Ειδήσεις

11 Jan, 2021 Ώρα 15:22

Με τη βοήθεια της Toyota το νέο Mazda 2

Thumbnail

Mazda και Toyota διατηρούν μια μακρόχρονη τεχνολογική συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας έχει προστεθεί και η από κοινού εξέλιξη τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων. Σε πρόσφατη συνάντηση υψηλόβαθμων μελών της Mazda για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της φετινής χρονιάς τονίστηκε πως η εταιρία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις συνεργασίες της για τη διεύρυνση της γκάμας της.

Close

Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι και η προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ενός μοντέλου με την υβριδική μονάδα του Yaris μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πιθανότατα αυτό θα σημαίνει πως θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα Yaris με τα σήματα της Mazda το οποίο θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής στη Ν. Γαλλία. Η ένταξη ενός τέτοιου μοντέλου στη γκάμα της θα βοηθήσει την Mazda να πλησιάσει τον στόχο των εκπομπών CO2 που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λογική ορίζει πως το νέο μοντέλο θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του σημερινού Mazda 2 το οποίο δεν διαθέτει κάποια αμιγώς υβριδική έκδοση. Πάντως στην περίπτωση που αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πως το νέο Mazda 2 δεν θα διαθέτει κάποιον από τους κινητήρες τεχνολογίας SkyActiv της Mazda αλλά μόνο τα κινητήρια σύνολα που προσφέρει η Toyota στο Yaris. Προς το παρόν πάντως δε υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά της Mazda η οποία δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την συγκεκριμένη φημολογία.

Close

 

15 Jan, 2021 Ώρα 11:11

Ισχυρότερη, γρηγορότερη και πιο εντυπωσιακή η νέα Porsche 911 GT3 Cup

Thumbnail

Η Porsche παρουσίασε την τελευταία γενιά του αγωνιστικού αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο: τη νέα 911 GT3 Cup. Με το ξεκίνημα της σεζόν του 2021, αυτό το αγωνιστικό θα διαγωνιστεί στο Porsche Mobil 1 Supercup αλλά και στα εθνικά πρωταθλήματα Porsche Carrera Cup σε Γερμανία, Γαλλία, Ασία και για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Το εντυπωσιακό μοντέλο αυτό αποτελεί την πρώτη αγωνιστική έκδοση που βασίζεται στην τρέχουσα γενιά της 992. Παράγει περίπου 510 ίππους και 470Nm ροπής. Δηλαδή 25 ίππους περισσότερους από τον προκάτοχο του ενώ θα μπορεί να λειτουργεί με συνθετικά καύσιμα, το οποίο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 υπό συνθήκες αγώνων. Η παράδοση του  911 GT3 Cup σε ομάδες θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, και είναι διαθέσιμο για αγορά με τιμή 225.000 ευρώ.

Close

 

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου 911 GT3 Cup είναι η βελτιστοποιημένη αεροδυναμική του και η γενικά πιο «μυώδης» εμφάνιση του. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πλατύ και ελαφρύ αμάξωμα turbo-spec που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο μοντέλο Cup.

Ένα άλλο παράδειγμα λεπτών, εξελιγμένων λύσεων στο νέο 911 GT3 Cup φαίνονται στη διάταξη των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων: Οι μονάδες ελέγχου του μηχανοκίνητου αθλητισμού και οι καταγραφείς δεδομένων έχουν μεταφερθεί από τον θόλο ποδιών του συνοδηγού στο δεξί πίσω μέρος της καμπίνας. Ως αποτέλεσμα, δεν εμποδίζουν πλέον την εγκατάσταση μιας δεύτερης θέσης στο εσωτερικό.

Close

 

 

Όπως με τον άμεσο προκάτοχό του, ο εξακύλινδρος κινητήρας του χρειάζεται μόνο έλεγχο συντήρησης μετά από 100 ώρες λειτουργίας. Ο κινητήρας συνδέεται με το διαδοχικό, εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων 72 κιλών, μέσω ενός συμπλέκτη μεταλλικού αγωνιστικού συμπλέγματος τριών δίσκων. Οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται μέσω κλασσικού μοχλού (paddle) στο τιμόνι, με μια «μικρή επιθεώρηση» του κιβωτίου ταχυτήτων να χρειάζεται μετά από 60 ώρες αγώνων - που αντιστοιχεί σε περίπου δύο σεζόν του Porsche Mobil 1 Supercup. Μια σημαντική αναθεώρηση αναμένεται μετά από 120 ώρες αγώνων. Ο ενεργοποιητής αλλαγής ταχυτήτων λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ, αντικαθιστώντας την προηγούμενη μονάδα που λειτουργούσε με αέρα. Το πλεονέκτημα: ακόμη γρηγορότερες αλλαγές ταχυτήτων, η επιλογή διαγνώσεων σε πραγματικό χρόνο και μειωμένος κίνδυνος ζημιάς, για παράδειγμα σε περίπτωση σφαλμάτων στην αλλαγή ταχυτήτων.