Η Alfa Romeo SZ είναι ένα από τα πιο δυνατά αλλά και σπανιότερα μοντέλα στην ιστορία της ιταλικής φίρμας. Κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Zagato το 1989, πέρασε τη γραμμή παραγωγής περίπου 1.000 φορές και τώρα ένα μοντέλο, της αγωνιστικής έκδοσης Trofeo, βάζει πωλητήριο.
Το συγκεκριμένο σύνολο φοράει 3λτ. V6 κινητήρα 259 ίππων και 300 Nm ροπής. Η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 5 σχέσεων, ενώ το βάρος του είναι στα 1.000 κιλά.
Αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο, ανεβάζει περαιτέρω τον παράγοντα σπανιότητα, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο SZ Trofeo το οποίο συναρμολογήθηκε πριν από το Grand Prix F1 του Μονακό το 1993, παίρνοντας μάλιστα μέρος και στον υποστηρικτικό αγώνα. Αργότερα συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες κατά τη διάρκεια της ιταλικής σειράς Supercar GT του 1993.
Μετά την αγωνιστική του καριέρα, το αυτοκίνητο βρέθηκε στα χέρια του Andrea de Adamich, ενός Ιταλού οδηγού της Formula 1, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές σεζόν του πρωταθλήματος, αλλά δεν κατέκτησε ποτέ νίκη σε Grand Prix. Χρησιμοποιούσε το SZ Trofeo ως καθημερινό του αυτοκίνητο για περισσότερα από 10 χρόνια. Αργότερα πουλήθηκε σε έναν Ολλανδό συλλέκτη, ο οποίος το καταχώρησε για οδική χρήση στη Γερμανία, παρά το γεγονός πως το όχημα είναι εξοπλισμένο με roll cage και σύστημα πυρόσβεσης.
Έτσι, αυτή η σπανιότατη Alfa Romeo SZ Trofeo με 22.500χλμ. στο καντράν, έχει βάλει πλέον πωλητήριο στα 185.000 ευρώ.
Η Hyundai βάζει τέλος στην απερίσκεπτη οδήγηση
Πληθώρα νέων τεχνολογιών ετοιμάζει η Hyundai Mobis η οποία μετά την παρουσίαση του ολογραφικού head-up display στη CES 2025, είναι έτοιμη να λανσάρει ένα ακόμα καινοτόμο σύστημα.
Ο λόγος για το νέο In-Cabin Monitoring (ICM) το οποίο θα λειτουργεί μέσω κάμερας που με τη σειρά της θα παρακολουθεί την καμπίνα. Έχοντας οπτική των επιβαινόντων, το ICM θα μπορεί να αναλύει και να αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο πάνω από 10 πράγματα ταυτόχρονα.
Μεταξύ αυτών, θα είναι η στάση του οδηγού, το αν φορούν όλοι ζώνη, αλλά ακόμα και ο έλεγχος ζωτικών οργάνων του οδηγού όπως οι χτύποι της καρδιάς του. Το κόνσεπτ πίσω από το σύστημα ICM είναι να προειδοποιεί εγκαίρως τον οδηγό εάν π.χ. αισθάνεται ζαλάδα ή αδιαθεσία ή ακόμα χειρότερα εάν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του ενώ οδηγεί.
Ουσιαστικά, το ICM θα μπορεί να παρακολουθεί κάθε τυχόν απερισκεψία του οδηγού ή των υπόλοιπων επιβαινόντων, καθώς θα είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να παρακολουθεί και να ανιχνεύει τις δράσεις αυτών που κάθονται πίσω.
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που επέρχεται με αυτή την τεχνολογία, είναι πως εάν ο οδηγός πάει να φύγει από το αυτοκίνητο και έχει αφήσει τα παιδιά του πίσω, θα προειδοποιηθεί.
Το σύστημα ICM από τη Hyundai Mobis κάθε άλλο παρά απέχει από την πραγματικότητα, καθώς η κορεάτικη εταιρεία έχει ήδη λάβει έγκριση από την Ε.Ε.
Καθότι είναι έτοιμο και δοκιμασμένο και ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP επίσης το εγκρίνει, οι παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει και αναμένεται να το δούμε από τις επόμενες γενιές των αυτοκινήτων.