Ειδήσεις

05 Jul, 2024 Ώρα 09:10

Με "black box" όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται!

Thumbnail

Από τις 6 Ιουλίου, όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται, θα είναι εφοδιασμένα υποχρεωτικά με “μαύρο κουτί”. Όπως ακριβώς και στα αεροπλάνα, έτσι και στα αυτοκίνητα, η αποκλειστική ύπαρξη τους θα είναι να παρέχουν στοιχεία, εάν υπάρξει σοβαρό ατύχημα.

Close

Ο νόμο της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρος και ορίζει την υποχρέωση όλων των οχημάτων κατηγορίας M1 να φέρουν αυτή τη συσκευή. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν όλα τα οχήματα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 8 επιβάτες. Το ίδιο θα ισχύει και για τα επαγγελματικά κατηγορίας N1, VAN δηλαδή και Pick-ups με βάρος κάτω από 3.500 κιλά.

Τι θα καταγράφει το “μαύρο κουτί” ή αλλιώς EDR;

Το Event Data Recorder, όπως είναι ολόκληρο το όνομα, δεν αποτελεί μία φυσική συσκευή, αλλά αντιθέτως ένα λογισμικό εγκατεστημένο στην μονάδα ελέγχου του αερόσακου, με στόχο την αποθήκευση data.

Close

Θα υπάρχει συνεχής αντικατάσταση των αποθηκευμένων δεδομένων με νέα (overwriting), όμως εάν ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι τότε αποθηκεύονται τα συλλεγμένα δεδομένα των τελευταίων 5 δευτερ. πριν το ατύχημα και των πρώτων 5 δευτ. μετά από αυτό.

Ποια δεδομένα αποθηκεύονται;

Φυσικά το EDR δεν θα καταγράφει ομιλίες όπως στα αεροπλάνα αλλά, το πότε ενεργοποιήθηκε ο αερόσακος, πόσα καθίσματα ήταν σε χρήση, την ταχύτητα του οχήματος, την επιβράδυνση του, την κατάσταση του πεντάλ γκαζιού και του φρένου, την θέση του τιμονιού, πληροφορίες από ABS και ESP και τέλος τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα.

Close

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα;

Αρχικά ξεκαθαρίζεται πως οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επεξεργαστούν ή να “πειραχτούν”, ενώ η ανάσυρση τους γίνεται αποκλειστικά με ειδικό εργαλείο, μετά από παραχώρηση άδειας από τις Αρχές.

Κανένας ιδιοκτήτης αλλά ούτε και μηχανικός μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Τέλος, τονίζεται πως ούτε καμία ασφαλιστική εταιρία δεν θα μπορεί να έχει επίσης πρόσβαση.

10 Jul, 2024 Ώρα 14:18

Red Dot Design Award για το Hyundai SANTA FE XRT!

Thumbnail

Στη σειρά των Red Dot Design Awards έρχεται να προστεθεί η νέα διάκριση της Hyundai, με το Santa Fe XRT Concept, που εξασφάλισε ακόμα ένα βραβείο Red Dot Design, στην κατηγορία “Αυτοκίνητα”.

Close

“Είναι μια εξαιρετική τιμή, αυτή η αναγνώριση από τα Red Dot Design Awards για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του πειραματικού μας μοντέλου”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Σχεδιασμού της Hyundai. “Αυτή η τιμή έρχεται να επιβραβεύσει τα εκπληκτικά επιτεύγματα και την αφοσίωση των ταλαντούχων σχεδιαστών μας. Εργάστηκαν αδιάκοπα μαζί με τους μηχανικούς μας στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Η βράβευση υπογραμμίζει επίσης την αξία της μάρκας Hyundai ανά το παγκόσμιο”, ολοκλήρωσε.

Το Santa Fe XRT Concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μαζί με το νέο Santa Fe, το 2023, είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των οδηγών που λατρεύουν την περιπέτεια. Το XRT ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε ανταγωνιστικό, δύσκολο έδαφος με αυτοπεποίθηση και άνεση. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξάπτει το απόλυτο πνεύμα της περιπέτειας ικανοποιώντας όλων των ειδών τις ανάγκες μιας τέτοιας πρόκλησης.

Close