Πριν λίγες ημέρες τα ΜΜΕ έγραφαν για την αθώωση της Tesla από δικαστήριο, σε θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη ενώ ήταν ενεργοποιημένη η αυτόνομη οδήγηση. Η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία «γλίτωσε» την καταδίκη καθώς υποστήριξε για άλλη μια φορά πως ακόμα και όταν το Autopilot είναι ενεργοποιημένο, ο οδηγός οφείλει να είναι έτοιμος να διορθώσει τα πράγματα ανά πάσα στιγμή, άρα ο ίδιος είναι υπεύθυνος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως, φαίνεται πως γράφει ιστορία, καθώς με απόφαση του Βασιλιά Κάρολου η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέο νομοσχέδιο για τα αυτοκινούμενα οχήματα, το οποίο θα θεσπίζει κανόνες σε περιπτώσεις τροχαίων που εμπλέκεται ο αυτόματος πιλότος.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές παλεύουν εδώ και αρκετό καιρό, και ενώ οι νομοθέτες ορισμένων χωρών πασχίζουν να συμφωνήσουν, η Βρετανία έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος σε ένα ατύχημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι οι “οδηγοί” θα ευθύνονται αν ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο τρακάρει, αναφέρει το Reuters.
“Ενώ το όχημα οδηγείται μόνο του, η εταιρεία και όχι το άτομο, είναι υπεύθυνη για την πορεία του “, δήλωσε η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο θα καθορίσει πρωτόκολλα για τη διερεύνηση ατυχημάτων, αλλά μία από τις πρώτες εργασίες του θα είναι να ορίσει πότε ακριβώς ένα όχημα θεωρείται αυτοκινούμενο. Τα σημερινά συστήματα επιπέδου 2 (Tesla) δεν θα κατηγοριοποιούνται ως αυτόνομα, επειδή εξακολουθούν να απαιτούν από τον οδηγό να παρακολουθεί το δρόμο και να είναι έτοιμος να αναλάβει, αλλά από το επίπεδο 3 και πάνω οι οδηγοί θα μπορούν να αφήνουν το αυτοκίνητο να οδηγείται χωρίς επίβλεψη.
Ενώ η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το σύστημα Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz, το συγκεκριμένο δεν είναι ακόμη νόμιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο.