόκολλα για τη διερεύνηση ατυχημάτων, αλλά μία από τις πρώτες εργασίες του θα είναι να ορίσει πότε ακριβώς ένα όχημα θεωρείται αυτοκινούμενο. Τα σημερινά συστήματα επιπέδου 2 (Tesla) δεν θα κατηγοριοποιούνται ως αυτόνομα, επειδή εξακολουθούν να απαιτούν από τον οδηγό να παρακολουθεί το δρόμο και να είναι έτοιμος να αναλάβει, αλλά από το επίπεδο 3 και πάνω οι οδηγοί θα μπορούν να αφήνουν το αυτοκίνητο να οδηγείται χωρίς επίβλεψη.

Ενώ η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το σύστημα Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz, το συγκεκριμένο δεν είναι ακόμη νόμιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

05 Dec, 2023 Ώρα 13:11

Η Porsche Κύπρου αρωγός ενημέρωσης των παιδιών για την Οδική Ασφάλεια

Thumbnail

Παιδικά χαμόγελα και φωνές κατέκλυσαν το Showroom της Porsche, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Παιδικής Εκδήλωσης Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε η Porsche Κύπρου. Μία εκδήλωση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που έχει υιοθετήσει η Porsche Κύπρου με δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας.    

Close

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά παρακολουθήσαν από μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, θεωρητικό εργαστήριο με βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, όπως η διάβαση πεζών, τα φώτα τροχαίας, η ζώνη ασφαλείας κ.ά., ενώ με το πέρας του μαθήματος εφάρμοσαν όλα όσα έμαθαν, μέσα από πρακτική άσκηση και παιχνίδι, οδηγώντας πρότυπα αυτοκινητάκια της Porsche. 

 

Close

 

Στην εκδήλωση τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να δημιούργησαν τη δική τους βιώσιμη πόλη με κύριο θέμα την οδική ασφάλεια. Βάζοντας την παιδική τους φαντασία να δουλέψει, σχεδίασαν και έφτιαξαν με ανακυκλώσιμα και βιώσιμα υλικά μια ζωντανή πόλη με: συνοικιακά κτίρια, φανάρια, προειδοποιητικά σήματα, αυτοκίνητα, κατοίκους, διαβάσεις πεζών κ.ά. 

 

 

Στον εξωτερικό χώρο του Showroom βρισκόταν ακόμη το πυροσβεστικό όχημα Πήγασος 1 του SupportCY, αλλά και περιπολικό όχημα της αστυνομίας. Εκεί το Σώμα Εθελοντών του SupportCY προσκαλούσε τα παιδάκια, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα οχήματα. Φυσικά, ο ενθουσιασμός τους δεν κρυβόταν, ειδικότερα τη στιγμή που μαζί με τους εθελοντές δοκίμασαν να εκτοξεύσουν νερό με τη μάνικα του πυροσβεστικού. 

Και εκεί που κυλούσαν όλα ομαλά, ακούστηκαν καμπάνες και με μαγικό τρόπο εμφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης, σκορπώντας μεγάλη χαρά στους μικρούς μας φίλους. Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών κάθισε σε μία τεράστια πολυθρόνα δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μοίραζε δώρα σε όλους.

 

 

Η Παυλίνα Ιακωβίδου, Marketing & PR Manager της A.I. Motokinisi Ltd, αφού εξέφρασε τη χαρά της που το Showroom της Porsche γέμισε με μικρά παιδιά φτιάχνοντας μία αλλιώτικη ατμόσφαιρα σημείωσε πως: «Η Παιδική Εκδήλωση Οδικής Ασφάλειας, αποτελεί την αφετηρία ενός προγράμματος ενημέρωσης που έχει αναλάβει η Porsche Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου.  Προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το 2024 η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Porsche θα έχει ως πρωταγωνιστές τα παιδιά». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας στα παιδιά και στις οικογένειές τους ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πρωινό. 

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό.